MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

7 φράσεις από βιβλία του συγγραφέα-ψυχίατρου Ίρβινγκ Γιάλομ.

Post by: 16/03/2020 0 comments

Ίσως είναι ο διασημότερος ψυχίατρος και ψυχοθεραπευτής στον κόσμο. Ο Γιάλομ δεν έχει πάψει να γράφει και να προσπαθεί να εκλαϊκεύει μια επιστήμη που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και πιο πολύ απαραίτητη στην ανθρωπότητα. Το μεγάλο εκδοτικό ”μπαμ” έγινε με το ”Όταν έκλαψε ο Νίτσε” ενώ ακολούθησαν άλλα σπουδαία έργα που στόχο έχουν να μας κάνουν να ηρεμήσουμε και να γαληνέψουμε την ψυχή μας. Οι φράσεις του δεν έχουν μόνο λογοτεχνική αξία, είναι απαραίτητο να τις θυμόμαστε για να έχουμε ψυχική και πνευματική υγεία.

 

1. ”Η πλήρης αποκάλυψη του εαυτού μας στους άλλους που οδηγεί στην αποδοχή του εαυτού μας, παραμένει η ύψιστη μορφή θεραπείας”.
Γι’αυτό τα βιβλία του Ίρβινγκ Γιάλομ παραμένουν χρήσιμα για την καθημερινότητα. Πόσες φορές εξομολογούμαστε τα μυστικά μας; Σε ποιούς ανθρώπους βγάζουμε με ειλικρίνεια όλο μας το είναι; Οι άνθρωποι που γνωρίζουν τη φωτεινή μας πλευρά αλλά και όλα μας τα λάθη και πάθη, αξίζουν μια περιουσία. Ειδικά όταν μας αποδέχονται. Η αποδοχή γαληνεύει την ψυχή μας. Μην ξεχνάμε πως τα μεγαλύτερα εγκλήματα έγιναν γιατί κάποιοι αποζητούσαν συνεχώς αποδοχή.

 

2. ”Αν επιλέξεις την απόλαυση της προόδου και της εξέλιξης, να προετοιμαστείς για πόνο”.
Η επιστημονική ιδιότητα του συγγραφέα, διαπερνά το γλωσσικό του ύφος το οποίο είναι ευχάριστο αλλά και ειλικρινές. Ο δρόμος προς τη δόξα, τη δύναμη, την πρόοδο και την επιτυχία, είναι πολύ δύσκολος. Η προετοιμασία του ψυχισμού μας και του μυαλού μας είναι πολύ σημαντική. Ακόμη και από τα πιο σπουδαία πράγματα στη ζωή, δεν απουσιάζουν οι δυσκολίες. Μάλλον τα προβλήματα και οι δυσκολίες είναι προϋποθέσεις επιτυχίας και εξέλιξης. Στο τέλος, πετυχαίνει αυτός που προετοιμάστηκε να δεχθεί πόνο και στεναχώρια και που τελικά, μετέτρεψε άσχημες καταστάσεις σε θριάμβους.

 

3. ”Κάθε άνθρωπος πρέπει να διαλέξει πόση αλήθεια αντέχει”.
με αυτή τη φράση αναδεικνύεται η συγγραφική ικανότητα του συγγραφέα και η εξειδίκευσή του. Η γαλήνη και η ηρεμία της ψυχής μας, εξαρτώνται από το πόσο εύκολα μπορούμε να συμβιβαστούμε με τη ζωή και με την πραγματικότητά της. Πολλοί άνθρωποι απογοητεύονται εύκολα και παρατάνε τους στόχους τους, μόνο και μόνο επειδή είχαν μια άλλη παραπλανητική εικόνα για τη ζωή. Όσο πιο ειλικρινείς είμαστε με την πραγματικότητα, τόσο πιο πολύ θα μας το ανταποδίδει και εκείνη. Άλλο είναι το όνειρο, άλλο πράγμα η ελπίδα και άλλο πράγμα η λανθασμένη προσδοκία.

 

4. ”Μην αφήνεις καμία ζωή που δεν έχεις ζήσει πίσω σου”.
Ενθαρρυντική συμβουλή και πολύ αισιόδοξη. Αν ο σκοπός μας είναι η ψυχική γαλήνη, τότε ένα μέσο για να την πετύχουμε, είναι η ικανοποίηση. Να μην έχουμε απωθημένα. Όταν μαζεύουμε πολλές ανικανοποίητες επιθυμίες μέσα μας, τότε σκεφτόμαστε αρνητικά και δεν ερχόμαστε κοντά στην κόλλα της ζωής, η οποία είναι η απόλαυση. Όσο πιο ”γεμάτη” είναι η ζωή μας, όσο περισσότερο βάζουμε στην καθημερινότητά μας τις επιθυμίες μας, τόσο πιο υγιείς και χαρούμενοι είμαστε.

 

5. ”Μόνο ο τραυματισμένος θεραπευτής μπορεί να θεραπεύσει”.
Οι εμπειρίες μας απέναντι σε δυσκολίες και σε καταστάσεις που μας προξένησαν πόνο και τραύματα, αξίζουν μια περιουσία. Όχι μόνο γιατί μας κάνουν πιο δυνατούς, αλλά και γιατί μπορούμε να μεταδώσουμε αυτές τις εμπειρίες σε άλλους ανθρώπους. Το να μπορούμε να νιώθουμε τον πόνο του άλλου, δεν είναι απλώς συμπόνια, είναι ενσυναίσθηση. Όταν γνωρίζει ο άνθρωπος που μας αποκαλύπτει τα τραύματά του πως είχαμε και εμείς τα ίδια, τότε νιώθει ανακούφιση και μπορεί να αντιληφθεί ότι πολλοί άνθρωποι νιώθουν το ίδιο.

 

6. ”Μόνο όταν σκαρφαλώσουμε αρκετά ψηλά μπορούμε να δούμε πως η τραγωδία δεν είναι τόσο τραγική”.
Σπουδαία και σοφή φράση από τον Γιάλομ! Αν φιλοσοφήσουμε βαθιά τη ζωή μας, με περίσκεψη και ωριμότητα θα φτάσουμε στην αυτογνωσία. Θα πάψουμε ξαφνικά να βλέπουμε πως τα αρνητικά πράγματα, (τα προβλήματα και οι τραυματισμοί μας που ζήσαμε και ζούμε στη ζωή) δεν έχουν κάτι καλό να μας δώσουν. Όλα είναι μαθήματα και όλα λειτουργούν έτσι ώστε να ανέβουμε πνευματικό επίπεδο. Οι εμπειρίες της ζωής, δεν είναι τελικά ”καλές” ή ”κακές”, αλλά διδακτικές και δίνουν γνώση.

 

7. ”Το να αγαπάς, σημαίνει να έχεις ζωηρό ενδιαφέρον για τη ζωή και την ανάπτυξη του άλλου”.
Ορίζεται η αγάπη; Είναι αρκετά δύσκολο. Παρόλα αυτά, έχει χαρακτηριστικά που κάνουν ”μπαμ”. Το ενδιαφέρον, είναι το κλειδί της αγάπης και με αυτό ξεκλειδώνει όλες τις πόρτες των συναισθημάτων μας. Η αγάπη δεν είναι τόσο αόριστη ώστε να την πετάμε μέσα σε λέξεις. Αν αγαπάμε, το δείχνουμε με πράξεις. Είναι η ανώτερη μορφή συναισθηματικής ωρίμανσης. Φεύγουμε από το στάδιο του ενδιαφέροντος για τον εαυτό μας και το βλέπουμε τους ανθρώπους που αγαπούμε σα να ήταν ο ίδιος μας ο εαυτός.

Φωτό από: Kanopy

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons