Αν δεν παινέψεις το σπίτι σου, θα πέσει να σε πλακώσει. Όλοι μας μπορούμε να βρούμε λόγους για τους οποίους τα βιβλία και το διάβασμα έχουν να μας προσφέρουν πολλά πράγματα! Δεν μπορούμε όμως να τους αναδείξουμε με τον γλαφυρό τρόπο που θα μπορούσε μια προσωπικότητα που προέρχεται από τον χώρο των γραμμάτων. Ας δούμε ορισμένα αποσπάσματα-ύμνους για την ανάγνωση βιβλίων από μεγάλα ονόματα αυτού του χώρου.
- «Η ανάγνωση τελειοποιεί τον άνθρωπο». Φράνσις Μπεϊκον.
Ο Μπεϊκον συνέβαλε τα μέγιστα στην εξέλιξη της γνώσης της ανθρωπότητας. Με το λιτό και απέριττο απόφθεγμά του, μας θυμίζει μια μεγάλη «χάρη» της ανάγνωσης βιβλίων. Η αυτογνωσία και η ενδοσκόπηση γίνονται πιο προσιτές για εμάς όταν είμαστε φίλοι του βιβλίου. Αν αγγίξουμε την αυτογνωσία, αγγίζουμε και την τελειοποίηση. - «Η ανάγνωση βιβλίων αποφέρει βεβαια ανακούφιση στις πιο μελαγχολικές στιγμές». Φράνσις Ζίμμερμαν.
Ο Γερμανός συγγραφέας μάς δίνει μια πιο συναισθηματική οπτική για την ανάγνωση βιβλίων. Θα μπορούσαμε να πούμε πως το διάβασμα έχει… «ιαματικές» ιδιότητες για την ψυχή μας. Δεν είμαστε πάντα σε καλή διάθεση και πολλές μας στεναχώριες, λυτρώνονται μέσα από όσα διαβάζουμε και μέσα από τη γαλήνη που μας προσφέρει το διάβασμα. - «Η ανάγνωση είναι για το νου, ο,τι είναι η άσκηση για το σώμα». Έντισον.
Ο Τόμας Έντισον είναι πασίγνωστος για όσα προσέφερε στην Φυσική επιστήμη και τελικά, στην τεχνολογία. Άνθρωπος του φωτός, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ο άνθρωπος δεν έχει μόνο υλική-σωματική υπόσταση. Το σώμα μας το γυμνάζουμε με ασκήσεις φυσικής κατάστασης. Ο νους μας όμως; Πώς αλλιώς να ακονιστεί το μυαλό μας; Η ανάγνωση βιβλίων αναζωογονεί τον εγκέφαλό μας! - «Ο φιλαναγνώστης αντικαθιστά τις ώρες ανίας του, με ώρες εντρυφήσεως». Μοντεσκιέ.
Ο πασίγνωστος εγκυκλοπαιδιστής ο οποίος μαζί με άλλους, συνέβαλε στην επανάσταση της γνώσης, μας υπενθυμίζει τη δημιουργικότητα που πλαισιώνει το βιβλίο. Ένας άνθρωπος δημιουργικός, δε βαριέται. Πάντα όταν έχει κάποιο κενό, προσπαθεί να μάθει κάτι καινούριο. Έχει ανάγκη να επεξεργάζεται κάτι ο νους του. - «Ο καθένας πρέπει να διαβάζει ό,τι τον οδηγεί η κλίση του, γιατί ό,τι διαβάζει από υποχρέωση τον ωφελεί ελάχιστα». Σάμιουελ Τζόνσον.
Ο Άγγλος συγγραφέας του 18ου αιώνα, μας δίνει να νιώσουμε την παιδαγωγική αξία του βιβλίου και της ανάγνωσής του. Η ελευθερία προτίμησης πάνω στα βιβλία είναι το παν. Ένας από τους λόγους που η ανάγνωση βιβλίων έχει στιγματιστεί, είναι γιατί θυμίζει την υποχρέωση και την πίεση του σχολείου. Αν είναι να διαβάζουμε, να διαβάζουμε ό,τι μας γεμίζει την ψυχή. Ποτέ και για κανέναν λόγο, διάβασμα με πίεση. - «Διάβαζε ακόμη και παλιόχαρτα στο δρόμο». Θερβάντες.
Ο δημιουργός του Δον Κιχώτη φαίνεται να έχει διαφορετική άποψη από τον Σάμιουελ Τζόνσον. Δεν υπάρχει κάποια απόλυτη αλήθεια γύρω από τα βιβλία και το διάβασμα. Γι’ αυτό άλλωστε και είναι τόσο πολλά τα βιβλία! Για πολλούς βιβλιοφάγους, το διάβασμα είναι κάτι παραπάνω από τρόπος ζωής, είναι πάθος! Διαβάζουν τα πάντα! Αυτοί λοιπόν, κατανοούν πολύ καλά αυτό που λέει ο Θερβάντες! - «Όταν διαβάζω ένα καινούριο βιβλίο, νομίζω ότι γνωρίζω έναν νέο φίλο. Όταν διαβάζω ξανά ένα παλιό βιβλίο, νομίζω ότι συναντώ έναν παλιό φίλο». Όλιβερ Γκολντσμιθ.
Ο σπουδαίος αυτός συγγραφέας μας παρουσιάζει έναν ακόμη λόγο για τον οποίο μπορούμε να υμνήσουμε ένα βιβλίο. Διαβάζουμε και κάνουμε ανάγνωση σκέψεις ανθρώπων και αυτές, ενώνονται με τις δικές μας. Κάνουμε διάλογο με συγγραφείς κάθε φορά που διαβάζουμε ένα βιβλίο. Αυθόρμητα συναισθήματα ανθρώπων που αποτυπώθηκαν σε χαρτί. Δημιουργείται μια σχέση κατανόησης ανάμεσα σε μας και στα βιβλία, μέσα από την ανάγνωση! Να μην ξεχνάμε πως η μαγεία των βιβλίων, είναι πως είναι άνθρωποι!
Φωτό από: www.pinterest.ru