Μετά τη σωματική μας υγεία, η ψυχολογία μας είναι εκείνη που κρατά όρθιο τον εαυτό μας. Δεν είναι τυχαίο που λέμε: «Όλα είναι στο μυαλό». Η θετική οπτική των πραγμάτων είναι απαραίτητη για την καθημερινότητά μας! Παρακάτω σας προτείνουμε βιβλία ψυχολογίας που είναι γραμμένα με τέτοιο τρόπο που μπορούν να μας βοηθήσουν να δούμε τη ζωή αλλιώς.
- Ροή: Η Ψυχολογία της Ευτυχίας, Μιχάϊ Τσικζεντμιχαϊ.
Ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία ειδικών επιστημόνων της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο Τσικζεντμιχαϊ, αναζητεί στην έρευνά του τα μυστικά της ευτυχίας που είναι προσιτά στον άνθρωπο χωρίς να υποφέρουμε για να τα αποκτήσουμε. Η ευτυχία της ροής –όπως συχνά αναφέρεται- είναι εκείνη η όμορφη και ανέμελη αφηρημάδα που μας κυριεύει όταν ασχολούμαστε με κάτι που μας αρέσει. Είναι η απώλεια αίσθησης του χρόνου. Αυτή η γαλήνη λοιπόν, είναι το «σημάδι» για να ακολουθούμε αυτά που μας αρέσουν και να βρισκόμαστε σε μια «δημιουργική νιρβάνα».
- Η δύναμη της συνήθειας, Τσαρλς Ντάχιγκ.
Μέσα από παραδείγματα που δείχνουν τη δύναμη της συνήθειας (πχ το βούρτσισμα των δοντιών) ο Τσαρλς Ντάχιγκ μας εκσυγχρονίζει τον Αριστοτέλη που έλεγε πως η αρετή είναι μια συνήθεια. Όσοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε αλλαγές-τομές στη ζωή τους και θεωρούν ότι έχουν αγγίξει κάποιου είδους «τέλμα», είναι καλό να διαβάσουν το βιβλίο αυτό. Η σύγχρονη νευροεπιστήμη μπορεί να βοηθήσει στο να αξιοποιήσουμε τη δύναμη της συνήθειας για τη βελτίωση της προσωπικής μας ζωής αλλά και της επαγγελματικής.
- Η Τέχνη της Πειθούς, Ρόμπερτ Τσιαλντίνι.
Ένας λόγος που κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο χαρούμενοι από κάποιους άλλους, είναι γιατί γνωρίζουν πώς να κατακτούν αυτό που θέλουν. Η πειθώ είναι μια πολύ σημαντική δύναμη. Ο καθηγητής κοινωνικής ψυχολογίας σε αυτό το βιβλίο, μας αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους γινόμαστε πιο πειστικοί και έτσι κατορθώνουμε να λύνουμε πολύ πιο εύκολα προβλήματα που αν δε λυθούν, γίνονται βάρος στη ζωή μας. Ένα πολύ σημαντικό βιβλίο που μας αποκαλύπτει τις 6 οικουμενικές αρχές της πειθούς.
- Η Δύναμη της Διαίσθησης, Μάλκολμ Γκλάντγουελ.
Ο Μάλκολμ Γκλάντγουελ θεωρείται οτι επηρεάζει το σύγχρονο στοχασμό όσο λίγοι. Αυτό είναι φυσικό καθώς ασχολήθηκε με μια λειτουργία του νου μας που την είχαμε περιφρονήσει. Τη διαίσθηση. Μέσα από αυτό το βιβλίο μπορούμε να αντιληφθούμε τους τρόπους που λειτουργεί και γιατί είναι η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική οδός για να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Σκεφτείτε πως τα περισσότερα λάθη που κάνουμε στη ζωή μας προέρχονται από την περιφρόνησή μας προς τη διαίσθηση. Με αυτό το βιβλίο, αρχίζουμε να βάζουμε πρώτη τη διαίσθησή μας η οποία φαίνεται πως είναι ανώτερη από τη λογική μας.
- Η Δύναμη των εσωστρεφών σ’έναν κόσμο που δε σταματάει να μιλάει, Σούζαν Κεϊν.
Ο τίτλος του βιβλίου είναι σιδηρόδρομος, όμως το βιβλίο είναι πραγματικά αξιόλογο. Όπως και με τη δύναμη της διαίσθησης του Γκλάντγουελ, το βιβλίο της Σούζαν Κεϊν, μας εισάγει σε έναν κόσμο που δεν ήταν τόσο φωτισμένος στο παρελθόν. «Εσωστρεφείς» και «αντικοινωνικοί» άνθρωποι υπήρχαν μόνο επειδή τους δίναμε εμείς μια τέτοια «ταμπέλα». Η ησυχία και η ηρεμία που κυριαρχούν σε ανθρώπους που έχουν αφοσιωθεί στο πάθος και στη δημιουργία χωρίς να κάνουν επίδειξη, αποτελούν ζητούμενα για όλους μας. Άνθρωποι τέτοιοι στην ιστορία υπήρχαν πολλοί, όπως ο Μαρσέλ Προύστ, ο Αϊνσταϊν, ο Γκάντι, άλλαξαν τον κόσμο ήταν στην κατηγορία εκείνων που είχαν μια «ήρεμη δύναμη» μέσα τους.
Φωτό από: vietbeautymag.com