MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης: ο μεγάλος ”ασκητής” της ελληνικής λογοτεχνίας.

Post by: 02/03/2020 0 comments

Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι ο κορυφαίος πεζογράφος των ελληνικών γραμμάτων. Γεννήθηκε στη Σκιάθο στις 4 Μαρτίου 1851 και άφησε τεράστιο αποτύπωμα στην λογοτεχνία. Η ζωή του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη ήταν πραγματικά άξια έρευνας. Σημαντικά έργα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη που ακόμη κοσμούν βιβλιοπωλεία και βιβλιοθήκες, είναι: ”Οι Έμποροι των Εθνών”, ”Όνειρο στο Κύμα” και ”Η Φόνισσα”.

1. Έμαθε ξένες γλώσσες μόνος του.
Ο Παπαδιαμάντης έμαθε τις ξένες γλώσσες ως αυτοδίδακτος. Μάλιστα, η ικανότητά του να μεταφράζει αγγλικά και γαλλικά, συνέβαλε αποφασιστικά στον βιοπορισμό του. Πηγαίο φιλολογικό ταλέντο! Αρκεί να σκεφτούμε πως την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν τα σημερινά μέσα εκμάθησης ξένων γλωσσών. Η ολοκληρωμένη λόγια φύση του, τον καθιστούσε ικανό και για το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

2. Πήγε σχολείο σε τέσσερα διαφορετικά μέρη.
Ο ”άγιος των ελληνικών γραμμάτων” (όπως ονομάστηκε τιμητικά) είχε ακόμη 8 αδέλφια. Η κλίση του στα γράμματα φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία. Πήγε σχολείο στη Σκιάθο που ήταν η γενέτειρά του αλλά και στη Σκόπελο, στη Χαλκίδα και στη Βαρβάκειο Σχολή των Αθηνών. Τα οικονομικά προβλήματα τον συνόδευαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και το γυμνάσιο κατόρθωσε να το ολοκληρώσει με πολλές στερήσεις. Παρόλα αυτά, γράφτηκε στην Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας όπου παρακολουθούσε επιλεκτικά κάποια μαθήματα. Ο βιοπορισμός, του έτρωγε τον περισσότερο χρόνο.

3. Βαθιά πιστός και θρησκευόμενος.
Ο Παπαδιαμάντης είχε θρησκευόμενους και πιστούς γονείς και επηρεάστηκε βαθιά από το οικογενειακό του περιβάλλον το οποίο ήταν κοντά στην εκκλησία. Ο πατέρας του ήταν ιερέας και δάσκαλος. Τον ελεύθερο χρόνο του διάβαζε εκκλησιαστικά βιβλία. Η πίστη του στην ορθοδοξία επηρέασε την καθημερινότητά του καθώς ζούσε ασκητικά, παραδεχόμενος πως ένιωθε πλούσιος κάθε πρώτη μέρα του μήνα (που πληρωνόταν).

4. Καβάφης και Σεφέρης τον αποθέωσαν.
Εκτός των έργων του που αποδεικνύουν το σπάνιο ταλέντο του, άλλοι μεγάλοι Έλληνες των γραμμάτων υποκλίθηκαν στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Δύο από αυτούς, είναι οι δύο από τους κορυφαίους Έλληνες ποιητές. Ο νομπελίστας Γιώργος Σεφέρης και ο Κωνσταντίνος Καβάφης, μίλησαν με κολακευτικά λόγια για τον άγιο των ελληνικών γραμμάτων. Ο Σεφέρης είπε πως ”Έχομεν για κορυφαίο τον Παπαδιαμάντη” ενώ ο Καβάφης είπε ”Κορυφή των κορυφών”.

5. Λάτρευε την απλή ζωή και φαινόταν στα έργα του.
Ο πρωτότυπος λυρισμός του ο οποίος διαπερνούσε όλα του τα έργα, συνοδευόταν με περιγραφές χαρακτήρων που ζούσαν απλές ζωές. Σα να ήθελε να μας πει πως η ίδια η ζωή, δεν απαιτεί πολλά για να μπορούμε να τη ζούμε ευτυχισμένα. Εκτός από τις θρησκευτικές σκηνές, στα έργα του υπάρχουν μαγικές περιγραφές φυσικών τοπίων όπως στο ”Όνειρο στο Κύμα”.  Χριστιανικά ήθη, ελληνικά παραδοσιακά έθιμα και φυσιολατρία, αποτελούν χαρακτηριστικά της γραφής του.

6. Ήταν ανοργάνωτος.
Αντίθετα με όσα λέγονται, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης μπορούσε να ζει αξιοπρεπώς. Παρόλα αυτά, είχε αδυναμία στον οικονομικό προγραμματισμό, κάτι που του στοίχισε καθώς έφτασε να μην μπορεί να ανταποκριθεί σε βασικά έξοδα της διαβίωσής του. Έδινε λεφτά στους φτωχούς στη Σκιάθο με το που πληρωνόταν και πλήρωνε τα χρέη του στην ταβέρνα ”Κεχριμάνης” που έτρωγε για πάνω από 25 χρόνια συνεχώς. Θα έλεγε κανείς πως αδιαφορούσε πλήρως για τα επίγεια.

7. Μοναχικός, έντιμος και αυτοκαταστροφικός.
Κάποτε, ο διευθυντής της εφημερίδας ”Το Άστυ” του προσέφερε 150 δραχμές τον μήνα για να συνεργαστεί. Ο Παπαδιαμάντης του απάντησε : ”Πολλές είναι οι 150, μου αρκούν και οι 100”. Αυτό από μόνο του, δείχνει το πόσο έντιμος ήταν. Ο Παπαδιαμάντης ήταν άνθρωπος που δύσκολα ανοιγόταν στον κόσμο, προτιμούσε να ζει μόνος του και να αφιερώνεται στην εργασία του και στη μελέτη εκκλησιαστικών βιβλίων. Αυτή η απομόνωση και η ασκητική ζωή, τον οδήγησαν στο να γίνει αλκοολικός και να καπνίζει πολύ. Η υγεία του κλονίστηκε πολύ και το 1911 πέθανε στην αγαπημένη του Σκιάθο, στην οποία ξαναγύρισε όταν κατάλαβε πως η υγεία του είναι πολύ κακή.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons