Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

7 βιβλία για τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν ένα τραύμα που δεν επουλώθηκε ποτέ για τον Ελληνισμό. Οι μνήμες έχουν διατηρηθεί ζωντανές από αφηγήσεις. Τέσσερις γενιές μετά, πέραν από τους συγγενείς και απογόνους όλων όσων βίωσαν την Μικρασιατική Καταστροφή και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την άλλη πλευρά του Αιγαίου, αριστουργήματα της ελληνικής λογοτεχνίας, μας θυμίζουν εκείνη την εποχή.

  1. Ματωμένα Χώματα, Διδώ Σωτηρίου.

Η Διδώ Σωτηρίου έμεινε στην ιστορία για αυτό το έργο. Μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, κτλ). Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα το 1962. Έχει ήδη πουλήσει πάνω από 400 χιλ. αντίτυπα. Μέσα από την ιστορία του Μανώλη Αξιώτη, στο έργο της Σωτηρίου, αναδεικνύονται ιστορικά, εθνολογικά και λαογραφικά στοιχεία του Ελληνισμού της εποχής. Ο ήρωας του έργου υπηρέτησε στα τάγματα εργασίας των Οθωμανών, μετά υπηρέτησε τον ελληνικό στρατό και έζησε τη Μικρασιατική Καταστροφή.

  1. Η ιστορία ενός αιχμαλώτου, Στρατής Δούκας.

Το αίμα δεν είχε ακόμη καλά-καλά στεγνώσει από τη μεγάλη τραγωδία του Ελληνισμού. Ο πόνος, οι κακουχίες και η θλίψη δεν είχαν ακόμη σταματήσει. Το 1929 πρωτοδημοσιεύεται το εξαιρετικό βιβλίο του Στρατή Δούκα το οποίο εκτός από την τεράστια λογοτεχνική του αξία, έχει και ιστορική. Ο ήρωας (Νικόλας Καζάκογλου) διηγείται τις κακουχίες που αντιμετώπισε κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή και πώς μέσα από μια σωστή Οδύσσεια, κατόρθωσε να γλιτώσει και να διαφύγει από την ακτή της Μικράς Ασίας.

  1. Μέσα στις φλόγες, Διδώ Σωτηρίου.

Στο εξαιρετικό μυθιστόρημα της Διδώς Σωτηρίου, η ιστορία της Αλίκης δίνει τη μεγάλη εικόνα της ζωής των Ελλήνων στη Μικρά Ασία. Η περιπέτειά της, ξεκινά το 1918 όταν ο πατέρας της αποφασίζει η οικογένειά της να μετακομίσει από το Αϊδίνιο στη Σμύρνη για επαγγελματικούς λόγους. Τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής της στη Σμύρνη, η ανεμελιά και η αφθονία, δείχνουν τον τρόπο που ζούσαν οι Έλληνες της Μικράς Ασίας. Με την Μικρασιατική Καταστροφή, οι γονείς της την δίνουν στη θεία της προκειμένου να έχει ένα καλύτερο μέλλον αφού καταστρέφονται οικονομικά. Τα μαύρα γεγονότα της Σμύρνης, η Αλίκη τα γλιτώνει αφού έχει φύγει για την Αθήνα λίγες μέρες πριν. Στην Αθήνα ξεκινά μια νέα Οδύσσεια, όπως για όλους τους Μικρασιάτες που ξεριζώθηκαν…

  1. Νούμερο 31328, Ηλίας Βενέζης.

Ο Ηλίας Βενέζης μπήκε στο Πάνθεον της ελληνικής λογοτεχνίας με αυτό το έργο. Δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1924 στην επιφυλλίδα της εφημερίδας «Καμπάνα» την οποία διηύθυνε ο Στρατής Μυριβήλης. Στα 18 του χρόνια, ο συγγραφέας κρύβεται στην υπόγεια αποθήκη του σπιτιού του μαζί με την οικογένειά του, για να σωθεί. Τελικά οι γονείς του θα πάρουν το ρίσκο για να φύγουν και να πάνε από το Αϊβαλί προς την Μυτιλήνη. Ο γιος όμως συλλαμβάνεται και από εκεί και μετά, για ένα έτος (μέχρι τη μέρα της ανταλλαγής πληθυσμών) υποφέρει στα τάγματα εργασίας των Τούρκων. Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε 8 γλώσσες και έχει πουλήσει πάνω από 165 χιλιάδες αντίτυπα.

  1. Χαμένος Παράδεισος: Σμύρνη 1922, Γκάϊλς Μίλτον.

Ο συγγραφέας σε αυτό το έργο λειτουργεί και ως δημοσιογράφος, μιας και έχει και αυτήν την επαγγελματική ιδιότητα. Άνθρωποι σπάνε τη σιωπή τους και το έργο μοιάζει με ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται τον τρόμο, τη θλίψη και τις κακουχίες των Ελλήνων της Σμύρνης. Όταν στις 9/9/1922 ξεκίνησε η ματωμένη ιστορία του Ελληνισμού της Σμύρνης, κανείς δεν περίμενε ότι θα εξελιχθεί σε μια τραγωδία που θα σημάδευε όχι μόνο τον Ελληνισμό, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα.

  1. Το Αϊβαλί: Η πατρίδα μου, Φώτης Κόντογλου.

Με έναν απίστευτο τρόπο έκφρασης νοσταλγίας, ο Φώτης Κόντογλου θρηνεί την απώλεια του Αϊβαλιού και την εξόντωση του Ελληνισμού από την Μικρά Ασία, μετά την Μικρασιατική Καταστροφή. Μεταφυσική, ιστορία, συγκίνηση και πόνος συνδυάζονται άψογα από τον συγγραφέα. Η θάλασσα και η λατρεία της φύσης της περιοχής σε συνδυασμό με την περηφάνια για τα επιτεύγματα του Ελληνισμού στην Μικρά Ασία, δίνουν στον αναγνώστη την ευκαιρία να κατανοήσει τη σημασία της Μικρασιατικής Καταστροφής.

  1. Η Αρχόντισσα της Σμύρνης, Θάνος Κονδύλης.

Η ηρωίδα του έργου, Ηλέκτρα Μπακιρτζή, στη Σμύρνη του 1922 αποφασίζει να κάνει κάτι για να απαλύνει τον πόνο πολλών παιδιών που έμειναν ορφανά από την Καταστροφή της Σμύρνης. Έτσι, ιδρύει ένα ορφανοτροφείο. Η κοινωνία την λατρεύει και την θεωρεί «αγία». Την ονομάζουν Αρχόντισσα της Σμύρνης. Μέσα στην πλοκή του έργου, υπάρχει και ένας έρωτας που βιώνει η ηρωίδα με έναν Ελληνοαμερικανό δημοσιογράφο. Η ατμόσφαιρα του έργου μας βάζει στα πράγματα εκείνης της δραματικής περιόδου για τον Ελληνισμό.

Φωτό από: Субботний Рамблер / Kriti24.gr

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates