Βρισκόμαστε κυρίως στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας ή της επιστημονικής δυνατότητας! Λέμε «επιστημονικής δυνατότητας» καθώς τα παρακάτω έργα, δεν έκαναν συντροφιά μόνο σε πολλές γενιές παιδιών και μεγάλων που αγαπούσαν την περιπέτεια! Φαίνεται να έδωσαν ιδέες σε ηγέτες κρατών και σε επιστήμονες. Με λίγα λόγια, πρόκειται για λογοτεχνία που επηρέασε τη μοίρα της ανθρωπότητας!
- Ιούλιος Βερν, “Από τη Γη στη Σελήνη”.
Μετρ του είδους ο Ιούλιος Βερν. Σχεδόν όλα του τα έργα έχουν κάτι από άγνωστο, κάτι από περιπέτεια εξωτική. Στο συγκεκριμένο όμως έργο, ο Βερν μιλάει συγκεκριμένα και τολμάει να βγάλει τον άνθρωπο, έξω από τη Γη… Οι υπολογισμοί του, είναι τόσο κοντά την πραγματικότητα που ακόμη και σήμερα, πολλοί αναρωτιούνται πώς τα κατάφερε… Εκεί που ήταν ακριβής, είναι στα διαστημικά «κανόνια», αυτά τα μη επανδρωμένα διαστημόπολοια τα οποία όταν θα επέστρεφαν, θα είχαν αποκολληθεί και θα προσεδαφίζονταν μόνο οι καμπίνες! Το βιβλίο, γράφτηκε το 1865. Το 1969, έγινε το πρώτο ταξίδι στη Σελήνη. Το 2010, έγινε η πρώτη πετυχημένη αποστολή μη επανδρωμένου σκάφους. Προέβλεψη ή επιρροή; Απλά 104 και 145 χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου!
- Ιούλιος Βερν, “20.000 λεύγες κάτω από τη θάλασσα”.
Θα μπορούσε να είναι μια κατηγορία μόνος του ο Βερν. Σου περνάει από το μυαλό πως ήταν εφευρέτης με ιδιοτροπίες στην παρουσίαση των εφευρέσεών του και απλώς τις παρουσίαζε λογοτεχνικά…Εδώ, ο Βερν ασχολήθηκε με τα βάθη της θάλασσας, με τα σκοτάδια της αβύσσου. Η «εφεύρεσή» του εδώ, είναι το ηλεκτροκίνητο υποβρύχιο! Το βιβλίο γράφτηκε το 1870, δηλαδή, 70 χρόνια μετά την πρώτη ολοκληρωμένη προσπάθεια κατασκευής του συμβατικού υποβρυχίου. Ο Βερν, ταξίδεψε το υποβρύχιο στο 1960, όπου έγινε ηλεκτροκίνητο! Δηλαδή, 90 χρόνια μετά!
- Έντουαρντ Μπέλαμμι, “Κοιτώντας το παρελθόν”.
Γίνεται κάποιος συγγραφέας να δημιουργεί ένα έργο και μετά να γίνεται ταγός κινήματος που φέρει το όνομά του; Βεβαίως και γίνεται! Ο Μπέλαμμι έφτιαξε έναν κόσμο του μέλλοντος, του μέλλοντος εκείνου που έβλεπε να έρχεται. Γραμμένο στα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα, (1888) το «Κοιτώντας πίσω», φαίνεται να βασίστηκε στη βαθιά μελέτη της εξέλιξης του ανθρώπου. Μεταξύ άλλων, ο Μπέλλαμι δίνει την ιδέα (ή την πρόβλεψη…) για την ύπαρξη της πιστωτικής κάρτας! 62 χρόνια μετά, η πιστωτική κάρτα έγινε πραγματικότητα και μέχρι το 1990’, αυτή η κάρτα, «κουβάλησε» πολλά τρισεκατομμύρια σε συναλλαγές!
- Ιούλιος Βερν, “Το έτος 2889”.
Και αν στα άλλα έργα του ο Βερν αφήνει υποψίες μέλλοντος, σε αυτό το έργο, γίνεται «Νοστράδαμος». Χίλια χρόνια μετά από το βιβλίο, ο κόσμος πως θα είναι; Υπάρχουν μέσα απίστευτα πράγματα. Στο μόνο που έπεσε έξω είναι στο πότε έγιναν αυτά που έλεγε. Έγιναν πολύ πιο πριν. Τι έλεγε όμως; Μεταξύ άλλων, μιλούσε για το «Φωτοτηλέφωνο». Τηλέφωνο με εικόνα και ήχο, δηλαδή, τις βιντεοκλήσεις! 75 χρόνια μετά (1964) έγινε η πρώτη χρήση βιντεοκλήσης.
- Άλντους Χάξλεϋ, “Θαυμαστός καινούριος κόσμος”.
Ο Χάξλεϋ, θεωρείται «σκοτεινός» συγγραφέας. Ένας σύγχρονος «Νοστράδαμος» που έψαχνε τον Αρμαγγεδώνα παντού. Αυτό βέβαια, δεν μπορεί να είναι «κατηγορία» εναντίον του, από τη στιγμή που…έπεσε μέσα! Ειρωνευόμενος αυτό που έβλεπε να έρχεται, (“Θαυμαστός, καινούριος κόσμος”) προειδοποίησε για τη μετάλλαξη του ανθρώπου με τις ίδιες του τις επιλογές. Χάπια που φτιάχνουν τη διάθεση, (ναρκωτικά αλλά και αντικαταθλιπτικά) αλλά κυρίως, η χρήση της βιολογίας και η ανακάλυψη της γενετικής μηχανικής, δημιουργούν ερωτήματα για τη φαντασία του Χάξλεϋ, ή για τις γνώσεις του στις οποίες επέμενε οτι στηριζόταν. Το 1932 γράφτηκε το βιβλίο. Δεκαοχτώ χρόνια μετά, κυκλοφορούν μαζικά τα πρώτα αγχολυτικά χάπια και 22 χρόνια μετά απο τα χάπια, γίνεται η πρώτη επέμβαση στο DNA.
- Ρέι Μπράντμπερι, “Φάρεναϊτ 451”.
Ο πατέρας της επιστημονικής φαντασίας κατά τον 20ο αιώνα. Για πολλούς, αντάξιος διάδοχος του Βερν. Μέσα στο πασίγνωστο αυτό βιβλίο, μεταξύ άλλων, ο Ρέι Μπράντεμπερι, μιλά για κάποια ακουστικά, τα οποία δεν είναι ακριβώς ακουστικά. Τέλοσπάντων, δεν ήταν τα ακουστικά της εποχής του, ούτε καν μετά από τριάντα χρόνια από την έκδοση του βιβλίου. Περιγράφει ακριβώς τα σημερινά ακουστικά, τις «ψείρες» οι οποίες λανσαρίστηκαν από την Apple το 2001. Το βιβλίο γράφτηκε το 1948.
- Άρθουρ Κλαρκ, “Η πόλη και τα άστρα”.
Δε γινόταν να λείπει από τη λίστα των «λογοτεχνών με μεράκι στις εφευρέσεις» ο Άρθουρ Κλάρκ. Το 1956, στο «Η πόλη και τα αστέρια», ο Κλαρκ προαναγγέλλει ή προφητεύει… τη δημιουργία παιχνιδο-κονσόλας. Για όσους τα λατρέψαμε και συνεχίσουμε να τα λατρεύουμε, αυτό ήταν ένα πολύ καλό νέο! Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ξεκίνησαν 10 χρόνια μετά από την έκδοση του έργου, με έναν προσομοιωτή πτήσεων να ανοίγει την πόρτα που μας έχει οδηγήσει στα υπεργραφικά και στα πολυσύνθετα βιντεοπαιχνίδια!
- Τζωρτζ Όργουελ, “1984”.
Ο «πνευματικός» αντίπαλος του Χάξλεϋ. Ο Χάξλεϋ πίστευε οτι ο άνθρωπος θα κινδυνεύσει ως ύπαρξη από αυτά που αγαπά ενώ ο Όργουελ, πίστευε οτι θα χαθεί από τους φόβους του. Ο Όργουελ γύρισε… ανάποδα δύο νούμερα (48 σε 84) κωδικοποιώντας την πρόβλεψή του για το πως θα είναι ο κόσμος 40 χρόνια μετά από την δημιουργία του έργου του (1948). Σε μια εποχή που ο Β’ Παγκόσμιος είχε τελειώσει, όλοι έψαχναν τον επόμενο σταθμό της ανθρωπότητας… Ο Όργουελ έφερε στον κόσμο μας…τις κάμερες και την παρακολούθηση των πολιτών από τις ίδιες τους τις κυβερνήσεις. Το Έσελον, οι χιλιάδες κάμερες στο Λονδίνο και σε άλλες πόλεις του κόσμου αλλά και το πρόσφατο σκάνδαλο-Σνόουντεν που αποκάλυψε μαζικές παρακολουθήσεις από πλευράς της NSA, φαίνεται 50-60 χρόνια μετά, να δικαιώνουν τον Όργουελ ή να τον καθιστούν δημιουργό αυτής της ιδέας!