MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

6 διάσημες ιστορίες τρόμου που λαμβάνουν χώρα…στο χιόνι!

Post by: 26/11/2018 0 comments

Ο χειμώνας μας δίνει αρκετούς συνειρμούς! Κρύο και ανάγκη για θαλπωρή, συμπληρώνονται φυσικά, από τα Χριστούγεννα και από τις γιορτές. Το χιόνι είναι ίσως το κέντρο όλων αυτών των χειμερινών συνειρμών! Τι θα λέγατε αν σε αυτό προσθέταμε την λογοτεχνία και ειδικά κάποιες «χιονισμένες» ιστορίες τρόμου;

  1. Τα βουνά της τρέλας, Χάουαρντ Λάβκραφτ.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή ιστορία τρόμου! Πάμπολλοι θεωρούν το βιβλίο ως το καλύτερο του Λάβκραφτ. Ο συγγραφέας, μαιτρ του είδους, μάς πάει στην παγωμένη Ανταρκτική και στα βουνά της τρέλας. Εκεί σύμφωνα με την ιστορία, ξεκίνησε η καταγωγή του ανθρώπινου είδους. Η περιοχή που λαμβάνει χώρα η περιπέτεια πάντως, μόνο…ανθρώπινη δεν είναι! Αλλόκοτες εικόνες, παράξενα είδη ζωής και κάπου εκεί, ενώνονται οι παραισθήσεις, οι ψευδαισθήσεις και ο τρόμος!

  1. Μίζερι, Στήβεν Κίνγκ.

Ο Στήβεν Κίνγκ, είναι ένας ακόμη διάσημος συγγραφέας στο λογοτεχνικό είδος του ψυχολογικού τρόμου.  Ο Πολ είναι συγγραφέας και κάνει ένα αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον της συζύγου του, της Μίζερι! Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι εκπληκτική και υποστηρίζεται από ένα χειμερινό και παγωμένο τοπίο. Το χιόνι σε αυτό το έργο, μόνο όμορφους συνειρμούς δεν μπορεί να μας φέρει!

  1. Ιστορία Φαντασμάτων, Πήτερ Στράουμπ.

Άλλη μια «χειμωνιάτικη» ιστορία τρόμου. Οι κάτοικοι σε μια κωμόπολη (στο Μίλμπερν) ζουν τον απόλυτο εφιάλτη. Η χειμερινή και παγωμένη ατμόσφαιρα που πλαισιώνει την ιστορία, την καθιστούν κλασική του είδους! Το βιβλίο μοιάζει σε ένα βαθμό με την ταινία του Wes Craven, ο Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες. Πρόκειται για μια ιστορία όπου η ψευδαίσθηση με την πραγματικότητα, δύσκολα μπορούν να διακριθούν.

  1. Φρανκεστάϊν, Μαίρη Σέλλεϋ.

Κι όμως, η έμπνευση ώστε να γραφτεί αυτό το μνημείο παγκόσμιας λογοτεχνίας, περιελάμβανε και τον γνωστό φιλέλληνα, Λόρδο Μπάϋρον! Το 1816 λοιπόν εκδίδεται για πρώτη φορά ένα βιβλίο του οποίου το μήνυμα παραμένει επίκαιρο. Η Μαίρη Σέλλεϋ, φέρεται να είχε βάλει κάποιου είδους στοίχημα με τον Λόρδο Μπάϋρον που αφορούσε την έκδοση του βιβλίου. Άκρως χειμωνιάτικη ατμόσφαιρα. Η πλοκή είναι αρκετά αλλόκοτη, παρόλα αυτά η δυστοπία του έργου, σήμερα εγγίζει τις επιστημινικές δυνατότητες. Το μήνυμα του Φρανκενστάϊν είναι το εξής απλό: Δεν πρέπει να είμαστε αλαζόνες μπροστά σε μεγαλύτερες δυνάμεις από μας. Πολλά τέτοια μηνύματα υπάρχουν στην ελληνική μυθολογία. Γι’ αυτό άλλωστε ο Φράνκενστάϊν έχει ως εναλλακτικό τίτλο «Σύγχρονος Προμηθέας».

  1. Το πιο σκοτεινό δωμάτιο, Τεορίν Γιουάν.

Στο νησί Ελάντ, μια οικογένεια περνάει μια πολύ δύσκολη ιστορία. Η γυναίκα και μητέρα της οικογένειας, πνίγεται. Από εκεί και μετά, αρχίζουν να γίνονται υπεφυσικά πράγματα. Τα Χριστούγεννα σε αυτό το βιβλίο, όχι μόνο δεν είναι χαρούμενα και γεμάτα με θαλπωρή. Τα Χριστούγεννα αυτά στο νησί Έλαντ, εκτός από χιονοθύελλα και κρύο που ξεπερνά την ανθρώπινη αντοχή, συνοδεύονται από επισκέψεις που είναι τουλάχιστον ασυνήθιστες και σίγουρα, δεν είναι από αυτόν τον κόσμο! Ατμοσφαιρικό βιβλίο!

  1. Ο χιονάνθρωπος, Τζο Νέσμπο.

Ο Τζο Νέσμπο είναι το νέο μεγάλο αστέρι της αστυνομικής λογοτεχνίας. Σε αυτό το βιβλίο (για πολλούς είναι το καλύτερό του) μας δίνει μια αγωνιώδη περιπέτεια την οποία μπορούμε να απολαύσουμε μέσα από τις υπέροχες περιγραφές και την εξαιρετική της πλοκή. Ο Χάρι Χόλε, ο «Σέρλοκ Χόλμς» του Τζο Νέσμπο, καλείται να συλλάβει κάποιον κατά συρροή δολοφόνο που του αρέσουν…οι χιονάνθρωποι. Όλα ξεκινούν από μια τραγική ιστορία ενός μικρού αγοριού που ξυπνώντας, δε βρίσκει τη μητέρα του. Βρίσκει όμως στον κήπο το αγαπημένο της φουλάρι τυλιγμένο γύρω από έναν χιονάνθρωπο… Απολαυστικό βιβλίο!

Φωτό από: Book Riot

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons