Το διάβασμα είναι τρόπος ζωής. Μάλιστα, είναι τέτοιος τρόπος που μπορεί να σου κάνει την καθημερινότητα καλύτερη. Να προσφέρει κυριολεκτικά στη ζωή σου θετικά πράγματα. Μαζί με τον καφέ και με χρόνο που δεν χρειάζεται να ξεπερνά το δεκάλεπτο, μπορείς να αδράξεις τη μέρα, να την ξεκινήσεις «ντοπαρισμένος». Έτσι, μπορείς όχι μόνο να λες «Καλημέρα» αλλά να την κάνεις και καλή, την κάθε μέρα!
-
Ναθάνιελ Χόθορν, Το Άλικο γράμμα.
«Είναι προς τιμήν της ανθρώπινης φύσης που παρόλο τον εγωισμό της, μπορεί και αγαπά ευκολότερα από ό,τι μπορεί να μισεί».
Ειδικά αν ξεκινάς για τη δουλειά σου, στην οποία μπορεί να πιστεύεις πως υπάρχουν άνθρωποι που σε αντιπαθούν, είναι ό,τι πρέπει να διαβάζεις το πρωί αποσπάσματα σαν του Χόθορν. Στο τέλος, μπορούμε να πιστεύουμε πως κατά βάθος, όλοι καλοί είμαστε, γιατί όλοι θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι! Αν αυτό που μας λέει ο Αμερικανός συγγραφέας του 19ου αιώνα, δεν είναι αισιόδοξο, τότε τι είναι;!
-
Ουίλιαμ Σόμερσετ Μομ, Ανθρώπινη δουλεία.
«Υπάρχουν δύο καλά πράγματα στη ζωή, η ελευθερία σκέψης και η ελευθερία δράσης».
Πριν ξεκινήσει μια καινούρια μέρα, το συγκεκριμένο απόσπασμα, θα μπορούσαμε να το κάνουμε κάτι σαν «προσευχή» και συνάμα σαν υπενθύμιση! Υπενθύμιση πως πάντα στο τέλος, έχεις την επιλογή να κάνεις κάτι άλλο! Εαν δεν μπορεί να σε «υποχρεώσει» ο εαυτός σου για κάτι, κανένας δεν μπορεί. Να σκεφτείς ελεύθερα, μπορείς ευκολότερα! Σήμερα λοιπόν, δοκίμασε να πράξεις κιόλας!
-
Μαίρη Σέλλεϋ, Φράνκενσταϊν.
«Να είσαι άνδρας, ή κάτι παραπάνω από αυτό. Να είσαι προσηλωμένος στους στόχους σου, σταθερός σαν βράχος».
Κάθε μέρα, άλλη μέρα! Μέσα από το βιβλίο που διδάσκει τα όρια της ανθρώπινης γνώσης, μπορούμε να θυμόμαστε το πείσμα, τη θέληση και την επιμονή για κάτι καλύτερο. Το να κρατάμε κάθε μέρα τον εαυτό μας σε επικοινωνία με τους στόχους μας, είναι κάτι παραπάνω από γενναίο! Είναι ηρωικό!
-
Μπέρναρντ Σω, Άνθρωπος και Υπεράνθρωπος.
«Ο λογικός άνθρωπος, προσαρμόζει τον εαυτό του στον κόσμο. Ο παράλογος, προσπαθεί να προσαρμόσει τον κόσμο στον εαυτό του. Γι’ αυτό και όλη η πρόοδος εξαρτάται από τους παράλογους.»
Έξυπνο, όμορφα γραμμένο και πολύ γενναίο! Κάλλιστα θα μπορούσες να το έχεις γραμμένο σε ένα χαρτάκι να το βλέπεις κάθε μέρα! Αν δεν μπορείς να προσαρμοστείς σε κάτι που δεν σου αρέσει, προσπάθησε να τα αναγκάσεις να έρθει στα μέτρα σου! Έτσι θα κάνεις και με τη σημερινή μέρα και με την αυριανή, και με όλες! Εδώ ισχύει το «παν μέτρον άνθρωπος»!
-
Λιούις Κάρολ, Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων.
«Δεν μπορώ να γυρίσω στο χθες γιατί ήμουν διαφορετικά τότε».
Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το χρόνο πίσω γιατί δε θέλουμε κιόλας να γυρίσουμε πίσω! Ειδικά αν είχες μια κακή μέρα που τη θεωρείς υπεύθυνη για αρκετά πράγματα, καλό είναι να θυμάσαι πως… δεν πρέπει να θυμάσαι! Σήμερα είναι μια μέρα διαφορετική. Τόσο διαφορετική, όσο και η χθεσινή…
-
Τζον Μίλτον, Χαμένος Παράδεισος.
«Το μυαλό από μόνο του μπορεί να κάνει την κόλαση παράδεισο και τον παράδεισο, κόλαση.»
Όλα είναι στο μυαλό μας τελικά. Τόσο απλό είναι και τόσο δύσκολο ταυτόχρονα. Ξεκινάμε με κάτι ευκολότερο. Να θεωρείς κάθε πρόβλημα ως μια ευκαιρία να δείξεις την αξία σου και να το μετατρέψεις αυτό σε ευκαιρία. Παρεπιπτόντως, αυτό είναι και το προσόν των έξυπνων και ισχυρών ανθρώπων. Μετά, μας αρκεί να μην μετατρέπουμε τον παράδεισο, σε κόλαση… Δεν υπάρχει απελπιστική κατάσταση!
-
Ζόζεφ Κόνραντ, Η καρδιά του σκότους.
«Δε μου αρέσει να δουλεύω. Σε κανέναν δεν αρέσει, αλλά μου αρέσει αυτό που βρίσκεται μέσα στην εργασία. Η ευκαιρία να βρεις τον εαυτό σου».
Να ένα πολύ καλό «ντοπάρισμα», πριν ολοκληρώσεις τη σκέψη σου «Ωχ, άλλη μια μέρα στη δουλειά, άλλη μια μέρα στη «φυλακή»… Ακόμη καλύτερο θα ήταν να διαβάσεις και το βιβλίο του Κόνραντ που δείχνει τι πραγματικά είναι η δουλειά… σε φυλακή! Η εργασία σε μαθαίνει πράγματα για σένα. Εκεί, που δεν αφθονεί ο συναισθηματικός κόσμος, εκεί θα μπορέσεις να έχεις καλή εικόνα. Άλλη μια μέρα που μπορείς να δεις ποιός είσαι λοιπόν! Και φρόντισε να είσαι… Κάποιος και όχι «όποιος».
-
Φρανκ Χέρμπερτ, Η Αδελφότητα του Ντιούν.
«Το μυστήριο της ζωής, δεν είναι πρόβλημα προς λύση. Είναι μια πραγματικότητα για να τη βιώσεις».
Το πρωί, το μυαλό μας είναι πάντα πιο καθαρό από οποιαδήποτε άλλη ώρα της μέρας. Γι’ αυτό, προσπαθεί να λύσει πράγματα που είναι δύσκολα! Τι πιο δύσκολο από το «μυστήριο της ζωής». Σκέφτεσαι τι πέρασες, πώς έγιναν όλα έτσι κλπ. Στο τέλος, μπορείς να σκέφτεσαι πως όλα αυτά, δεν είναι τίποτε παραπάνω από καλές και κακές στιγμές. Πράγματα που έζησες και ήταν πραγματικά και πως έτσι θα συνεχίσει να προχωρά αυτό το «μυστήριο».
-
Χέρμαν Μελβίλ, Μόμπι Ντικ.
«Δεν ξέρω για όλα αυτά που έρχονται, όταν όμως έρθουν, θα ριχτώ σε αυτά γελώντας».
Ίσως το δυσκολότερο όλων! Τέτοια άποψη, μόνο σε βιβλίο που έχει τόσες περιπέτειες! Ίδιες με τις δικές μας… Αν ποτέ καταφέρεις να είσαι τόσο χαλαρός απέναντι στο μέλλον, τότε έχεις κερδίσει πανάξια την ευτυχία στο «σήμερα». Μεγάλη δύναμη το να μπορείς να έχεις το μέλλον… σε ευχάριστη αναμονή!