MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

5 τρόποι για να δημιουργήσουμε έναν βιβλιόφιλο!

Post by: 06/05/2019 0 comments

Το διάβασμα δεν είναι κάτι που μαθαίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Δεν είναι μια συνήθεια που αμέσως αποκτάται. Είναι τρόπος ζωής. Όσο πιο μικροί το υιοθετήσουμε σαν συνήθεια, τόσο το καλύτερο. Αυτό δε σημαίνει πως δεν ξεκινά σε κάποια άλλη ηλικία – σταδιακά – αυτή η όμορφη συνήθεια! Ας δούμε ορισμένους τρόπους με τους οποίους «κολλάει» το διάβασμα σε άλλους!

1. Να βλέπουν ότι μας βελτιώνει το διάβασμα, εμάς τους ίδιους.
Τα λόγια είναι φτώχεια. Ειδικά στην σύγχρονη περίοδο που τα πάντα σχετίζονται με πράξεις, τα λόγια οι άνθρωποι τα βαριούνται πολύ! Ας σκεφτούμε κάποιον που λέει καλά λόγια για το βιβλίο και για το διάβασμα χωρίς ο ίδιος να το έχει σε μεγάλη εκτίμηση. Το ερώτημα από αυτόν που ακούει τις «συμβουλές» θα είναι: «Γιατί εσύ λοιπόν δεν το κάνεις;». Αν θέλουμε να πείσουμε κάποιον να γίνει βιβλιόφιλος, πρέπει να βλέπει ορατό πάνω μας το πλεονέκτημα του να διαβάζεις. Σε συζητήσεις που αφορούν προσωπικά ζητήματα και προβλήματα, η αναφορά πραγμάτων που έχουμε διαβάσει με τρόπο ήπια προτρεπτικό, ίσως να είναι μια μορφή τέτοιας πειθούς!

2. Πρόταση μικρών βιβλίων…
Αν εμείς διαβάζουμε εύκολα σε 2 μέρες ένα βιβλίο τριακοσίων σελίδων, μπράβο μας! Σε κάποιον που θέλουμε να τον ωθήσουμε στο διάβασμα, δεν πρέπει να τον «πιέσουμε». Βουνό θα του φανεί αν ακούσει τα «ρεκόρ» μας! Πιθανότερο είναι μάλιστα, να τα παρατήσει…πριν καν αρχίσει. Μια καλή πρόταση θα ήταν να αρχίσει να διαβάζει βιβλία «τσέπης», ας πούμε με αποφθέγματα διάσημων συγγραφέων ή φιλοσόφων. Με αυτόν τον τρόπο, θα διαβάζει λιγότερες σελίδες και θα μπορεί να βρει και συγγραφείς που «μιλούν» στο μυαλό του!

3. Ταινίες που είχαν εκδοθεί πρώτα ως βιβλία.
Η εικόνα είναι ανίκητη! Αν της πάμε «κόντρα» θα υποστούμε συντριβή. Δεν είναι καλό επιχείρημα να λέμε ατάκες του στυλ «άσε την τηλεόραση και πιάσε το βιβλίο».  Στην εποχή της web tv το επιχείρημα αυτό είναι ουτοπικό. Μπορούμε σαν βιβλιόφιλοι, να διαχειριστούμε την ισχύ της εικόνας υπέρ του βιβλίου. Οι προτάσεις για ταινίες που έχουν βασιστεί/μεταφερθεί σε/από βιβλία είναι μια πάρα πολύ καλή αρχή για παιδιά και φίλους που θέλουμε να τους πείσουμε να ξεκινήσουν το διάβασμα. Είναι το «ορεκτικό» για να αρχίσουν να βλέπουν τη σημασία και την επιρροή του βιβλίου στον παντοδύναμο χώρο του θεάματος!

4. Το διάβασμα μειώνει το άγχος και γαληνεύει το μυαλό μας.
Όπως είπαμε παραπάνω, αν θέλουμε να πείσουμε ανθρώπους έτσι ώστε να γίνουν βιβλιόφιλοι και βιβλιοφάγοι, χρειαζόμαστε απτά επιχειρήματα και τεκμήρια. Δε γεννήθηκαν όλοι με ρομαντικό πάθος για διάβασμα! Μια από τις πιο σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως άνθρωποι του 21ου αιώνα, είναι το άγχος, το υπέρμετρο αίσθημα αβεβαιότητας και η συνεχής ανησυχία για τις αλλαγές και το χάος. Το διάβασμα βιβλίων, αποδεδειγμένα, μειώνει την ανησυχία και το άγχος. Αποτελεί μια άσκηση υπομονής και μια δραστηριότητα η οποία φέρνει πνευματική διαύγεια και τακτοποίηση του νου μας.

5. Γνώσεις και ιδέες…
Οι γνώσεις που αποκομίζουμε από το διάβασμα συνιστούν επίσης ένα πολύ απτό παράδειγμα των κερδών που έχει εκείνος που το έχει εντάξει στη ζωή του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διαβάζουν για να πάρει μπροστά ο κινητήρας παραγωγής ιδεών του νου τους! Ο δισεκατομμυριούχος Ουόρεν Μπάφετ, είναι ένας από αυτούς. Ο Μπιλ Γκέϊτς βρίσκεται επίσης σε αυτήν τη λίστα. Οι ιδέες μπορούν να γεννηθούν μέσα από τη σχέση μας με το διάβασμα και το φρεσκάρισμα του νου μπορεί να μας οδηγήσει σε επιτυχίες!

Φωτό από: mocah.org

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons