MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

7 αξεπέραστα λογοτεχνικά βιβλία που φέρνουν τον άνθρωπο… στη φύση!

Post by: 15/03/2021 0 comments

Άλλα βιβλία ξεκινούν από την φαντασία και άλλα από την πραγματικότητα! Η φύση ήταν πάντα η μεγάλη πρόκληση για τον άνθρωπο και η λογοτεχνία έχει βάλει για τα καλά το χέρι της! Είναι μια κατηγορία στην οποία ο μεγάλος Ιούλιος Βερν έχει την τιμητική του! Ποιά άλλα βιβλία μπορούν να μπουν σε αυτήν τη λίστα;!

1. Χέρμαν Μέλβιλ, Μόμπι Ντικ
Αριστούργημα για παιδιά και για μεγάλους! Ο 19ος αιώνας, ήταν ο αιώνας των μεγάλων λογοτεχνικών έργων. Ο δικός μας, ο Οδυσσέας Ελύτης περιγράφει τη θάλασσα «μικρή, πράσινη δεκατριών χρονών». Ωστόσο, ο Μέλβιλ μας μεταφέρει στη θάλασσα αντιμετωπίζοντάς την ως έναν άλλον και πολύ επικίνδυνο κόσμο. Μολονότι βρίθει συμβολισμών που αγγίζουν και τις Η.Π.Α της περιόδου, ο συγγραφέας, σαν άλλος «Κουστώ» μας μαθαίνει πολλά πράγματα για τη θάλασσα και μας υπενθυμίζει τα όρια της ανθρώπινης ισχύος πέραν από τα «χωράφια» της…Η τρέλα και το θάρρος του Εϊχάβ, είναι κυριολεκτικά σταγόνες στον ωκεανό μπροστά στη θαλάσσια ζωή!

2. Έρνεστ Χέμινγουέϊ, Ο Γέρος και η Θάλασσα
Από τους μεγαλύτερους συγγραφείς του 20ου αιώνα ο Έρνεστ Χέμινγουέϊ με Νόμπελ και Πούλιτζερ! Οι Αμερικανοί, φαίνεται να ενθουσιάζονται στη σκέψη ότι η απέραντη γη τους περιβάλλεται από θάλασσα και έτσι της αποδίδουν δέος. Όχι άδικα! Το έργο του «ο Γέρος και η Θάλασσα», έχει κινηματογραφικά στοιχεία! Υπάρχουν σαφείς ομοιότητες περιεχομένου με τον Μόμπι Ντικ, όμως ο Χέμινγουέϊ, δε μας λυτρώνει με το άλλοθι μιας «ματαιοδοξίας ενός καπετάνιου». Για την επιβίωσή του, ένας ψαράς προσπαθεί για περίπου 3 μήνες να πιάσει ψάρια και δεν τα καταφέρνει, όταν ξαφνικά πιάνει ένα τεράστιο ψάρι! Ο φτωχός Κουβανός ψαράς, σκέφτεται ακόμη και το πόσο καλό θα έκανε ένα τέτοιο ψάρι σε όλο το χωριό, όμως, ούτε αυτό αρκεί…Η φύση αγνοεί και περιφρονεί τα κίνητρά μας. Κάτι τέτοιο ήθελε να μας πει ο Χέμινγουέϊ.

3. Ράντγιαρντ Κίπλινγκ, Το Βιβλίο της Ζούγκλας
Από τη θάλασσα, στη ζούγκλα! Το βιβλίο αυτό προήλθε από τη συγκέντρωση διάφορων ιστοριών. Γεμάτο συμβολισμούς για να αποσυμβολίσουν οι ενήλικες αλλά και χαρά για κάθε παιδί! Ο «Μόγλης» όπως είναι γνωστό, αναλώνεται σε ένα παιδί που μεγαλώνει στην ινδική ζούγκλα και το μεγαλώνουν λύκοι, αρκούδες και πάνθηρες (Ακέλας, Μπαλού, Μπαγκίρα). Το κάθε ζώο, αποκαλύπτει τα χαρακτηριστικά του και έτσι ένα παιδί μπορεί να μάθει ευκολότερα τα χαρακτηριστικά του κάθε ζώου! Μπορεί ο άνθρωπος να ζήσει στη ζούγκλα; Για τον Κίπλινγκ, θα μπορούσε ο άνθρωπος να συμβιώνει αρμονικά με το σύστημα που έχει θέσει η ίδια η φύση! Τώρα αν θα μπορούσε να ζήσει ο άνθρωπος στη ζούγκλα, δεν το ξέρουμε! Μέχρι σήμερα, προτιμά να ζει στη δική του «ζούγκλα»!

4. Ιούλιος Βερν, Ο Γύρος του Κόσμου σε 80 μέρες
Και να μη θέλαμε να το διαβάσουμε, όταν ήμασταν παιδιά, ήταν στη «λίστα με τα υποχρεωτικά-εξωσχολικά»! Για πολλούς ανθρώπους στον κόσμο, αυτό το βιβλίο αποτελεί την πρώτη γνωριμία ενός παιδιού με τον κόσμο! Ο κύριος Φόγκ είναι πάμπλουτος, ωστόσο ξέρει να ζει καλά και επικίνδυνα! Στοιχηματίζει λοιπόν πως μπορεί να γυρίσει τον κόσμο μέσα σε 80 μέρες. Τοπία και μέρη εξωτικά τα οποία πρωτοσυναντά το μάτι μέσα από τις σελίδες, ενώνονται με διαφορετικούς πολιτισμούς και μας κάνουν να ζηλεύουμε τον Φογκ, και ταυτόχρονα να ταυτίζουμε τη φύση με την ομορφιά και το ταξίδι!

5. Ντάνιελ Ντεφόε, Οι περιπέτειες του Ροβινσώνα Κρούσου
Και να μην έχεις κάποιο είδος κλειστοφοβίας, το αποκτάς! Τόσο δυνατά είναι τα συναισθήματα και άλλο τόσο, οι εικόνες σε αυτό το κλασικό βιβλίο! Σηκώνεσαι ένα πρωί και καταλαβαίνεις ότι περιστοιχίζεσαι από κανίβαλους, θηρία, εξωτικά φυτά και το πλοίο έχει προσαράξει! Η επιβίωση όμως, δεν είναι παιχνίδι! Είναι διαταγή! Στο αριστούργημα που βασίστηκε σε αληθινή ιστορία, ο Ροβινσώνας Κρούσος ζει στο «Νησί της Απόγνωσης» (μάλλον στο Τομπάγκο) για 28 χρόνια! Οι περιπέτειές του, αποδεικνύουν τη δύναμη του ανθρώπου αλλά και όσα του απέμειναν από την εποχή που ήταν τροφοσυλλέκτης. Η ανάγκη για επιβίωση, κάνει τον άνθρωπο να υπογράψει ένα «νέο συμβόλαιο» με τη φύση, τέτοιο που στο τέλος ευχαριστεί τον Θεό που του τα παρέχει όλα. Αποξένωση, περιπέτεια, «ακόνισμα» του ενστίκτου του κινδύνου, μάχη για επιβίωση σε μια φύση που δεν είναι πλέον φιλόξενη για τον άνθρωπο, μέσα σ’ αυτό το μεγάλο έργο του 18ου αιώνα.

6. Ιούλιος Βερν, Η Σφίγγα των πάγων
Το 1897, ο Ιούλιος Βερν, «βιαζόταν» να μας πάει στην Ανταρκτική! Δεν είναι τυχαίο ότι στα βιβλία του, το κίνητρο της εξερεύνησης είναι πολύ ισχυρό! Τόσο ισχυρό που ο ήρωας, δεν μπορεί να αποφύγει το ταξίδι που με την πένα του, ετοιμάζει ο Βερν! Ο ήρωας Γκυ, προσπαθεί να βρει τον αδερφό του που έχει χαθεί στην Ανταρκτική και δεδομένων των κακουχιών που περνά αλλά και των διάφορων περιπετειών, ο Βερν μετράει την ανθρώπινη αντοχή σε μια ατέλειωτη από πάγους ήπειρο. Επιβιώνει άραγε ο άνθρωπος στους πάγους;; Ξενάγηση στο Νότιο Πόλο, πριν…πατήσουν οι Νορβηγοί!

7. Ρόμπερτ Λιούις Στήβενσον, Το νησί των θησαυρών
Τέλη του 18ου αιώνα, ο Στήβενσον εκδίδει ένα βιβλίο που έμελλε να γίνει ένα από τα αγαπημένα παιδικά βιβλία! Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι η φύση, το ταξίδι και η περιπέτεια, ταυτίζονται στο παιδικό μυαλό. Ο Τζιμ, ζει το δικό του παραμύθι, στην πραγματικότητα! Σαλπάρει για μακρινά νησιά προκειμένου να βρεθεί ένας θησαυρός. Ο θησαυρός, είναι μόνο ο προορισμός! Αυτό που μετράει είναι το ταξίδι! Μέχρι να φτάσουν στον προορισμό, η φύση αποκαλύπτεται στον μικρό Τζιμ. Ο θησαυρός του Κάπτεν Φλιντ στα παιδικά του μάτια, είναι τα εξωτικά νησιά, τα χρώματα της θάλασσας, τα κύματα και η πλάση της κάθε περιοχής!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons