MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

5 συγκλονιστικά βιβλία για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Post by: 25/10/2021 0 comments

Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος άφησε βαθύ τραύμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Δεν είναι ακόμη ακριβής ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους. Σύμφωνα με αριθμούς, 50 έως 85 εκατομμύρια άνθρωποι σκοτώθηκαν άμεσα ή έμμεσα (λόγω πείνας, κακουχιών κτλ) από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πήραν μέρος στις μάχες περίπου 100 εκατομμύρια στρατιώτες σε όλον τον κόσμο. Ξεκίνησε στην Ασία το 1937, στην Ευρώπη το 1939 και ολοκληρώθηκε το 1945. Για να κατανοήσουμε πολλά πράγματα που συμβαίνουν σήμερα αλλά και την αξία της ειρήνης, μπορούμε να δούμε κάποια βιβλία που αφορούν τον ”απόλυτο πόλεμο”.

1. Η άγραφη διαταγή, Peter Longerich, Εκδόσεις Καλοκάθη.
Πρόκειται για ένα μεγάλης αξίας βιβλίο καθώς ρίχνει άπλετο φως στην βαρβαρότητα των ναζί σχετικά με το Ολοκαύτωμα. Πιο συγκεκριμένα, ο Longerich φέρνει στοιχεία που αποδεικνύουν, όχι μόνο οτι ο Χίτλερ γνώριζε για την περιβόητη ”Τελική Λύση” (η κωδική ονομασία των ναζί για τη γενοκτονία των Εβραίων) αλλά τη σχεδίασε μεθοδικά. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν αρχίσει να διαδίδονται ιδέες και απόψεις περί άγνοιας του Χίτλερ. Τα ιστορικά τεκμήρια που βρίσκονται σε αυτό το βιβλίο, αποδεικνύουν οτι ο Χίτλερ επίτηδες απέφευγε τα γραπτά, όμως προωθούσε σε έμπιστους σε αυτόν αξιωματικούς, τη βαρβαρότητα του Ολοκαυτώματος.

2. Η Πτώση, Joachim Fest, Εκδόσεις Ποταμός.
Είναι το βιβλίο πάνω στο οποίο βασίστηκε και η ομώνυμη ταινία, η οποία προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση. Ο συγγραφέας περιγράφει τις τελευταίες μέρες των ναζί. Μέσα από την εξιστόρηση αποκαλύπτεται πλήρως ο μανιακός χαρακτήρας του Χίτλερ. Ο Αδόλφος Χίτλερ, ήταν εκτός πραγματικότητας, διέταζε ανύπαρκτες στρατιές να επιτεθούν, κατηγορούσε για προδοσία συνεργάτες του και ταυτόχρονα, οραματιζόταν νέες κατακτήσεις. Οι τελευταίες μέρες στο κρησφύγετό του, αποδεικνύουν τον ψυχισμό του ανθρώπου που αιματοκύλησε την Ευρώπη.

3. Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, Sir Antony Beevor, Εκδόσεις Γκοβόστης.
Σε αυτό το βιβλίο, αντιλαμβανόμαστε γιατί ο Πόλεμος αυτός ονομάστηκε Παγκόσμιος. Από το σχολείο μαθαίνουμε κυρίως όσα εξελίχθηκαν στην Ευρώπη και τον έχουμε στο νου μας, ως ”Ευρωπαϊκό Πόλεμο”. Παρόλα αυτά, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος έλαβε χώρα σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, συμμετείχαν πάνω από 30 χώρες σε αυτόν και έγιναν μάχες που φωτίζονται περισσότερο στο βιβλίο. Για παράδειγμα, ο σινοϊαπωνικός πόλεμος (μην ξεχνάμε πως η Ιαπωνία ήταν μια από τις δυνάμεις του Άξονα). Επίσης, στο έργο αυτό αναφέρονται και μάχες που έγιναν στην Αφρική και για τις οποίες λίγα μαθαίνουμε από το σχολείο ή από διάφορα ντοκιμαντέρ.

4. Χίτλερ, Sir Ian Kershaw, Εκδόσεις Μεταίχμιο.
Ο Χίτλερ συνεχίζει να είναι αντικείμενο επιστημονικής μελέτης. Όχι μόνο από ιστορικούς, αλλά και από ψυχαναλυτές και ειδικούς της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο συγγραφέας εξιστορεί ολόκληρη τη ζωή του Χίτλερ και δίνει έμφαση στον χαρακτήρα του από τη στιγμή που υπηρέτησε ως δεκανέας στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι και την αυτοκτονία του το 1945. Παρόλο που ο συγγραφέας είναι ιστορικός, μας φωτίζει πτυχές του χαρακτήρα του Αδόλφου Χίτλερ που μπορούν να μας αποδείξουν πως όταν κάποιος ηγέτης έχει έντονη ψυχοπαθολογία, μπορεί να προβεί σε φρικαλέες πράξεις και να αφήσει σαν κληρονομιά του, τον τρόμο.

5. Αυτοβιογραφία: Rudolf Hess, Εκδόσεις Νεφέλη.
Ο Ηess υπήρξε ακόμη μια προσωπικότητα, η μελέτη της οποίας προκαλεί δέος στον κόσμο. Βέβαια αυτό το δέος, δεν είναι θαυμασμός αλλά απορία και τρόμος για το πώς μπορεί να γεννήθηκαν τέτοιοι άνθρωποι. Ήταν ένας από τους έμπιστους συνεργάτες του Χίτλερ και ήταν για 3 χρόνια διοικητής του στρατοπέδου του Άουσβιτς όπου έγιναν εγκλήματα που άφησαν τραύμα στην ψυχολογία των ανθρώπων για πολλές δεκαετίες. Με διαταγές του, σκοτώθηκαν 3 εκατομμύρια αθώοι άνθρωποι. Ο ίδιος ο Hess, σε αυτό το βιβλίο και ενώ βρίσκεται φυλακισμένος μετά τη σύλληψή του από τους Βρετανούς, αποκαλύπτει τη δική του κοσμοθεωρία και τον τρόπο σκέψης του. Είναι πολύ καλό να διαβάζουμε τέτοια βιβλία ώστε να μπορούμε στο μέλλον, να προφυλάσσουμε την ειρήνη, διακρίνοντας επικίνδυνους ανθρώπους.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons