MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

8 πράγματα λιγότερο γνωστά για τον λογοτέχνη Ορχάν Παμούκ.

Post by: 18/01/2021 0 comments

Ο Ορχάν Παμούκ είναι από εκείνους τους συγγραφείς που έβαλε μια ολόκληρη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της λογοτεχνίας. Ο Τούρκος συγγραφέας τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006. Διάσημα έργα του είναι ”Το Μαύρο Βιβλίο΄΄, ”Η καινούρια ζωή”, ”Στην Πόλη”, ”Το λευκό κάστρο” και ”Το σπίτι της σιωπής”. Η διεθνής ακτινοβολία του Τούρκου συγγραφέα είναι μεγάλη και τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε δεκάδες γλώσσες. Οι πωλήσεις των έργων του ξεπερνούν τα 11 εκατομμύρια αντίτυπα. Ας δούμε ορισμένα πράγματα που δεν είναι πολύ γνωστά για τον Τούρκο νομπελίστα.

  1. Παράτησε την Αρχιτεκτονική.

Στα παιδικά του χρόνια ο Παμούκ επηρεάστηκε από το επάγγελμα του πατέρα του και ακολούθησε στη νεανική του ηλικία, σπουδές πάνω στην αρχιτεκτονική. Μετά από τρία χρόνια όμως παράτησε τις σπουδές του και ασχολήθηκε με τη συγγραφή. Αποφοίτησε από τη Σχολή Δημοσιογραφίας της Κωνσταντινούπολης.

  1. Ζωγραφική.

Στα 22 του χρόνια ο Ορχάν Παμούκ ονειρευόταν να γίνει ζωγράφος και να ασχοληθεί επαγγελματικά με τα καλλιτεχνικά και εικαστικά θέματα όμως τελικά, η συγγραφή και η λογοτεχνία του έκλεψαν την καρδιά και το μυαλό.

  1. Το ταξίδι που τον επηρέασε.

Ο Παμούκ είχε την τύχη να προέρχεται από εύπορη οικογένεια και έτσι αμέσως μετά τις σπουδές δημοσιογραφίας πήγε στις ΗΠΑ όπου εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο της Iowa. Ήρθε σε επαφή με την ελευθερία έκφρασης που κυριαρχεί στις ΗΠΑ και η παραμονή του για τρία χρόνια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού επηρέασε το πνεύμα του αποφασιστικά.

  1. Ο Παμούκ εργάστηκε απευθείας σαν… συγγραφέας.

Παρόλο που πήρε το πτυχίο του στη Σχολή Δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης,  δεν εργάστηκε ποτέ σαν δημοσιογράφος και πιο πολύ ήθελε να ασχοληθεί ακαδημαϊκά με τη δημοσιογραφία για να μάθει τη μέθοδο έρευνας που τελικά του χρειάστηκε για να γίνει συγγραφέας.

  1. Η Τουρκία απέναντί του.

Το 1995 ο Ορχάν Παμούκ δικάστηκε από το τουρκικό κράτος λόγω των ιδεών του που εκφράστηκαν σε ένα βιβλίο με δοκίμια, τα οποία κατέκριναν την τουρκική πολιτική αναφορικά με τους Κούρδους. Ο Παμούκ είναι μέχρι και σήμερα ο συγγραφέας εκείνος που αποδεικνύει στη διεθνή κοινότητα οτι στην Τουρκία η ελευθερία του λόγου υποφέρει. Οι κατηγορίες της Τουρκίας εναντίον του, επηρεάζουν μέχρι και τις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας για να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  1. Το ενδιαφέρον έτος 2006 για τον Παμούκ.

Ο Παμούκ είχε αναφέρει πως σε ”σε αυτήν εδώ τη γη σκοτώθηκαν ένα εκατομμύριο Αρμένιοι και τριάντα χιλιάδες Κούρδοι και μόνο εγώ ασχολούμαι με αυτό”. Η κόντρα του με το τουρκικό κράτος καλά κρατούσε και για συνέντευξή του σε ελβετικό περιοδικό το 2006, καταδικάστηκε από την Τουρκία. Αργότερα οι κατηγορίες αποσύρθηκαν μάλλον γιατί η φήμη του λόγω του Νόμπελ Λογοτεχνίας θα διεθνοποιούσαν την ανελεύθερη πολιτική του τουρκικού κράτους.

  1. Καταξίωση από τους New York Times.

Το 2004 και δύο έτη πριν γίνει νομπελίστας λογοτεχνίας, ο Παμούκ πήρε μια διάκριση από τους New York Times καθώς το βιβλίο του ”Το Χιόνι”, ήταν μέσα στη λίστα των δέκα καλύτερων βιβλίων που γράφτηκαν σε ξένη γλώσσα. Ίσως να ήταν και καθοριστικός προάγγελος για το Βραβείο Νόμπελ που του αφιέρωσε η Σουηδική Ακαδημία δύο χρόνια μετά.

  1. Το δικό του μουσείο.

Το 2012 στην Κωνσταντινούπολη, ο Ορχάν Παμούκ έφτιαξε το δικό του προσωπικό μουσείο το οποίο και ονόμασε ”Μουσείο της Αθωότητας”. Μέσα σε αυτό, εκθέτει προσωπικά του αντικείμενα τα οποία χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων. Όλες οι αναμνήσεις του μέσα σε ένα μουσείο.

 

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons