MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

5 ελληνικά μυθιστορήματα που έγιναν τηλεοπτικές σειρές!

Post by: 27/05/2022 0 comments

Το να γίνει ένα βιβλίο τηλεοπτική σειρά, σημαίνει πως έχει καταφέρει να αγγίξει τις ευαίσθητες χορδές αρκετού κόσμου. Σημαίνει πως το βιβλίο, μέσα από την τηλεόραση, μπαίνει στο σπίτι μας! Ας δούμε ελληνικά μυθιστορήματα που κατόρθωσαν να μπουν στο σπίτι μας με…επιτυχία!

Οι Φρουροί της Αχαΐας, Τάσος Αθανασιάδης

Βιβλίο που αναφέρεται στην περίοδο της Χούντας και μας σκιαγραφεί όλο το μήκος και πλάτος της ελληνικής κοινωνίας. Το βιβλίο, έχει αποσπάσει βραβείο της ακαδημίας Αθηνών. Στην τηλεόραση έγινε απόπειρα να μεταφερθεί το 1981 στην ΕΡΤ, όμως τελικά, σε 40 επεισόδια, παίχτηκε στην ιδιωτική τηλεόραση (Mega Channel) με το κάθε επεισόδιο να διαρκεί περίπου 50 λεπτά. Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Στράτος Τζώρτζογλου και Μιμή Ντενίση, πρωταγωνιστούσαν στο σήριαλ που παρακολουθούσε αρκετός κόσμος.

Το 10, Μ. Καραγάτσης

Μολονότι ο Μ. Καραγάτσης δεν πρόλαβε να το ολοκληρώσει λόγω της έλευσης του μοιραίου, το έργο περιγράφει την ελληνική κοινωνία της δεκαετίας του 50’ και παρόλο που είναι αρκετά «βαρύ», έχει ακόμη και σήμερα τρομερό ενδιαφέρον καθώς ήταν σε πολλά του σημεία, διορατικό. Όλα αυτά, με αφορμή κατοίκους μιας πολυκατοικίας στον Πειραιά. Στον Alpha, μεταφέρθηκε το έργο του Μ. Καραγάτση ως τηλεοπτική σειρά με πρωταγωνιστές του Δημήτρη Καταλειφό, Ελένη Κοκκίδου και Ρένη Πιττακή.

Οι Μάγισσες της Σμύρνης, Μάρα Μεϊμαρίδη

Σμύρνη του 1887, όπου η πρωταγωνίστρια του έργου, (Κατίνα) γνωρίζει την Αττάρτη την Τουρκάλα η οποία την μυεί στη μαγεία. Μέσα από ερωτικά φίλτρα και από διάφορα «μαντζούνια», καταφέρνει μέσω γάμων να αναρριχηθεί στην κοινωνία της εποχής. Στο Mega Channel, μεταφέρεται στη μικρή οθόνη το 2005 με πρωταγωνίστριες την Φιλαρέτη Κομνηνού, την Μαρία Τζομπανάκη και την Μαρίνα Καλογήρου. Τη σκηνοθεσία αυτής της μεταφοράς, υπέγραψε ο Κώστας Κουτσομύτης.

Ο κήπος με τα αγάλματα, Ελένη Σαραντίτη-Παναγιώτου

Πάμε πίσω 36 χρόνια, όταν η ΕΡΤ (1981) προβάλλει το πρώτο επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Ο κήπος με τα αγάλματα», με μουσική του Σταμάτη Σπανουδάκη. Παιδική λογοτεχνία, που μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά και ως βιβλίο, αλλά και ως τηλεοπτική σειρά. Το έργο είχε πολύ προχωρημένο στόχο (παιδαγωγικό) για την εποχή που προβλήθηκε. Να δείξει δηλαδή, πως μια παρέα παιδιών μπορεί να παίζει και να χαίρεται την παιδικότητα, χωρίς να ξεχνά την ιστορία του Ελληνισμού, καθώς ο χώρος πλοκής της ιστορίας φιλοξενεί αρχαία μνημεία. Τη σκηνοθεσία, είχε αναλάβει ο Παντελής Βούλγαρης και πρωταγωνιστούσαν ο Μίμης Φωτόπουλος και η Ειρήνη Κουμαριανού.

Το Τρίτο Στεφάνι, Κώστας Ταχτσής

Εκδόθηκε το 1962 με έξοδα του ίδιου του Ταχτσή. Η ιστορία λαμβάνει χώρα κατά την περίοδο του Μεσοπολέμου και της Κατοχής. Η Εκάβη και η Νίνα (πρωταγωνίστριες του έργου) μέσα από τις αφηγήσεις τους μας αποκαλύπτουν τον τρόπο ζωής της Ελλάδας εκείνης της περιόδου. Η Εκάβη, έχει ως χαρακτήρας, στοιχεία της γιαγιάς του Κώστα Ταχτσή, ο οποίος της είχε λατρεία. Το 1995, μεταφέρεται ως τηλεοπτική σειρά στον ΑΝΤ1. Την σκηνοθέτησε ο Γιάννης Δαλιανίδης και πρωταγωνίστησαν σε αυτήν, η Νένα Μεντή (Νίνα) και στο ρόλο της Εκάβης η Λήδα Πρωτοψάλτη.

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons