Μπορεί και να υπάρχουν στη βιβλιοθήκη σου! Είναι σπουδαία βιβλία γεμάτα νόημα και ιστορίες που προσφέρουν σκέψεις και συναισθήματα. Αν έχεις χρόνο, σημείωσε πράγματα που θέλεις να θυμάσαι και τα βρίσκεις να γειτονεύουν με αλήθειες, ή με πράγματα που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Αν δεν τα έχεις διαβάσει, ακόμη καλύτερα! Θα έχεις πιθανότατα την ευκαιρία, για μια πολύ καλή πρώτη γνώμη! Μπορούμε να θυμηθούμε πέντε βιβλία που αξίζουν να τους τσακίσουμε τις σελίδες…και να υπογραμμίσουμε κάποια λόγια;
1. Λέων Τολστόι, Άννα Καρένινα.
«Αν ψάχνεις για την τελειότητα, τότε ποτέ δε θα είσαι ευχαριστημένος». Θεωρητικά δεν ψάχνουμε ποτέ το τέλειο, και όλοι είμαστε τελειομανείς μόνο στη δουλειά μας, ωστόσο αν σε κάτι βοηθά ένα βιβλίο, ένας συγγραφέας, μια ιστορία, είναι στο ότι μας κάνει να βιώνουμε ότι έχουν ζήσει και άλλοι πράγματα που έχουμε ζήσει και εμείς! Ειδικά αν τα βιβλία είναι παλαιότερα από σένα, καλό είναι να τα προσέχεις ακόμη παραπάνω.
2. Κόρμακ Μακάρθι, Καμμιά πατρίδα για μελλοθάνατους.
«Δεν ξέρεις από ποιά χειρότερη τύχη σε γλίτωσε η κακή σου τύχη».Φανταστικό βιβλίο, φανταστική ταινία! Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μπορούμε να θυμόμαστε πολλές φορές ότι το κακό έχει τη δυνατότητα να γίνεται όλο και χειρότερο. Έχοντας αυτό κατά νου, δε «δικαιούσαι» να νιώθεις για πολύ ώρα άτυχος! Επίσης, είναι σκεπτικό που μπορεί να σε κάνει να νιώθεις τυχερός που ζεις πολύ απλά και καθημερινά πράγματα!
3. Τρούμαν Καπότε, Πρωινό στα Τίφανις.
«Είναι καλύτερα να κοιτάς τον ουρανό, παρά να ζεις εκεί». Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του, η δημοκρατία των βιβλίων είναι η πιο ολοκληρωμένη! Πάντως θα συμφωνούσες ότι μπορεί να σκεφτείς τον Καπότε, όταν αντιληφθείς πως χρειάζεσαι πάντα κάτι για να ονειρεύεσαι! Με αυτόν τον τρόπο μπορείς να ζήσεις. Όσο για το ότι είναι καλύτερο να βλέπεις παρά ζεις, εγώ δε θα το παρεξηγούσα σαν «μελαγχολική προτροπή», αλλά θα είχα στο νου και τον Όσκαρ Ουάϊλντ που έλεγε «Δύο είναι οι μεγαλύτερες τραγωδίες στη ζωή, η μια είναι να μην έχεις κάνει τα όνειρά σου πραγματικότητα και η άλλη, να τα έχεις κάνει»…Όχι τίποτε άλλο, να θυμόμαστε ότι κάποια «κρεμαστάρια» κάνουν μόνο καλό!
4. Φρανς Κάφκα, Η Δίκη.
«Η λογική μπορεί να είναι ακλόνητη και γι’ αυτό ακριβώς δεν μπορεί να στηρίξει κάποιον που θέλει να ζήσει». Ξέρω και ξέρεις ότι θα πεις «σωστό! πολύ ωραίο!», αφού πρώτα νιώσεις λίγη αμηχανία! «Ο φόβος φυλάει τα έρημα», αυτό είναι το άλλοθί μου, το άλλοθί σου για να συνεχίζουμε να φορτώνουμε τα πάντα στο μυαλό! Θέλουμε δε θέλουμε, περισσότερη λογική υπάρχει στο ένστικτο και στο συναίσθημα παρά στο μυαλό! Τα δύο τελευταία, κάνουν αυτό που δεν μπορεί η «πολύξερη» λογική να ερμηνεύσει και γι’αυτό, είναι ανώτερα από αυτήν! Ωραία υπόθεση να μας θυμίζει ο Κάφκα το «Μην ξεχάσω να ζήσω!».
5. Αλμπέρ Καμί, Η πανούκλα.
«Δεν ξέρω τί με περιμένει, ή τί θα γίνει όταν όλα τελειώσουν. Αυτή τη στιγμή πάντως, ξέρω ότι υπάρχουν άρρωστοι άνθρωποι και χρειάζονται θεραπεία». Ας μας χαριστεί η υπερβολή, αλλά είναι πάνσοφο. Δεν είναι απαραίτητα μόνο για το ζήτημα του θανάτου για το οποίο μιλάει ο Καμί, η φράση του «κολλάει» σε κάθε «τέλος» που αγωνιούμε πως θα έρθει και είναι η καλύτερη απάντηση στην ερώτηση, «ωραία τώρα όμως μετά; Τί;». Το μετά μπορείς να το ονειρεύεσαι και γι’ αυτό…μπορεί και περιμένει! Ευκαιρία να μειώσεις το άγχος και μην ξεχνάς πως ο Καμί, ήταν ειδικός!
Βέβαια, υπάρχουν άπειρα τέτοια λόγια που μπορείς να βρεις! Πολλά, θα αξίζουν σίγουρα υπογράμμιση, τσάκιση ή και να μπουν σε μια θέση να τα βλέπεις στο χώρο σου. Να επιλέξεις εσύ τις αξίες των βιβλίων που αγαπάς! Άλλωστε τί καλύτερο δώρο μπορεί να σου δώσει ένα βιβλίο; Τα βιβλία, έχουν μια μεγάλη διαφορά από τις ταινίες. Το «τρέϊλερ» ενός βιβλίου, παίζεται στο τέλος, από σένα!
Φωτό από: coolnmisty.blogspot.com