MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Αλμπέρ Καμί: Η ζωή του Γάλλου συγγραφέα, γίγαντα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, που έφυγε νωρίς.

Post by: 29/06/2020 0 comments

Ο Αλμπέρ Καμί υπήρξε ένας από τους κορυφαίους συγγραφείς του 20ου αιώνα και τα γραπτά του επηρέασαν κάθε πτυχή των γραμμάτων (φιλοσοφία, λογοτεχνία ακόμη και πολιτική). Γεννήθηκε λίγο πριν τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο (1913) στην Αλγερία. Η ζωή του ήταν σχετικά σύντομη και αν δεν άφηνε την τελευταία του πνοή το 1960, θα άφηνε πολύ μεγαλύτερη πνευματική κληρονομιά. Τα μεγάλα του έργα ήταν ”Ο Ξένος”, ”Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος”, ”Η Πανούκλα” και ”Η Πτώση”. Ωστόσο, παρά τη σύντομη ζωή του, ήταν γεμάτη με γεγονότα που τον σημάδεψαν και που αξίζει να γνωρίζουμε.

1. Προβλήματα επιβίωσης και το πρώτο μεγάλο πλήγμα.
Ο πατέρας του Καμί είχε μεταναστεύσει στην Αλγερία προκειμένου να εργαστεί. Η οικογένειά του αντιμετώπιζε μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, οι οποίες έγιναν πολύ μεγαλύτερες, όταν ο μικρός Αλμπέρ, έχασε τον πατέρα του που σκοτώθηκε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτό το τραγικό γεγονός δε σημάδεψε μόνο την παιδικότητά του. Επηρέασε επίσης τον τρόπο σκέψης του και τις μετέπειτα πολιτικές του πεποιθήσεις. Η μητέρα του δούλεψε σαν καθαρίστρια για να επιβιώσουν σε ένα μικρό διαμέρισμα μαζί με τον αδερφό του και έναν θείο με ειδικές ανάγκες.

2. Ήταν πολύ καλός ποδοσφαιριστής.
Ο Αλμπέρ Καμί ήθελε να γίνει ποδοσφαιριστής. Γενικά λάτρευε τον αθλητισμό από μικρός ενώ είχε παραδεχτεί πως το ποδόσφαιρο και όχι οι σπουδές, διέπλασαν την προσωπικότητά του και το ήθος του.

3. Έπασχε από φυματίωση.
Η ασθένεια αυτή, θέριζε κυριολεκτικά εκείνη την περίοδο. Ο Αλμπέρ Καμί δέχθηκε ακόμη ένα πλήγμα όταν χρειάστηκε να αφήσει τον αθλητισμό γιατί έπαθε φυματίωση το 1930. Μάλιστα χρειάστηκε να εγκαταλείψει και τον τόπο διαμονής του, λόγω του ότι το σπίτι του είχε πολλή υγρασία. Όμως προσωπικότητες σαν τον Καμί, δεν το βάζουν κάτω και έτσι έκανε και εκείνος.

4. Φοίτησε στη Φιλοσοφική Σχολή και τον κέρδισε ο ελληνικός πολιτισμός.
Στο Αλγέρι, αποφοίτησε από τη Φιλοσοφική Σχολή πάνω στην οποία έχτισε όλα του τα όνειρα. Η εργασία που επέλεξε για να πάρει το πτυχίο του από τη Φιλοσοφική Σχολή, είχε σαν θέμα τον ελληνισμό και τον χριστιανισμό.

5. Έκανε δύο αποτυχημένους γάμους.
Ο Αλμπέρ Καμί βιάστηκε πολύ να γνωρίσει τον συζυγικό βίο. Ήταν μόλις 21 ετών όταν παντρεύτηκε την Σιμόν Ιέ. Λίγο καιρό μετά χώρισαν καθώς δεν ήταν μεταξύ τους πιστοί σύζυγοι. Πολύ αργότερα, παντρεύτηκε την Φρανσίν Φορ με την οποία απέκτησε παιδιά, αλλά και πάλι υπήρχαν προβλήματα συζυγικής πίστης.

6. Ήταν έντονα πολιτικοποιημένος.
Είχε ξεκινήσει να εργάζεται σαν πολιτικός συντάκτης σε εφημερίδα στην Αλγερία. Είχε γραφτεί στο Κομουνιστικό Κόμμα Γαλλίας, όμως λόγω της έντονης προσωπικότητάς του και των αιρετικών (για το κόμμα) ιδεών του, τον διέγραψαν. Το βιβλίο του ”Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος” δίχασε τον κόσμο των διανοούμενων, αλλά και τους κύκλους των αριστερών κινημάτων. Το 1942 ήταν ενεργός στην αντίσταση της Γαλλίας κατά της γερμανικής κατοχής. Όλα του τα έργα πραγματεύονται τη δικαιοσύνη και το πώς ο άνθρωπος θα μπορέσει να απελευθερωθεί από τον παραλογισμό των κρατικών θεσμών. Σε αυτόν αποδίδεται αυτό το φιλοσοφικό ρεύμα γνωστό ως ”Φιλοσοφία του παραλόγου”.

7. Ήταν ο πιο νέος Νομπελίστας Λογοτεχνίας.
Το 1957 ο Αλμπέρ Καμί βραβεύτηκε από τη Σουηδική Ακαδημία με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας και έγινε ο νεώτερος συγγραφέας που κατάφερε ποτέ να βραβευτεί με ένα τέτοιο βραβείο. Ο Καμί είχε επισκεφθεί και την Αθήνα δίνοντας διάλεξη στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

8. Άδοξο τέλος με τροχαίο ατύχημα.
Ενώ ο Αλμπέρ Καμί βρισκόταν σε αναζήτηση νέων οριζόντων για να δημιουργήσει νέα έργα, φεύγει ξαφνικά από τη ζωή, σε ηλικία 47 ετών, καθώς σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα στις 4 Ιανουαρίου 1960. Ο θάνατός του προκάλεσε πολλά ερωτηματικά και διάφορες θεωρίες για το κατά πόσον ήταν ατύχημα. Λόγω της έντονης πολιτικής του δράσης και των πολλών διαφορών που είχε με το κομουνιστικό κόμμα, πολλοί πιστεύουν, ακόμη και σήμερα, πως η περιβόητη μυστική υπηρεσία της ΕΣΣΔ, ήταν εκείνη που ευθύνεται για τον θάνατό του. Παρόλα αυτά, τίποτε δεν έχει αποδειχθεί.

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons