MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

9 διάσημα βιβλία που έχουν για τίτλο γυναικεία ονόματα!

Post by: 06/03/2020 0 comments

Ερωτικές και δυναμικές γυναίκες ενέπνευσαν 9 συγγραφείς (και όχι μόνο) να γράψουν αριστουργήματα.

Στα περισσότερα λογοτεχνικά βιβλία, οι ιστορίες που εκτυλίσσονται οφείλονται σε μαγάλο βαθμό σε θηλυκές παρουσίες. Ωστόσο, θα μπορούσαμε να βρούμε βιβλία τα οποία είναι κυριολεκτικά αφιερώματα σε κάποια γυναίκα;

1. Άννα Καρένινα, Λέων Τολστόϊ.
Τολστόϊ, οφείλει στην «Άννα Καρένινα» και στο «Πόλεμος και Ειρήνη» τη δεσπόζουσα θέση που έχει στο Πάνθεον των μεγάλων λογοτεχνών! Ο Τολστόϊ περιγράφει τους ανθρώπους λες και είναι τοπία! Λεπτομερέστατη ψυχολογική ανάλυση. Η Άννα Καρένινα συμβολίζει όλη την γυναικεία ψυχολογία. Το μητρικό της ένστικτο και οι συζυγικές ευθύνες από τη μία, συγκρούονται με την πηγαία ανάγκη της για ερωτισμό και αποδέσμευση από την καταπίεση που βιώνει στο σπίτι της. Ο κόμης Βρόνσκι, γίνεται το όχημα με το οποίο η Άννα Καρένινα περνάει σε μια νέα εφηβεία. Διλήμματα, τύψεις, ενοχές και συνεχείς συγκρούσεις των χαρακτήρων, μας δίνουν το περιθώριο να αποφασίσουμε εμείς για το τί είναι το «σωστό» και το «λάθος».

2. Μαντάμ Μποβαρύ, Γκυστάβ Φλωμπέρ.
Από τα πιο γνωστά δράματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Φλωμπέρ, αντίθετα με άλλους συγγραφείς, δεν έχει επιλέξει ένα καλό και λυτρωτικό τέλος για την ηρωίδα του, την Έμμα. Στο βιβλίο θίγονται πολλά ζητήματα, (η εκκλησία, η πίστη, η θρησκεία και οι ανθρώπινες επιθυμίες) το σημαντικότερο όμως είναι η καταπίεση της φύσης της γυναίκας, οι μεγάλες προσδοκίες της για μια ζωή η οποία έχει πολύ λίγα να της δώσει. Ό,τι ξεκινάει λάθος, τελειώνει άσχημα. Ο γάμος της Έμμα με τον γιατρό Μποβαρύ, ήταν η αρχή του τέλους της…Απωθημένα, ανάγκες που δεν εκπληρώθηκαν, αποτυχημένος γάμος και παράνομοι ερωτικοί δεσμοί, οδηγούν την Έμμα στην αυτοκτονία.

3. Πριγκιπέσσα Ιζαμπώ, Άγγελος Τερζάκης.
Μέσα από την Ισαβέλλα των Βιλλαρδουίνων, ο Άγγελος Τερζάκης μας βάζει να ζήσουμε τη ζωή της Φραγκοκρατίας στην Ελλάδα. Η ζωή, δεν έχει θεμελιωδώς αλλάξει. Οι ευαίσθητοι άνθρωποι θα συνεχίσουν να κουβαλούν τη λύπη, πολύ απλά, επειδή μπορούν. Η Ιζαμπώ, συμβολίζει τη γυναίκα που την καθορίζει η θέση της και όχι η θέλησή της. Ο Τερζάκης, μας κάνει να ξανασκεφτούμε το πόσο δεσμευτικές είναι μερικές ιδιότητες (π.χ πριγκιπέσσα) όταν δοκιμαστούν από την πραγματική ζωή.

4. Έμμα, Τζέην Όστεν.
Ούτε «Περηφάνια και Προκατάληψη» ούτε «Λογική και Ευαισθησία». Στο βιβλίο της «Έμμα», η Τζέην Όστεν, ίσως να θέλει να μας πει κάτι για τον εαυτό της…Προξενιά, ιστορίες ίντριγκας μεταξύ γυναικών αλλά και μεταξύ των δύο φύλων, είναι αναπόσταστα κομμάτια της «Έμμα». Η πρωταγωνίστρια, δεν ενδιαφέρεται τόσο για το γάμο γιατί έχει χαρακτηριστικά δυναμισμού και ευφυίας αλλά το σημαντικότερο, είναι η οικονομική της ευρωστία! Κάτι θέλει να πει για το γάμο η Τζέην  Όστεν, σε μια πολύ συντηρητική εποχή! Πέρα από το happy end, μέσα στο έργο φανερώνονται όλα τα κίνητρα των δύο φύλων που τους οδηγούν στην τελική απόφαση για το αν θα παντρευτούν. Η Όστεν, μέσα από αυτό το βιβλίο, θυμίζει στις γυναίκες ότι η επιλεκτικότητα σε θέματα σχέσεων, κοστίζει πολύ ακριβά.

5. Τζέην Έιρ, Σάρλοτ Μπροντέ.
Μια υπέροχη ταλαντούχα οικογένεια! Η Σάρλοτ Μπροντέ και οι αδερφές της (Ανν, Σάρλοτ και Έμιλυ) αποτελούν ξεχωριστό κεφάλαιο για τη λογοτεχνία, χωρίς να χάνεται η προσωπικότητα γραφής τους. Η Τζέην Έιρ, εκπροσωπεί έναν άλλο τύπο γυναίκας, ο οποίος μπορεί να ήταν και ο ιδανικός για τη Σάρλοτ Μπροντέ. Της γυναίκας που γεννιέται μέσα στις δυσκολίες και στις προκαταλήψεις, αλλά το σθένος της και οι ικανότητές της, λυγίζουν κάθε κακουχία. Πέραν από τη δύναμη της γυναίκας, το βιβλίο «Τζέην Έιρ», περνά και πανανθρώπινο μήνυμα. Ναί! Το περιβάλλον παίζει σημαντικό ρόλο αλλά σημαντικότερο, παίζει η θέληση. Μπορεί να μην έχεις αγαπηθεί όσο ήθελες, ωστόσο, δεν απαγορεύεται να μπορείς να αγαπήσεις!

6. Η Βεντάλια της Λαίδης Γουίντερμιρ, Όσκαρ Ουάϊλντ.
Τέτοια υπόθεση, μόνο ο Όσκαρ Ουάϊλντ μπορούσε να σκεφτεί! Επιτυχία μεγάλη σαν βιβλίο αλλά και σαν θεατρική εκτέλεση. Ο Όσκαρ Ουάϊλντ, προτιμά να κάνει «σταυροφόρους» τους χαρακτήρες του και να τους θυσιάζει προκειμένου να πάει κατευθείαν στο νόημα που θέλει να δώσει. Η Λαίδη Γουίντερμιρ, είναι μια κλασική γυναίκα της αγγλικής κοινωνίας της εποχής. Είναι τόσο φιλύποπτη ώστε να μπορεί να καταλάβει ότι ο σύζυγός της την απατά και μόλις μετά από λίγο καιρό που είναι μαζί του παντρεμένη, θέλει να τον χωρίσει. «Στον έρωτα ο ένας κοροϊδεύει τον άλλον. Αυτή την εξαπάτηση, ο κόσμος την ονομάζει ειδύλλιο». Απίστευτες ατάκες και σκέψεις που αφορούν το γάμο, την πίστη και την απιστία και τις σχέσεις μεταξύ των δύο φύλων.

7. Γράμματα στη Φελίτσια, Φράντς Κάφκα.
Ανταλλαγή επιστολών μεταξύ του μεγάλου συγγραφέα και της Φελίτσια, με αφορμή μια υπόσχεση ενός ταξιδιού! Ο εσωστρεφής και εκκεντρικός Φραντς Κάφκα, αποκαλύπτει την ψυχή του στην Φελίτσια. Αυτά που δεν μπορείς να πεις, τα γράφεις. Η Φελίτσια αντιπροσωπεύει τη γυναίκα που μπορεί να ακούει και ταυτόχρονα να κρατάει διακριτικά τις αποστάσεις. Άλλοτε με το ρόλο του «εξομολογητή», άλλοτε με αυτόν του ψυχολόγου, η Φελίτσια τελικά αγάπησε τον Κάφκα και τον αρραβωνιάστηκε δύο φορές. Όμως στο τέλος επήλθε χωρισμός. Απίστευτες επιστολές από πλευράς του Κάφκα που μέσα σε αυτές, γίνεται πιο κατανοητός και πιο ανθρώπινος από ποτέ.

8. Άγκνες Γκρέϋ, Άννα Μπροντέ.
Όλη η ζωή της γυναίκας της εποχής, μέσα από καλόγουστες υπερβολές και έντονα συναισθήματα! Η Άγκνες Γκρέϋ, προσπαθεί να επιβιώσει σε ένα σχεδόν εχθρικό περιβάλλον. Θυσιάζεται και προσπαθεί να βοηθήσει τη μητέρα της και την αδερφή της. Η Άννα Μπροντέ χρησιμοποιεί ως σύμβολο την Άγκνες Γκρέϋ, όχι για να αφυπνίσει τις γυναίκες, αλλά για να δείξει ότι υπάρχουν γυναίκες που μάχονται με σθένος για μια καλύτερη ζωή, αλλά παρόλα αυτά συναντούν τοίχους! Μολονότι το happy end λυτρώνει και αφήνει ελπίδα, το βιβλίο είναι ιδιαίτερα συναισθηματικό, περιγράφοντας τις αιτίες της γυναικείας δυστυχίας.

9. H Κυρία Ντάλογουεη, Βιρτζίνια Γουλφ.
Από τα πιο γνωστά βιβλία της μεγάλης συγγραφέως! H Κλαρίς Ντάλογουεη προσπαθεί να διοργανώσει ένα κοσμικό, λονδρέζικο πάρτι. Έχει παντρευτεί έναν σημαντικό άνδρα για την κοινωνία του Λονδίνου. Μέσα στο βιβλίο, με θεατρικότητα αναδύονται όλες οι απαντήσεις που την οδήγησαν να παντρευτεί έναν αξιόπιστο άνδρα, με υψηλό κύρος. Η αλλαγή στάσης της γυναίκας ανάλογα την ηλικία και τα βιώματά της, αλλά και φεμινιστικές τάσεις κυριαρχούν στο βιβλίο της Γουλφ. Η γυναίκα που επανεξετάζει τη ζωή της και αγωνιά για το αν «επέλεξε» σωστά, δίνει όμορφα και κατανοητά τα όσα θέλει να πει η Αγγλίδα συγγραφέας!

Φωτό από: Favim.com

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons