Όσο και αν διαβάσουμε ένα βιβλίο, μόνο κάποια αποσπάσματα (και κυρίως, φράσεις) θα μας μείνουν. Εκείνα τα αποσπάσματα που θα μας μείνουν, είναι και το απάνθισμα που παίρνουμε από το κάθε βιβλίο. Γι’ αυτό ακριβώς, ο καθένας, θυμάται κάτι ξεχωριστό από ένα βιβλίο, όπως ορισμένες φράσεις σε κάποια έργα που επειδή είναι πολύ «καθαρές», μπορούν να γίνουν «βοηθοί» μας σε αρκετά πράγματα.
- Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Άμλετ
Ο Σαίξπηρ είναι μύθος. Σε βαθμό που αρκετοί έφτιαξαν ιστορίες που τον θέλουν να μην υπήρχε ως «Σαίξπηρ» αλλά κάποιος άλλος που δεν ξέρουμε να τα άφησε έργο με τέτοιο ψευδώνυμο. Μας ενδιαφέρει τι λέει και κυρίως στον Άμλετ. «Οράτιε, στον ουρανό και στην γη υπάρχουν πολλά περισσότερα πράγματα (όμορφα) από όσα έχει η φιλοσοφία σου». Απίστευτο και με πολλές προεκτάσεις. Δεν μπορούμε να τα γνωρίζουμε όλα. Καμία πεποίθηση δεν μπορεί να περικλείει όλα τα ζητήματα που αφορούν αυτό που σκεφτόμαστε. Οπότε, να είμαστε διαλλακτικοί με τον ίδιο μας τον εαυτό και να ξέρουμε ότι σιγουριά, δεν υπάρχει. Όχι τουλάχιστον σε αυτόν τον πλανήτη.
- Άννα Φρανκ, Το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ
Δυνατός γίνεται κανείς μόνο που «τολμάει» να διαβάσει ένα βιβλίο, στο οποίο γράφει μέσα από την ψυχή της κάποια, που όταν το γράφει, πιστεύει πως έρχεται το τέλος της. Και τι τέλος…Κτηνώδες. Εκτός από τις κτηνωδίες των ναζί, μας κυριεύει δέος όταν ξέρουμε πως μέσα σε ένα ημερολόγιο «απελπισίας», βλέπουμε φράσεις με θάρρος που μας γεμίζει με δύναμη και μας δίνει μια τολμηρή οπτική για τη ζωή! «Παρά τα όσα βλέπω, πιστεύω ακόμη οτι οι άνθρωποι, έχουν κατά βάθος καλή καρδιά». Τι άλλο να πει κανείς…Μας θυμίζει το «κανείς δεν είναι κακός με τη θέλησή του», που έλεγε ο Σωκράτης.
- Όσκαρ Ουάϊλντ, Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρεϋ
Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρεϋ, είναι μια ολόκληρη «εγκυκλοπαίδεια» χρυσών φράσεων, ρητών και αφορισμών από τον maitre του είδους, Όσκαρ Ουάϊλντ. Μέσα στις σελίδες λοιπόν αυτές, ο μεγάλος Ιρλανδός, αναφέρει κάτι αμφίσημο που μπορεί να πάρει πολλές ερμηνείες. «Οι καμπύλες των χειλιών σου, μπορούν να ξαναγράψουν την ιστορία». Ας δούμε μια οπτική αυτής της φράσης. Τα χείλη μας κυματίζουν όταν μιλάμε. Ο λόγος, είναι πολύ σπουδαίος. Οι λέξεις είναι αποδεδειγμένα το ισχυρότερο όπλο που έχει ένας άνθρωπος. Πραγματικά, μπορούν να γράψουν ιστορία!
- Τσαρλς Ντίκενς, Η ιστορία δύο πόλεων
Από τους κορυφαίους των κορυφαίων. Ο Ντίκενς, ανήκει σε εκείνους τους συγγραφείς που πείθουν τον κόσμο ότι η λογοτεχνία μοιάζει με το κρασί. Όσο παλιώνει, όλο και καλύτερη γίνεται. Αυτό δε σημαίνει ότι σήμερα δεν υπάρχουν άξιες ιστορίες και βιβλία. Απλά, έργα σαν του Ντίκενς, ίσως τα περιμένουμε ακόμη να ξαναρθούν. Τι σπουδαίο λέει μέσα (μεταξύ άλλων); «Όνειρα, όλα είναι όνειρα που καταλήγουν στο τίποτε και μετά ξυπνάς εκεί που είχες αποκοιμηθεί. Εύχομαι να ξέρετε τουλάχιστον πως εσείς τα εμπνευστήκατε..». Ναι, έτσι είναι η ζωή. Μοιάζει με όνειρο και είναι όνειρο.
- Γουίλλα Κάθερ, Η Αντωνία μου
Πρόκειται για αρκετά παλιό βιβλίο (1918). Ποιός όμως είπε ότι μόνο το «καινούριο» έχει να φέρει κάτι δροσερό; Μέσα στις σελίδες του, η Κάθερ μας λέει στην ουσία τη γνώμη της για το ποιά είναι η ευτυχία στη ζωή. Λέει χαρακτηριστικά: «Ευτυχία, σε κάθε περίπτωση είναι να διαλύεσαι μέσα σε κάτι πλήρες και σπουδαίο». Όταν νιώθουμε κάτι παραπάνω από χαρούμενοι, τι λέμε; Δε λέμε πως νιώθουμε πλήρεις; Άλλοτε λέμε πως «κάνουμε κάτι που μας γεμίζει». Αυτό ακριβώς μας λέει και η Κάθερ.
Φωτό από: Women’s Fitness