MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

6 σημάδια που δείχνουν ότι η βιβλιοθήκη κάποιου είναι απλά… ντεκόρ.

Post by: 01/04/2019 0 comments

Θα σου έχει τύχει σίγουρα να πας σε σπίτια όπου η βιβλιοθήκη είναι μεγαλύτερη και από τις πιο μεγάλες ντουλάπες. Η εικόνα, είναι πανίσχυρη. Βλέπεις τίτλους βιβλίων και υπολογίζεις πως ο οικοδεσπότης έχει «φάει» κάθε βιβλίο που υπάρχει στα ράφια. Παρόλα αυτά, υπάρχουν «κολπάκια» που εδώ υποκαθιστούν τον «ορό της αλήθειας» για να δεις αν πράγματι ο φίλος σου είναι «βιβλιοφάγος» ή απλά κάνει τη…μόστρα του.

1. Πολύ καθαρή βιβλιοθήκη.
Καθόλου σκόνη η βιβλιοθήκη; Να αρχίσεις από εκεί να προβληματίζεσαι. Ένας βιβλιοφάγος, κοιτά το περιεχόμενο. Δεν γίνεται κάθε μέρα να είναι με το ξεσκονόπανο, ακόμη και αν αυτό χρειάζεται. Ξέρει οτι σχεδόν κάθε μέρα θα χρησιμοποιεί τη βιβλιοθήκη και ότι όπου και αν ακουμπήσει το βιβλίο, στην επιστροφή του στο ράφι θα μεταφέρει σκόνη. Η βιβλιοθήκη είναι γι’ αυτόν αναγκαίο κακό. Αν μπορούσε, θα τα είχε απλώσει όλα…στο πάτωμα! Αντίθετα, οι περισσότεροι που έχουν την βιβλιοθήκη για μόστρα, την έχουν πεντακάθαρη και πολλές φορές, απογευματινές και βραδινές ώρες…τη λούζει και κάποιο φωτιστικό. Πολύ καθαρή για να είναι…αληθινή.

2. Βιβλία σαν… καινούρια.
Όχι, δεν είναι καλό να σκεφτείς «πόσο πολύ τα προσέχει». Ο βιβλιοφάγος, δεν είναι «αντικέρ» ούτε περνάει την ώρα του με τα εξώφυλλα. Αντίθετα, τα βιβλία με τα οποία έχει δεθεί συναισθηματικά, δε θα τα βάλει στη βιβλιοθήκη…Θα τα δέσει με ζελατίνες και θα τα βάλει σε κούτες μακρυά από υγρασία…Κάποιος που έχει τη βιβλιοθήκη για «ντεκόρ» θα έχει βιβλία τα οποία είναι ολοκαίνουρια, σα να τα πήρε λίγο πριν από το βιβλιοπωλείο.

3. Ανοιχτά βιβλία σε άτσαλες θέσεις…
Ας το πάρουμε ανάποδα. Βιβλιοθήκη που χρησιμοποιείται καθημερινά, μοιάζει χαοτική. Θα δεις βιβλία πάνω από άλλα βιβλία που στέκονται στο ράφι, ανοικτά. Άλλα «ξαπλωμένα», άλλα κάθετα στο ράφι. Είπαμε. Στον βιβλιοφάγο τον αληθινό, το πάθος τον άγει και τον φέρει, δεν πολυενδιαφέρεται για την τάξη…Αντίθετα, κάποιος που απλά θέλει τη βιβλιοθήκη σαν ένα καλό «φόντο», μέχρι και ανά μέγεθος μπορεί να τα έχει ταξινομημένα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν πιθανότητες να μην έχει φτάσει ούτε καν μέχρι την εισαγωγή, στα περισσότερα από τα βιβλία. Α! Και κάτι άλλο! Η βιβλιοθήκη για τον βιβλιοφάγο, γίνεται «αγαπημένο», «βολικό» και χρηστικό έπιπλο. Μπορείς να δεις πάνω από πορτοφόλια μέχρι…κλειδιά και άσχετα αντικείμενα με την «υπηρεσία» που προσφέρουν τα ράφια!

4. Πολλά best sellers
Όπως και με τα «άθικτα» βιβλία, έτσι και τα πάμπολλα γνωστά βιβλία, «καρφώνουν» εκείνον που παριστάνει τον βιβλιοφάγο. Ειδικά αν είναι τεράστια η βιβλιοθήκη, αν βλέπεις μόνο πολύ γνωστούς τίτλους, πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις. Η  αυθεντική «βιβλιοφαγία», εξελίσσεται. Αν δεις βιβλία που δε γνωρίζεις, ή αν δεις παλιά και κακοποιημένα βιβλία για τα οποία θα σου πουν οτι τα έκαναν ανταλλαγή με κάποια άλλα, τότε κατά πάσα πιθανότητα σου λένε αλήθεια και έχεις να κάνεις με αληθινό-ούς βιβλιοφάγο-ους. Η υπερβολή του «μοστρατζή» συλλέκτη βιβλίων φτάνει μέχρι το να διαβάζει επιφυλλίδες εφημερίδων και να παίρνει τα βιβλία που «πουλάνε» στην εποχή που γράφεται μια επιφυλλίδα…

5. Δε…θυμάται.
Ένα καλό «ψέμα» απαιτεί καλή μνήμη. Πολλοί, δεν κοιτούν καν τι αγοράζουν και ποιά χρονιά έχει βγει το βιβλίο. Μια απλή ερώτηση για το πότε πήρε κάποιο βιβλίο και η συνήθης απάντηση είναι «δε θυμάμαι». Για το περιεχόμενο, ούτε συζήτηση…

6. Διάφορες…χρήσεις.
Είπαμε, δεν πολυ-προσέχει ο βιβλιοφάγος την τάξη της βιβλιοθήκης και των βιβλίων, αλλά όχι και έτσι… Πώς δηλαδή; Να! Να δεις μέσα σε βιβλία που κάνουν «μπαμ» ότι είναι αχρησιμοποίητα, ό,τι μπορείς να φανταστείς! Από χαρτιά που πρόχειρα μπορεί να έβαλε ο «δήθεν βιβλιόφιλος» ή ακόμη-ακόμη… την απόδειξη της πληρωμής του βιβλίου από το βιβλιοπωλείο…

Όλα αυτά, φυσικά και δεν είναι απόλυτα όμως θα παρατηρήσεις ότι εκείνοι που έχεις σταμπάρει ως «δήθεν βιβλιοφάγους», πληρούν και με το παραπάνω τις προδιαγραφές που αναφέραμε!

Φωτό από: www.houseandgarden.co.uk

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons