MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

7 πράγματα για να γνωρίσουμε την Νομπελίστα Λογοτεχνίας Όλγκα Τοκάρτσουκ.

Post by: 12/10/2020 0 comments

Λόγω κάποιων πρωτοφανών σκανδάλων που έπληξαν την Σουηδική Ακαδημία, η απονομή του Βραβείου Νόμπελ δεν έγινε το 2018. Για να μη χαθεί η σειρά των βραβείων, το 2019 η Σουηδική Ακαδημία απένειμε δύο Βραβεία Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ο Πέτερ Χάντκε βραβεύτηκε για το 2019 και η Όλγκα Τοκάρτσουκ για το 2018. Η Όλγκα Τοκάρτσουκ γεννήθηκε στις 29 Ιανουαρίου 1962 στην Ζιέλονα Γκόρα της Πολωνίας. Πολύ γνωστά της βιβλία είναι το ”Αρχέγονο και Άλλοι καιροί” και το ”Πτήσεις”. Αξίζει να μάθουμε ορισμένα πράγματα για την Πολωνή συγγραφέα που θα μας επιτρέψουν να την γνωρίσουμε σαν άνθρωπο των γραμμάτων και σαν προσωπικότητα.

1. Πολιτικοποιημένη και ακτιβίστρια.
Από τότε που στην Πολωνία ήρθε στην εξουσία ένα κόμμα που είναι αρκετά συντηρητικό, η Όλγκα Τοκάρτσουκ έχει γίνει ορκισμένος εχθρός του. Οι υποστηρικτές αυτού του κόμματος βλέπουν την Πολωνή συγγραφέα ως βλαβερή για την Πολωνία. Οι απόψεις της Τοκάρτσουκ είναι αριστερές και έτσι έχει μπει στο στόχαστρο της πολωνικής κυβέρνησης. Είναι επίσης φεμινίστρια, αριστερών πεποιθήσεων και υπέρμαχος της χορτοφαγίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

2. Οι σπουδές της.
Η Όλγκα Τοκάρτσουκ επηρεάστηκε στη γραφή της από το αντικείμενο των σπουδών της. Σπούδασε Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας και έτσι απέκτησε εφόδια βαθιάς γνώσης της ανθρώπινης φύσης. Στο έργο της ”Αρχέγονο και Άλλοι καιροί” αποδεικνύει πως έχει εξειδικευμένες γνώσεις.

3. Τρέφει θαυμασμό για τον Καρλ Γιούνγκ.
Οι σπουδές της στην Ψυχολογία την επηρέασαν όχι μόνο λόγω των γνώσεων που απέκτησε μελετώντας την επιστήμη αλλά και γιατί γνώρισε το έργο του μεγάλου ψυχολόγου, του Καρλ Γιούνγκ. Η θεματολογία της, ο μυθικός τρόπος γραφής της και οι ιδέες της για το ότι ο άνθρωπος δεν πρέπει να καταπιέζεται, σχετίζονται με τον θαυμασμό που τρέφει για τον άλλοτε συνεργάτη του Φρόϋντ και μετέπειτα ”ακαδημαϊκό του αντίπαλο”.

4. Η πολωνική τηλεόραση ήταν αμήχανη στη βράβευσή της.
Οι απόψεις της Τοκάρτσουκ δεν είναι αρεστές στην Πολωνία και ειδικά στο κόμμα το οποίο είναι στην εξουσία. Όταν ανακοινώθηκε το όνομά της από τη Σουηδική Ακαδημία για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2018, η πολωνική τηλεόραση δεν ανέφερε καν το όνομά της προβάλλοντας πως ”Πολωνικής καταγωγής συγγραφέας βραβεύτηκε για το έτος 2018 με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας”. Λίγες μέρες μετά, η πολωνική κυβέρνηση θέλησε να προβάλλει ως ”επιτυχία” του την βράβευση της Τοκάρτσουκ και έτσι η τηλεόραση, άρχισε να είναι πιο θετική για το επίτευγμα της Τοκάρτσουκ.

5. Προσέλαβε σωματοφύλακες.
Οι πολιτικές απόψεις της Τοκάρτσουκ την έχουν σημαδέψει εντός της πατρίδας της. Σε ένα της βιβλίο, η Πολωνή συγγραφέας εξιστορεί το βίο ενός Εβραίου ο οποίος καταπιέστηκε για να γίνει Ρωμαιοκαθολικός. Η πλειοψηφία των Πολωνών χαρακτήρισε ”προδοτική” τη συμπεριφορά της.  To βιβλίο ονομάζεται ”Τα βιβλία του Jacob”. Έκτοτε, οι απειλές κατά της σωματικής της ακεραιότητας άρχισαν να γίνονται καθημερινότητα για την Πολωνή συγγραφέα και έτσι αναγκάστηκε να προσλάβει σωματοφύλακες για να την προστατεύουν.

6. Είναι κατά του Brexit.
Φαίνεται πως η Πολωνή συγγραφέας έχει συνηθίσει τις επιθέσεις εναντίον της από την πολωνική κοινή γνώμη αλλά και από την κυβέρνηση. Έχει εναντιωθεί πολλές φορές στο Brexit θεωρώντας κακή εξέλιξη την αποχώρηση κρατών από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μάλιστα υπεραμύνθηκε της άποψής της για παραμονή της Μεγάλης Βρετανίας στην Ε.Ε, λέγοντας οτι τα πρώτα θύματα μιας βρετανικής εξόδου θα ήταν οι πολλοί Πολωνοί που ζουν στην Αγγλία.

7. Είχε ασκήσει κριτική στο Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.
Η Όλγκα Τοκάρτσουκ είχε ασκήσει έντονη κριτική στη Σουηδική Ακαδημία για τα κριτήρια που θέτει προκειμένου να βραβεύσει κάποιον με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Υποστήριζε μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν βραβευτεί, είναι λογοτέχνες από χώρες που αντιπροσωπεύουν μόνο το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πλέον δεν γνωρίζουμε τι άποψη έχει για το Νόμπελ όμως αρκετοί συνάδελφοί της που έχουν κατακτήσει το βραβείο, έχουν εκφραστεί αρνητικά για τα κριτήρια της Σουηδικής Ακαδημίας.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons