MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

8 βιβλία που διώχνουν την κατάθλιψη!

Post by: 25/01/2021 0 comments

Η κατάθλιψη, θεωρείται ως η «ασθένεια της εποχής μας». Ένας  «αόρατος» εχθρός, γίνεται επικίνδυνος όταν δεν τον αντιμετωπίζουμε με τα δικά του όπλα…Όλα βρίσκονται στο μυαλό! Ακόμη καλύτερα, όλα βρίσκονται…στα βιβλία!

1. Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέϋ, Όσκαρ Ουάϊλντ
Ο μεγάλος Ιρλανδός των γραμμάτων στο πιο γνωστό του αριστούργημα, θέτει ένα πολύ μεγάλο ερώτημα. Ο «πίνακας» του πορτρέτου του Ντόριαν Γκρέϋ, συνεχίζει και σήμερα να έχει διαφορετικά χρώματα για τον καθέναν. Η πλοκή και το τέλος της ιστορίας, καταλήγουν σε κάτι που μπορείς να το πεις και αντικειμενικό. Στη ζωή, δεν έφερε την ευτυχία το «πολύ». Ο,τιδήποτε φθαρτό, έχει την ικανότητα να σε φθείρει. Παρόλα αυτά, η σημασία της ομορφιάς (σε όλα τα πράγματα) δεν πρέπει να σου ξεφύγει. Η κάθε στιγμή έχει μεγάλη αξία. Τέτοια αξία, χάριν της οποίας δημιουργούνται «Φάουστ» και «Γκρέϋ»…

2. Πλάτωνας, όχι Πρόζακ, Λού Μαρίνοφ
Ο συγγραφέας δεν είναι ψυχίατρος. Είναι φιλόσοφος που φιλοδοξεί να αναγεννήσει τη φιλοσοφία σε τρόπο επίλυσης προβλημάτων. Στο βιβλίο του, δεν μηδενίζει την ψυχιατρική, ούτε την ψυχολογία. Λέει όμως ότι οι περισσότερες περιπτώσεις στις οποίες οι άνθρωποι βιώνουν ψυχολογικό κενό, αντιμετωπίζονται με βιβλιοθεραπεία ή με συζητήσεις ανάλογες με αυτές που με ευχαρίστηση ξεκινούσε ο Σωκράτης 2.500 χρόνια πριν. Όλες οι σκέψεις των μεγαλύτερων φιλοσόφων που πάτησαν στη γη, μεταφέρονται από τη θεωρία, στην πράξη. Πριν θεωρήσεις ότι το κενό γίνεται τέλμα, διάβασέ το. Έχει σημαντικά πράγματα να σου προσφέρει!

3. Χωρίς φτερά, Γούντι Άλεν
Ένας άνθρωπος που ξέρει να βγάζει γέλιο, να είστε σίγουροι ότι έχει μεγάλες απορίες και έντονους προβληματισμούς. Αυτός είναι ο Γούντι Άλεν! Σε αυτήν τη συλλογή κωμικών ιστοριών, ο πανέξυπνος Αμερικάνος μας βάζει να δούμε τα πράγματα από μια άλλη οπτική. Τί «πρέπει» να μας απασχολεί και τί όχι, είναι το ένα ζήτημα που αναδεικνύεται στις πανέξυπνες ιστορίες του. Το άλλο ζήτημα είναι το «πόσο» πρέπει να μας απασχολούν πράγματα που «δε θα έπρεπε» κανονικά να μας απασχολούν. Ίσως η ευτυχία να είναι η τέχνη της απαλλαγής και της ελάφρυνσης. Τα φτερά, δεν είναι αναγκαία για να γαληνέψεις, σου αρκεί ένας εύκολος περίπατος…

4. Όταν έκλαψε ο Νίτσε, Ίρβιν Γιάλομ
Από τα πιο δημοφιλή βιβλία του Γιάλομ. Πέραν της τεράστιας παιδευτικής του αξίας, το βιβλίο σου παρέχει…καφέ στη Βιέννη, παρέα με Νίτσε, Μπρόγιερ και Φρόϋντ. Μιλάμε για μεγαλεία! Κάθε διάλογος και μία θεωρία! Αν δε θες το βιβλίο, σου υπενθυμίζω ότι υπάρχει και σε ταινία! Ο Μπρόγιερ, φιλοδοξούσε να «ψυχολογήσει» το Νίτσε, όμως εκείνος άρχισε να ελευθερώνει πουλιά από τα κλουβιά! Μια ιστορία όπου και οι δύο αλληλοβοηθιούνται. Ο ένας παίρνει την ελευθερία του που του χαρίζει ο Νίτσε και ο άλλος, του χαρίζει τη συμπαράσταση, τη φιλία. Κάτι ανθρώπινο, πάρα πολύ ανθρώπινο, όπως έγραφε. Αυτό που χρειαζόμαστε, είναι συνήθως απλό και δεν εξαρτάται από την ευφυΐα ή από την μόρφωση. Η ψυχή μας ξέρει να απολαμβάνει, όχι να μαθαίνει.

5. Μόνος στο Βερολίνο, Χανς Φαλάντα
Δεν είναι ίσως ιδανικό, όμως είναι αληθινό. Στην κατάσταση ψυχικής ύφεσης, οφείλουμε να βλέπουμε τρομερά ζητήματα, χωρίς να τα ζούμε. Το βιβλίο, προσφέρει τέτοιου είδους «θεραπεία». Κάπως έτσι, καταλαβαίνουμε το τί θεωρούμε άσχημο και ποιό είναι το πραγματικό του πρόσωπο. Ο Φαλάντα μας πάει στη φρίκη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όπου το πανηγύρι των ναζιστών και οι διώξεις κατά των Εβραίων, βρίσκουν γενναία αντίσταση από λίγους αντιφρονούντες Γερμανούς. Η «απελπισία», μπορεί να είναι ένα καλό και δυνατό εφαλτήριο για να προχωρήσεις μπροστά και να τα βάλεις με πράγματα και καταστάσεις που φαντάζεσαι ότι δεν μπορείς. Αποβάλλοντας το φόβο, γινόμαστε πιο δυνατοί!

6. Πέρα από το μαύρο, Χίλαρυ Μαντέλ
Η Χίλαρυ Μαντέλ, μέσα από χιούμορ προσπαθεί να μας δείξει την καθημερινότητα της Αγγλίας όχι στην εποχή της Τζέην Όστεν, αλλά στην εποχή του 21ου αιώνα! Μέντιουμ που καλούν πνεύματα και κόσμος που την επισκέφτεται για να έρθει κοντά με αγαπημένους του ανθρώπους. Το βιβλίο, πραγματεύεται δύο πολύ σημαντικά πράγματα που οφείλεις να σκεφτείς πολύ καλά! Μήπως ψάχνουμε στον ουρανό και στον αιθέρα πράγματα που μπορούμε εύκολα να βρούμε στη «γη»; Μήπως έχουμε μάθει πολλά πράγματα λάθος από μικρή ηλικία; Το πώς νιώθεις συνδέεται με το τί έχεις μάθει να σκέφτεσαι. Ας σκεφτούμε ορισμένα πράγματα από την αρχή, πριν γίνουμε «Άλισον Χαρτ». Ήρθε η ώρα να διώξουμε τα φαντάσματα. Πιάνουν πολύ χώρο στο κεφάλι μας.

7. Θεραπεία, Ντέϊβηντ Λοτζ
Η μεγαλύτερη παγίδα στην ψυχολογία που έχει πάρει ήδη την κατιούσα, είναι όταν βλέπουμε πως «δε θα έπρεπε» να είμαστε έτσι. Η πολύ όμορφη ιστορία του Λοτζ, τονίζει ακριβώς αυτό το πράγμα. Την ενοχή που νιώθουμε πολλές φορές όταν βλέπουμε να πηγαίνουν όλα καλά και παρόλα αυτά, κάτι να μας λείπει και αυτή η έλλειψη να είναι αρκετή για να μας φθείρει. Ο Λώρενς, είναι επιτυχημένος στη δουλειά του και καλός οικογενειάρχης. Ένα τραύμα στο πόδι του, στέκεται αρκετό για να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Ζούμε καλά, όταν γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Όταν είμαστε εκεί για να ακούμε τις αλήθειες που μας λέει. Ίσως είναι το μάθημα του Λώρενς Πάσμορ αλλά και το δικό μας.

8. Στον κήπο του Επίκουρου: Αφήνοντας πίσω τον τρόμο του θανάτου, Ίρβιν Γιάλομ
Άλλο ένα αριστούργημα του Γιάλομ ο οποίος είναι πολύ ανοιχτόμυαλος ψυχοθεραπευτής. Κοιτάει τη ζωή μέσα από τα δικά του τα μάτια αλλά και από τα μάτια της φιλοσοφίας. Οι φόβοι μας, τα άγχη και οι ανησυχίες μας, είναι αυτά που δημιουργούν την κατάθλιψη και τις διαταραχές μας. Τί βρίσκεται πίσω από όλα αυτά; Ο πρώτος φόβος που ένιωσε ο άνθρωπος. Ο θάνατος. Φοβάσαι αυτό που κατά βάση αγνοείς. Με το να είσαι πιο τολμηρός στη ζωή, ο φόβος για το μοιραίο, μειώνεται. Η ζωή κατά τον Γιάλομ, γίνεται «ελαφρύτερη» αν πράξουμε αυτό που έλεγε ο Νίτσε. Να αγαπήσουμε τη μοίρα μας, δηλαδή τη ζωή μας.

Φωτό από: www.sxc.hu

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons