Υπάρχουν κάποια βιβλία που ανεξάρτητα από το αν μας αρέσουν ή όχι, επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό την ανθρωπότητα, σε σημείο ανατροπής ή επανάστασης. Ανέτρεψαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε για τον πλούτο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δουλεία, την εξουσία, την εξέλιξη του ανθρώπου. Ας δούμε 6 από αυτά!
- Τόμας Πέϊν, Τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.
Ο Τόμας Πέϊν, θεωρείται «πατέρας» της Αμερικανικής Επανάστασης. Πολυγραφότατος και ευφυής, ο Πέϊν σε αυτό το έργο του, συνδέει την ανθρώπινη ελευθερία με την κοινή λογική και την αρχή μιας νέας εποχής όπου η δουλεία δεν θα λαμβάνει πια χώρα. Αν σκεφτούμε πως έζησε από το 1737 μέχρι το 1809, διόλου προφανή δε θα μας φανούν τα όσα γράφει. Εκτός από την επιρροή του έργου στην Διακήρυξη Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, επηρέασε το Δίκαιο των Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, των Μειονοτήτων αλλά και τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αν μιλάμε για δικαιώματα, καλό είναι να ξέρουμε πως πολλές από τις ρίζες τους, βρίσκονται σε αυτό το έργο.
- Νικολό Μακιαβέλι, Ο Ηγεμόνας.
Αρχές 16ου αιώνα. Ο μεγάλος θεωρητικός της πολιτικής φιλοσοφίας αλλά και διπλωμάτης της αυλής των Μεδίκων, Νικολό Μακιαβέλι, αφήνει ένα έργο που έμελλε να επηρεάσει κάθε πολιτική ομάδα, κίνημα και λήπτη απόφασης. Μέχρι το έργο του «Ο Ηγεμόνας», οι νέοι και επίδοξοι διπλωμάτες και πολιτικοί, εκπαιδεύονταν πάνω στα «Πολιτικά» του Αριστοτέλη. Σήμερα, μπορεί κανείς να θαυμάσει τη διαχρονικότητα του έργου καθώς αποτελεί έναν γενικό (εξαίσιο) οδηγό επαγγελματικής επιβίωσης, όχι μόνο πολιτικής.
- Άνταμ Σμιθ, Η Έρευνα για τη φύση και τα αίτια του πλούτου των εθνών.
Αν ο Μακιαβέλι έφερε επανάσταση στην πολιτική σκέψη, (που διαρκεί μέχρι σήμερα) το ίδιο ισχύει και για τον Άνταμ Σμιθ και την οικονομία. Το έργο του, αποτελεί μια εξέχουσα πραγματεία των μοντέρνων οικονομικών και μέσα σε αυτό, εξηγεί τα θετικά εξαγόμενα από την υιοθέτηση μιας ανοικτής οικονομίας όπου το εμπόριο θα προωθείται. Κάθε σύγχρονη συζήτηση για την οικονομία, έχει σίγουρα τις βάσεις της στον Άνταμ Σμιθ και στον «Πλούτο των Εθνών». Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά, στις 9/3/1776.
- Πλάτωνας, Πολιτεία.
Ούτε πολιτικό έργο ακριβώς, ούτε κοινωνικό, ούτε παιδαγωγικό. Όλα αυτά μαζί; Ναι! Και ακόμη περισσότερα. Η βάση κάθε ανθρωπιστικής και κοινωνικής επιστήμης μαζί με τα έργα του Αριστοτέλη, βρίσκεται στην Πολιτεία που είναι ένα ταξίδι αναζήτησης της θέσης του ανθρώπου στον κόσμο μέσα από τη συνύπαρξη σε μια ιδανική πολιτεία. Μπορεί η πολιτική να δώσει ευτυχία; Το έργο επηρέασε κάθε εποχή όλες τις ιδεολογίες και τις κοινωνικές συζητήσεις. Μέχρι και σήμερα, παραμένει διαχρονικό.
- Τζωρτζ Όργουελ, 1984.
Η διαχρονικότητα ως αξία στα βιβλία, μπορεί να εντοπιστεί σε κάθε εποχή! Τα βιβλία δεν ορίζονται από τον χρόνο. Τον ξεπερνούν! Τον Όργουελ, τον χαρακτήρισαν «δυστοπικό», «προφήτη δεινών» και «κινδυνολόγο». Το 1948, ο Όργουελ, αποφάσισε να κοιτάξει το μέλλον. Κοινωνικές, πολιτικές, οικονομικές και τεχνολογικές αλλαγές, περιγράφονται με απίστευτη ακρίβεια μέσα από όμορφες αλληγορίες. Είναι να απορεί κανείς αν ο Όργουελ έβλεπε όντως τόσο καθαρά το μέλλον ή απλώς, έδωσε ιδέες σε όσους μπορούσαν να τις υλοποιήσουν.
- Κάρολος Δαρβίνος, Η θεωρίας της εξέλιξης των ειδών.
Ήταν η επιστημονική αφετηρία της βιολογίας. Και όχι μόνο! Κάθε άνθρωπος που θέλει να μελετήσει αυτές τις επιστήμες, ξεκινά από τον Δαρβίνο και τελειώνει ξανά σε αυτόν. Σίγουρα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από όσα μας περιέγραφε ο μανιώδης Άγγλος φυσιοδίφης και γεωλόγος. Έννοιες όπως η προσαρμοστικότητα, η ποικιλομορφία, η φυσική επιλογή κ.α, ανάγονται σε αυτό του το έργο. Όπως ο Νεύτωνας επηρέασε αποφασιστικά τα μαθηματικά και την φυσική, έτσι και ο Δαρβίνος με αυτό το έργο του επηρέασε την βιολογία, τη ζωολογία και κάθε κλάδο που ασχολείται με το θαύμα της ζωής.
- Χάριετ Μπίτσερ Στόου, Η Καλύβα του μπαρμπα-Θωμά.
Το best seller του 19ου αιώνα, δεύτερου μετά τη Βίβλο. Η δασκάλα-συγγραφέας, υπήρξε ακτιβίστρια κατά της δουλείας. Το μυθιστόρημά της, με ήρωα τον πιστό στους λευκούς του ιδιοκτήτες, Μπαρμπα-Θωμά, λέγεται ότι υποδαύλισε την έναρξη του εμφυλίου πολέμου στις ΗΠΑ. Αποτέλεσμα; η κατάργηση της δουλείας.
- Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο.
Γραμμένο λίγο μετά τα μισά του 19ου αιώνα (1868) από τους Μαρξ και Ένγκελς, το Κεφάλαιο δημιούργησε ουσιαστικά μια νέα οικονομική θεωρία. Αυτή η θεωρία, έμελλε να είναι μια γενική κριτική πάνω στον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής ο οποίος ξεκίνησε με την Α’ Βιομηχανική Επανάσταση. Γέννησε και επηρέασε τον κομμουνισμό και δημιούργησε μια νέα κοινωνικό-πολιτική θέαση του κόσμου. Αν σκεφτούμε την επανάσταση των Μπολσεβίκων το 1917 στη Ρωσία και τα όσα ακολούθησαν μέχρι και την κατάρρευση της ΕΣΣΔ το 1991, εύκολα θα καταλάβουμε το μέγεθος της επιρροής αυτού του βιβλίου πάνω στην ανθρωπότητα.