MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

6 αποσπάσματα και ρητά από το έργο του Τζέημς Τζόϋς.

Post by: 23/09/2019 0 comments

Ο Τζέημς Τζόϋς θεωρείται από τους κορυφαίους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Γεννήθηκε το 1882 και ασχολήθηκε τόσο με την πεζογραφία όσο και με την ποίηση. Είναι διάσημος για το έργο του «Οδυσσέας» που εξέδωσε το 1922. Παρακάτω μαζέψαμε κάποια «διαμάντια» από τη συνολική του δουλειά!

 

1. «Τα λάθη είναι οι πύλες της ανακάλυψης».
Από τα πιο αισιόδοξα και συνάμα, αυθεντικά πράγματα που ισχύουν στη ζωή μας. Όταν κάνουμε λάθη, δεν πρέπει να μας παίρνει από κάτω. Ο φόβος της αποτυχίας δεν είναι καλός σύμβουλος αν θέλουμε να ζήσουμε μια ζωή με περιπέτεια και εξέλιξη. Κάθε λάθος που κάνουμε, αποτελεί μια ευκαιρία για να ανακαλύψουμε έναν άλλο δρόμο. Δεν υπάρχουν προβλήματα, παρά μόνο ευκαιρίες!


2. «Είμαι το αύριο ή κάποια μέρα από το μέλλον. Σήμερα είμαι ό,τι έφτιαξα στο χθες ή σε κάποια μέρα του παρελθόντος».
Γλαφυρά, όμορφα, λιτά και απέριττα. Με αυτόν τον τρόπο, μάς δίνει την αλήθεια ο Τζέημς Τζόϋς. Είμαστε ό,τι αξίζουμε να είμαστε. Οι άνθρωποι έχουμε πάνω μας μια οσμή μέλλοντος. Συνεχώς εξελισσόμαστε. Όσο προλαβαίνουμε να αντιληφθούμε το παρόν, νιώθουμε πως είμαστε ό,τι χτίσαμε πριν από αυτό. Το χτίσιμο του εαυτού μας και της ζωής μας, είναι μακρές και εξελισσόμενες διαδικασίες. Το αποτέλεσμα θέλει χρόνο!


3. «Φοβάμαι όλες εκείνες τις μεγάλες κουβέντες που μας κάνουν να νιώθουμε δυστυχισμένοι».
Πολύ βαθύ το νόημα αυτού του αποσπάσματος του Τζέημς Τζόϋς. Έχει περάσει ποτέ από το μυαλό μας ότι είμαστε οι λέξεις που σκεφτόμαστε; Έχουμε αντιληφθεί πως όταν έχουμε τελειομανία σε σκέψεις, ιδέες και φιλοδοξίες τότε βάζουμε πολύ βάρος πάνω μας; Αν αυτά που μας κάνουν χαρούμενους είναι μικρά πράγματα και απλά, τότε έτσι πρέπει να είναι και κουβέντες μας. Προσεκτικές και απλές!


4. «Μην κάνεις ερωτήσεις και έτσι δε θα ακούσεις ποτέ ψέματα».
Η αποδοχή του κόσμου όπως αυτός είναι, μας δίνει την μαγιά της αυτογνωσίας. Ας μην είμαστε αφελείς. Ψέματα θα ακούσουμε πολλά και θα μας πουν ακόμη περισσότερα, αν επιθυμούν κάποιοι να μας εξαπατήσουν. Δε γίνεται να ζούμε σε ένα αποστειρωμένο περιβάλλον. Όπως για να μην κάνουμε λάθη, πρέπει ουσιαστικά, να μη ζούμε, έτσι είναι και με τα ψέματα και τις υπερβολές. Δεν θα έπρεπε να συνδιαλεγόμαστε. Αρκεί να έχουμε κριτική ικανότητα και μάτια και αυτιά ανοικτά!


5. «Όπως δεν μπορείς να κρατήσεις νερό στα χέρια σου, έτσι δεν μπορείς να γυρίσεις τον χρόνο πίσω».
Από τις πιο βασικές αιτίες που μας φέρνουν κακές σκέψεις, είναι το να μετανιώνουμε για πράγματα που κάναμε και που δεν κάναμε στο παρελθόν. Αν θέλουμε να έχουμε μια ζωή που να αποπνέει αισιόδοξο μέλλον, είναι απαραίτητο να συμφιλιωθούμε με το παρελθόν μας. Κάθε στιγμή που σκεφτόμαστε τι κάναμε και τι δεν κάναμε στο παρελθόν, χάνουμε το παρόν μας και τελικά, το μέλλον μας. Αν θέλουμε να κοιτάμε κάπου, ας κοιτάμε μόνο μπροστά.


6. «Το μυαλό σου θα σου επιστρέψει πίσω ό,τι έχεις βάλει μέσα σε αυτό».
Χρειάζεται υπομονή και συγκέντρωση για να αντιληφθούμε ένα από τα σπουδαία «μυστικά της ζωής». Την πραγματικότητα, τη διαμορφώνουμε εμείς οι ίδιοι. Το λέμε και το ξαναλέμε πως «όλα είναι στο μυαλό». Δυστυχώς, μόνο λίγοι πράττουν βάσει αυτής της φράσης. Ας βάλουμε ένα «φίλτρο» στο νου μας. Να βάζουμε μέσα σε αυτό μόνο ό,τι αυξάνει την αισιοδοξία μας και την αξία μας. Ό,τι σκεφτόμαστε, αυτό ακριβώς βλέπουμε και ζούμε!

Φωτό από: yeyebook

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons