MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

5 πανέμορφα ρητά από το Χρονικό της Νάρνια.

Post by: 25/02/2019 0 comments

Ο Σ.Σ Λιούις άφησε στην ανθρωπότητα ένα μεγάλο δώρο! Όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες. Το Χρονικό της Νάρνια, παραμένει ένας ύμνος για τη λογοτεχνία και για την ανάλυση όλων των συμβολισμών. Υπέροχα αποσπάσματα βρίσκονται σε ένα βιβλίο που πέρασε με μεγάλη επιτυχία τόσο στη μικρή όσο και στη μεγάλη οθόνη.

1. «Ακόμη και ένας προδότης μπορεί να βελτιωθεί».
Αυτή η φράση μας υπενθυμίζει την αξία της συγχώρεσης! Δεν υπάρχει δυσκολότερο πράγμα για τον άνθρωπο από το να συγχωρεί και να δίνει νέες ευκαιρίες. Η αρχή για να πετύχουμε μια τέτοια πνευματική επιτυχία, είναι να σκεφτόμαστε πως όλοι έχουμε αδυναμίες. Άλλοι έχουν περισσότερες και μεγαλύτερες. Μια δεύτερη ευκαιρία αξίζει σε όλους.
 
2. «Αμφιβάλλεις για την αξία σου. Μην πας να ξεφύγεις από αυτό που είσαι».
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι συχνά υπεύθυνη για την στασιμότητα που κατά καιρούς έχουμε στη ζωή μας. Το να σκεφτόμαστε δύο και τρεις φορές για τα βήματά μας και για τις ικανότητές μας, είναι κάτι καλό. Κακό είναι το να θεωρούμε τους εαυτούς μας «λίγους» και ανεπαρκείς ώστε να προσπαθήσουμε. Ο εαυτός μας είναι γεννημένος αγωνιστής και δεν είναι σωστό να προσπαθούμε να αποφύγουμε αυτό από το οποίο είμαστε φτιαγμένοι.
 
3. «Τα πράγματα δεν συμβαίνουν ποτέ δύο φορές με τον ίδιο τρόπο».
Πολλές είναι οι φορές που λέμε ή ακούμε πως η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μόνο εν μέρει ισχύει αυτό. Μπορεί να έχουμε παρεμφερές αποτέλεσμα, όμως απόλυτα ίδιο δεν γίνεται να είναι ένα γεγονός με ένα άλλο. Όσο και να προετοιμαζόμαστε λοιπόν για να αντιμετωπίσουμε κάτι από το οποίο στο παρελθόν δεινοπαθήσαμε, ας έχουμε στο νου μας ότι μπορεί να έλθει αλλά με άλλη μορφή και με άλλον τρόπο!
 

4. «Κάποια μέρα θα είσαι αρκετά μεγάλος για να αρχίσεις πάλι να διαβάζεις παραμύθια».
Πολύ όμορφο και διφορούμενο! Είναι τα παραμύθια μόνο για παιδιά; Η Νάρνια, όπως και άλλα πολλά παραμύθια που βγήκαν σε βιβλία (Χάρυ Πότερ, Άρχοντας των Δαχτυλιδιών κ.α) και θριάμβευσαν στον κινηματογράφο, αποδεικνύουν ότι τα παραμύθια, το μόνο που έχουν παραπάνω, είναι συμβολισμούς που μόνο ευέλικτα-«παιδικά» μυαλά μπορούν να συλλάβουν! Επομένως, καλό θα ήταν να μη «μεγαλώσουμε» ποτέ πνευματικά τόσο, ώστε να μην αντιλαμβανόμαστε τα εξαίσια νοήματα τέτοιων έργων! Γενικά, να μη χάσουμε ποτέ την παιδικότητά μας.
 

5. «Οι περισσότεροι από μας υποθέτω, έχουμε έναν κρυφό κόσμο. Όμως για τους περισσότερους από μας, είναι ένας κόσμος που ανήκει στη φαντασία. Η Λούσι και ο Έντμουντ ήταν πιο τυχεροί!».
Ο Σ.Σ Λιούις εδώ μας δίνει την άποψη που έχει για την φαντασία. Πού πάμε σαν ανθρωπότητα χωρίς τη φαντασία; Πώς θα έχουμε δημιουργικό και ευρηματικό μυαλό; Ο κρυφός μας κόσμος είναι ουσιαστικά ο ίδιος μας ο εαυτός. Αυτός ο κόσμος είναι φτιαγμένος από όλα μας τα όνειρα και από όλα όσα δε θέλουμε εύκολα να μοιραστούμε με άλλους ανθρώπους. Η φαντασία υπάρχει όμως, για να γίνεται πραγματικότητα! Όπως ακριβώς συμβαίνει με τα όνειρα. Μπορεί στην ντουλάπα μας να μην βρούμε ποτέ ό,τι βρήκαν η Λούσι και ο Έντμουντ αλλά σίγουρα όσες φιλοδοξίες έχουμε και όσες «τρελές» ιδέες έχουμε, είναι η ώρα να τις φέρουμε στον πραγματικό κόσμο έτσι ώστε να είμαστε και εμείς…τυχεροί!

Φωτό από: Tokkoro

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons