Σίγουρα δεν είναι μόνο τα βιβλία που ασχολούνται με την επιστημονική φαντασία. Μάλιστα, δεν είναι μόνο λογοτεχνικά βιβλία. Άλλα έχουν καθαρά προφητικό χαρακτήρα, άλλα μιλούν γενικά για το κατά πόσον μπορούμε να δούμε το μέλλον σε «γιγαντο-οθόνη» και άλλα, προσπαθούν να να προβλέψουν από σήμερα, τον κόσμο του αύριο, μετά από 50 ή από 100 χρόνια. Από τον Ιούλιο Βερν και τον Χ. Τζ Γουέλς, στο Νοστράδαμο, τον Φράνσις Φουκουγιάμα και στον Τζώρτζ Φρίντμαν. Ας πάμε λοιπόν, μια βόλτα στο μέλλον!
- “Τα άπαντα του Νοστράδαμου”, Νοστράδαμος
Ο Νοστράδαμος, κατείχε την ιατρική τέχνη και εργάστηκε ως φαρμακοποιός. Παρόλα αυτά, τα άστρα ήταν εκείνα που τράβηξαν την προσοχή του. Ο Νοστράδαμος, πίστευε πως οι πλανήτες και οι θέσεις τους, επηρεάζουν τα γεγονότα στη Γη. Εκμεταλλευόμενος το γεγονός οτι η Ιερά Εξέταση δεν κυνηγούσε τους αστρολόγους ούτε τους «προφήτες», δημιούργησε τόμους με τετράστιχα που εξιστορούν το…μέλλον, με τη μορφή προφητειών. Σε ένα από αυτά τα τετράστιχα μάλιστα, υπάρχει και το όνομα ενός αδίστακτου ανθρώπου προερχόμενου από την πολιτική, με το όνομα «Χίστερ», που πολλοί που πιστεύουν ακόμη το Νοστράδαμο, θεωρούν πως μιλά για τον Αδόλφο Χίτλερ. Όσο μπορείτε να διαβάσετε, έχει ενδιαφέρον η ενασχόληση με τον Γάλλο αστρολόγο!
- “Το τέλος της ιστορίας”, Φράνσις Φουκουγιάμα
Το μέλλον, δε θα μπορούσε να λείπει από βιβλία που ασχολούνται με την πρόβλεψη του πώς θα είναι ο κόσμος από πολιτικο-κοινωνικής πλευράς. Ο Φράνσις Φουκουγιάμα, το 1992 έφτιαξε ένα βιβλίο στο οποίο επιχειρηματολογεί πως το μέλλον, έχει στην ουσία προδιαγραφεί καθώς ο καπιταλισμός και η δημοκρατία θα επικρατήσουν μια και για πάντα στον κόσμο. Τα επιχειρήματά του, έχουν ενδιαφέρον, κυρίως αν σκεφτούμε πως μόλις είχε καταρρεύσει η ΕΣΣΔ, για την οποία ο Φράνσις Φουκουγιάμα, κάποια χρόνια νωρίτερα, είχε πέσει εντελώς «έξω» (προέβλεπε πως έχει πολύ μελλον ακόμη). Δυστυχώς για εκείνον, ούτε «το τέλος της ιστορίας και ο τελευταίος άνθρωπος» φαίνεται να τον δικαιώνει προς το παρόν. Όπως και να έχει, στις προβλέψεις, χρειάζεται υπομονή για να περιμένουμε το μέλλον να μας επαληθεύσει!
- “Ο Μαύρος Κύκνος”, Ο αντίκτυπος του εξαιρετικά απρόβλεπτου, Νίκολας Τάλεμπ
Αν είστε από αυτούς που θέλουν οπωσδήποτε να έχετε μια εικόνα των πραγμάτων στο μέλλον και θέλετε να την έχετε στον «προτζέκτορα», ο Τάλεμπ θα σας απογοητεύσει. Αν διαβάσετε το βιβλίο, θα δείτε και τι σχέση έχει ο εκκεντρικός και πανέξυπνος Τάλεμπ με την Ελλάδα. Αν είστε από αυτούς που σας αρέσει το mind game και η σκέψη, ο Τάλεμπ θα σας αλλάξει κυριολεκτικά το μυαλό. Τι υποστηρίζει ο Τάλεμπ; Οι Μαύροι Κύκνοι, είναι στην ουσία καταιγίδες απρόβλεπτων γεγονότων που έρχονται ξαφνικά, χωρίς η μετεωρολογική υπηρεσία να τις έχει προβλέψει. Εξηγεί μάλιστα, ό,τι η ιστορία έχει προχωρήσει πάνω στις συνέπειες της άγνοιας. Η εξέταση και ο εξορθολογισμός των απρόβλεπτων γεγονότων, γίνεται πάντα αφού «πάθουμε» και τρέφουμε την απάτη ό,τι ένα ίδιο γεγονός, πρόκειται να ξανασυμβεί και προετοιμαζόμαστε άδικα, καθώς θα έρθει κάποιος άλλος… Μαύρος Κύκνος! Εξαιρετικό βιβλίο!
- “Τα επόμενα εκατό χρόνια”, Τζώρτζ Φρίντμαν
Ο Τζώρτζ Φρίντμαν είναι ουσιαστικά συνάδελφος με τον Φουκουγιάμα (αμφότεροι είναι διεθνολόγοι). Η εταιρεία του, η Stratfor, ασχολείται με την πρόβλεψη πολιτικών και οικονομικών γεγονότων και τον συμβουλεύονται κράτη και επιχειρήσεις σε όλον τον κόσμο. Στο έργο του «Τα επόμενα εκατό χρόνια», ο Φρίντμαν λέει μεταξύ άλλων οτι ο άνθρωπος θα ολοκληρώσει το στάδιο στο οποίο βρίσκεται (χειριστής μηχανών), ο παγκόσμιος πληθυσμός θα ελαττωθεί και πως οι ΗΠΑ, θα παραμείνουν η μεγάλη δύναμη σε όλον τον 21ο αιώνα και στο τέλος αυτού… θα απειληθούν από το… Μεξικό! Η επιχειρηματολογία του και η απλή γραφή του, καθιστούν το έργο του πολύ ενδιαφέρον για κάποιον που θέλει να δει τη σημερινή εικόνα του κόσμου και πώς μπορεί αυτή να εξελιχθεί!
- “Ο κόσμος ελευθερώθηκε”, Χ. Τζ. Γουέλς
Άλλος ένας «μελλοντολόγος», αυτή τη φορά Βρετανός, μας βάζει σε έντονες σκέψεις στα έργα του. Δεν είναι μόνο η «Μηχανή του Χρόνου» και «Ο αόρατος άνθρωπος», που μας συναρπάζουν. Στο «Ο κόσμος ελευθερώθηκε», ο Γουέλς, λες και είναι υπεύθυνος στην ΜΙ6, μας προαναγγέλλει την είσοδο του κόσμου στην πυρηνική εποχή. Η ραδιενέργεια θα χρησιμοποιηθεί για πολλαπλούς σκοπούς και έτσι, η δημιουργία ενός ραδιενεργού υπερόπλου, είναι προ των πυλών για την εποχή που γράφτηκε το έργο, που συμπίπτει με τη χρονιά της έναρξης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.
- “Το Παρίσι του 20ου αιώνα”, Ιούλιος Βερν
Ο Ιούλιος Βερν, πρέπει να ήταν μυστηριωδώς «συνδεδεμένος» με το μέλλον ή η φαντασία του, να ενέπνευσε τους μεταγενέστερους. Ειλικρινά, δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η περίπτωσή του! Σαν βιβλίο, και για την αξία του Ιουλίου Βερν, το παραπάνω, δεν είναι και ό,τι καλύτερο έχει γράψει. Ένα Παρίσι χωρίς ρομαντισμό ή πνευματικότητα, όπου οι αριθμοί, η εξουσία και οι μηχανές, καθιστούν ανίσχυρα τα γράμματα. Οι επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις παρουσιάζουν ένα σημερινό κόσμο σαν εφιαλτικό όραμα. Αξίζει κανείς να διαβάσει έργα του Ιουλίου Βερν, στα περισσότερα από τα οποία, έχει μπει στη «χρονοκάψουλα» και έχει φέρει το μέλλον στις σελίδες του!