MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

6 λιγότερο γνωστά πράγματα για τον Νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ.

Post by: 27/07/2020 0 comments

Από τις πιο σημαντικές πένες της αμερικανικής λογοτεχνίας και ένας από τους πιο γνωστούς συγγραφείς  παγκοσμίως, ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ, έδωσε τέλος στη ζωή του το 1961 στις 2 Ιουλίου. Πίσω του άφησε μεγάλη κληρονομιά λογοτεχνική έχοντας σαν ”αστέρι” του το έργο ”Ο Γέρος και η Θάλασσα”. Ο Χέμινγουεϊ ως προσωπικότητα, αποτελεί έναν ξεχωριστό λόγο για να διαβάζουμε λογοτεχνία καθώς μόνο στη λογοτεχνία μπορούμε να συναντήσουμε τέτοιες προσωπικότητες. Ένας τέτοιος άνθρωπος σαν αυτόν, είχε πολλές πτυχές και αρκετές από αυτές, είναι άγνωστες! Ας φωτίσουμε ορισμένες!

Ήταν πράκτορας της KGB.

H ΕΣΣΔ (Σοβιετική Ένωση) φέρεται πως στρατολόγησε ως κατάσκοπο τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ κατόπιν δικής του επιθυμίας. Μάλιστα, αυτό έγινε το 1941 όταν η ΕΣΣΔ ήταν στα χέρια του Στάλιν. Από ό,τι φαίνεται, ο Αμερικανός συγγραφέας δεν έδωσε σημαντικές πληροφορίες και μάλλον ήταν μη ενεργός πράκτορας. Παρόλα αυτά, έχει γίνει γνωστό πως μετά το θάνατό του, ο Έντγκαρ Χούβερ έδωσε διαταγή να γίνει φύλλο και φτερό το σπίτι του προκειμένου να εξακριβωθεί ο ρόλος του. Ο ίδιος πάντως, μήνες πριν δώσει τέλος στη ζωή του, παραπονιόταν οτι τον παρακολουθούσαν νύχτα μέρα.

Λάτρευε τη σαμπάνια.

Ο Αμερικανός συγγραφέας αντιμετώπισε πολλές φορές προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ. Φαίνεται ότι είχε ιδιαίτερη αδυναμία στη σαμπάνια καθώς δεν άφηνε τους φίλους του να φύγουν από ένα δείπνο, αν δεν τελείωναν το μπουκάλι. Πολλές φορές είχε ομολογήσει ότι δαπανά πάρα πολλά χρήματα στη σαμπάνια και πως αν είχε ακόμη περισσότερα χρήματα, τότε θα πήγαιναν και αυτά σε μπουκάλια σαμπάνιας. Αυτή του η συνήθεια, του έκανε πολύ κακό σωματικά και ψυχολογικά, σπρώχνοντας τον Αμερικανό συγγραφέα στην κατάθλιψη.

Ήταν αρκετά οξύθυμος.

Υπήρξε ένα περιστατικό στο οποίο ήταν και ο φίλος του, εξίσου σημαντικός συγγραφέας, Τζέημς Τζόϋς. Ο Χέμινγουεϊ όχι μόνο ήταν επιρρεπής σε καυγάδες σαν αυτόν σε ένα μπαρ όπου βρισκόταν και ο Τζόϋς, αλλά υπεραμυνόταν αυτής της απόκλισής του. Σε μια κοπέλα είχε εξομολογηθεί πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην τσακώνεσαι και πως είναι πάρα πολύ επικίνδυνο για έναν άνθρωπο να μην έρχεται συχνά σε καταστάσεις διεκδίκησης του δίκιου του, ακόμη και αν αυτές είναι με τη βία.

Κρατούσε ημερολόγιο τοίχου.

Ως πνευματικός άνθρωπος και προσωπικότητα των γραμμάτων, ο Χέμινγουεϊ κρατούσε κάτι σαν ημερολόγιο δραστηριοτήτων. Σημείωνε σε ένα πινακάκι που είχε κολλημένο στον τοίχο, τις λέξεις που έγραφε καθημερινά και τις σελίδες που είχε ήδη γράψει. Πέραν αυτών, σε αυτό το πινακάκι έγραφε διορθώσεις που έπρεπε να κάνει την επόμενη μέρα και διάφορες άλλες ιδέες για τα έργα του.

Δυσκολευόταν να γράψει επίλογο στα έργα του.

Όπως πολλοί μεγάλοι συγγραφείς, έτσι και ο Χέμινγουεϊ έγραφε και έσβηνε συνεχώς, μέχρι να καταλήξει σε κάτι που του άρεσε. Σε συνέντευξη που είχε δώσει, όταν ρωτήθηκε για ποιο βιβλίο δυσκολεύτηκε πολύ και χρειάστηκε να το ξαναγράψει, απάντησε πως στο αριστούργημά του, ”Αποχαιρετισμός στα όπλα”, χρειάστηκε να ξαναγράψει την τελευταία σελίδα του βιβλίου του 39 φορές. Ρωτήθηκε γιατί χρειάστηκε τόσες φορές και αν υπήρχε κάποιο πρόβλημα τεχνικής και εκείνος απάντησε πως απλώς, ήθελε να βάλει τις λέξεις εκεί που έπρεπε. Τελειομανής!

Κοιμήθηκε πλάι σε αρκούδα (;).

Μια τέτοια προσωπικότητα σαν τον Αμερικανό συγγραφέα, δε γινόταν παρά να είχε εκκεντρικά χαρακτηριστικά. Αρκετές φορές αστειευόταν με καυστικό και ειρωνικό τρόπο, ακόμη και στις συνεντεύξεις του, ενώ οι δημοσιογράφοι δεν ήξεραν αν μιλάει σοβαρά ή αν τους κοροϊδεύει. Ένα τέτοιο περιστατικό φαίνεται να ήταν και η συνέντευξή του με τη δημοσιογράφο Λίλιαν Ρος. Τον ρώτησε ποιο είναι το μυστικό του να γράφει τόσο καλές περιγραφές για ζώα και εκείνος είπε πως στην Μοντάνα, είχε κοιμηθεί πλάι σε μια αρκούδα και πως πιο πριν, έφαγαν και ήπιαν μαζί (!) και σχολίασε πως η παρέα της αρκούδας ήταν πολύ καλή! Ακόμη δεν έχει καταλάβει κανείς αν έλεγε αλήθεια ή ψέματα!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons