Οι Ινδοί είναι εκείνοι που διαβάζουν περισσότερο από κάθε λαό στον κόσμο! Και όμως, λίγα πράγματα γνωρίζουμε για τη λογοτεχνία τους καθώς τα φώτα συνήθως πέφτουν στη δυτική λογοτεχνία. Μια χώρα με τόσο μεγάλο πολιτισμό δεν γίνεται να μπει στο περιθώριο μιας πνευματικής δραστηριότητας όπως είναι η λογοτεχνία. Ας δούμε μερικά βιβλία που αξίζει να γνωρίζουμε από την Ινδία και που είναι από τα αρχαιότερα γραπτά στον κόσμο.
- Φρανσουά Πετί Ντε Λα Κρουά, Χίλιες και μία Ημέρες: Η άγνωστη Χαλιμά.
Πρόκειται για ένα παραδοσιακό ινδικό έργο το οποίο μετέφρασε τον 17ο αιώνα o Γάλλος Φρανσουά Πετί Ντε Λα Κρουά. Το έργο παραδόθηκε στον Γάλλο ανατολιστή από τον αρχηγό των σούφι του Ισπαχάν. Μέσα σε αυτό, φαίνεται η γυναικεία φύση των γυναικών της ανατολής και γενικότερα, ο πολύ ιδιαίτερος και γοητευτικός τρόπος που εκφράζονται τα ερωτικά πάθη στην ανατολή. Μέσα από την αφήγηση της παραμάνας της πριγκίπισσας του Κασμίρ, γινόμαστε και εμείς…ανατολίτες!
- Βαλμίκι, Ραμαγιάνα
Το μεγάλο Έπος των Ινδών. Πρόκειται για την αντίστοιχη «Ιλιάδα» της Ινδίας. Ο βασιλιάς Ράμα είναι ο πρωταγωνιστής αυτού του μεγαλοπρεπούς έργου το οποίο έχει ως στόχο να μας δείξει τον ηθικό και αξιακό κώδικα των Ινδών αλλά και το πώς μπορούν να εφαρμοστούν στη ζωή. Η δικαιοσύνη είναι η μεγαλύτερη αρετή της ανθρώπινης φύσης ακόμη και αν αυτή αδικεί τους εαυτούς μας. Μέσα από το μεγάλο Έπος, φαίνεται η βαθιά πίστη στην μετεμψύχωση. Ο άνθρωπος έρχεται στη γη για να δοκιμαστεί από τους πειρασμούς της ύλης και να μπορέσει μετά να αποκτήσει ξανά τη θεϊκή του υπόσταση, αφού πεθάνει ως σώμα!
- Μάγος Βιάσα, Μαχαμπαράτα
Γραμμένο με 100 χιλιάδες δίστιχα, πρόκειται για ακόμη ένα Έπος των Ινδών. Η λέξη «Μάχα» στα ινδικά σημαίνει «μεγάλος». «Μπαράτα» είναι το όνομα ινδικής φυλής. Είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερο σε έκταση από το Έπος Ραμαγιάνα. Σύμφωνα με τις έρευνες, ο συγγραφέας του Μαχαμπαράτα είναι ο μάγος Βιάσα και γράφτηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. Μέσα στο έργο εξιστορούνται και δοξάζονται νίκες της βόρειας ινδικής φυλής των Μπαράτα που τελικά κατέκτησαν την ιερή γη της Ντάρμα.
- Βέδες
Οι Βέδες χάνονται κυριολεκτικά στο χρόνο! Αρκετοί μελετητές εντοπίζουν χρονολογικά τις Βέδες κάπου ανάμεσα στο 1.200 – 1.500 π.Χ. Οι Βέδες είναι ουσιαστικά ένα άθροισμα ύμνων. Η καταγωγή τους είναι περσική, όμως αναπτύχθηκαν και διαδόθηκαν στην Ινδία. Υπάρχει έντονο το θεολογικό και θεοσοφικό περιεχόμενο! Τα φυσικά φαινόμενα και καθετί που τρομάζει τον άνθρωπο, προσωποποιούνται. Φωτιά, καταιγίδες, ήλιος και όλα όσα είναι απαραίτητα για την επαύξηση της φύσης, διαλέγονται μέσα από την ύπαρξη της «θείας αυθεντίας» (Βαρούνα) και της «δημιουργίας» (Ίντρα) που καθοδηγεί ο θεός Βισνού. Τέλος, οι Βέδες είναι απαραίτητες για την ιεροτελεστία των ινδουιστικών πρακτικών και είναι ακόμη ζωντανές στον ινδικό πολιτισμό!
- Ουπανισάδες, Ιερά Ινδικά Κείμενα
Πρόκειται για μια σειρά από κείμενα τα οποία αποκαλύπτουν την ινδική κοσμοθεωρία με λεπτομέρειες. Επεξηγούν τις Βέδες και μαζί με αυτές, ολοκληρώνουν την ουσία του Ινδουισμού. «Ουπανισάντ» σημαίνει «κάθομαι κοντά σε κάποιον». Σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «κάθομαι κοντά στον δάσκαλο για να μάθω». Γνωμικά, αποφθέγματα και αφορισμοί βρίσκονται μέσα στα κείμενα και ουσιαστικά ξεδιπλώνουν τη φιλοσοφία ενός ολόκληρου έθνους. Οι πρώτες Ουπανισάδες φτιάχτηκαν περίπου τον 8ο αιώνα π.Χ αν και οι πιο σημαντικές εντοπίζονται χρονολογικά στον 6ο αιώνα π.Χ.
Φωτό από: Yukepo.com