Οτιδήποτε έχει να κάνει με το λόγο (γραπτό ή προφορικό) έχει μέσα του και σύγκρουση έχει μέσα του και «πόλεμο». Οι λέξεις είναι συναισθήματα. Υπάρχουν λοιπόν και περιστατικά λογοκρισίας που μας υπενθυμίζουν πως η ελευθερία του λόγου και έκφρασης κάποιες φορές αναστέλλονται ακόμη και όταν εκφράζονται μεγάλοι λογοτέχνες. Ας δούμε μερικούς συγγραφείς που έχουν λογοκριθεί αρκετές φορές.
- Nαντίν Γκόρντιμερ
Πασίγνωστη συγγραφέας για όσους ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αυτοδιάθεση λαών. Η Νοτιοαφρικανή συγγραφέας, έζησε την εποχή του Άπαρτχάϊντ (φυλετικού διαχωρισμού) στη Νότια Αφρική και δύο σπουδαία έργα της λογοκρίθηκαν την περίοδο της έξαρσης των ρατσιστικών παθών. Πρόκειται για το July’s People και για το Burger’s Daughter. Στη Νότια Αφρική, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία τους με την αιτιολογία της έκφρασης αντικαθεστωτικών αντιλήψεων και του ξεσηκωμού επαναστάσεων που θα έφεραν πλήγμα στην κοινωνική αρμονία…Το 1991, η Γκόρντιμερ βραβεύτηκε με Νόμπελ.
- Τζ. Κ. Ρόουλινγκ
Ναι, δεν κάναμε κάποιο λάθος. Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, μολονότι έχει σαρώσει σε πωλήσεις και λογοτεχνική επιρροή στην εποχή μας, είναι από τους ανθρώπους της λογοτεχνίας που έχουν λογοκριθεί όσο λίγοι. Αν πάτε στις ΗΠΑ, αφού ζητήσετε να σας δώσουν χαρτί με τους βασικούς νόμους της Πολιτείας που θα πάτε, να τους ρωτήσετε και αν κυκλοφορεί το «Χάρρυ Πότερ». Πάμπολλες Πολιτείες των ΗΠΑ (ειδικά στο Νότο) έχουν απαγορεύσει την κυκλοφορία του βιβλίου. Ο λόγος; Ας πούμε πως θεωρούν άνθρωποι και κυβερνώντες πως «εισάγει καινά δαιμόνια» και προάγει τη μαγεία που διαφθείρει τις παιδικές ψυχές. Το ίδιο γίνεται με τον Χάρρυ Πότερ σε Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Ιράν.
- Μαρκήσιος Ντε Σαντ
Το όνομά του έχει συνδεθεί περισσότερο με τη λογοκρισία παρά με τα ίδια του τα έργα. Για 32 ολόκληρα χρόνια, ο Ντε Σαντ, πήγαινε από φυλακή σε φυλακή και από αναμορφωτήριο σε αναμορφωτήριο καθώς τα έργα του ήταν σοκαριστικά για το θέμα της σεξουαλικότητας. Πολλά από αυτά, τα κυκλοφορούσε πριν λάβει χώρα η Γαλλική Επανάσταση. Πράγματι, τα έργα του είχαν αρκετή βία και υπερβολή. Μέσα από αυτές τις υπερβολές, ο Ντε Σαντ προσπαθούσε να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση.
- Γκυστάβ Φλωμπέρ
Ο Φλωμπέρ υπήρξε αρκετά «άστατος» άνθρωπος και μια πολύ ενδιαφέρουσα προσωπικότητα. Με τη ζωή του, είχε απασχολήσει αρκετές φορές τα «χρηστά ήθη και έθιμα» ωστόσο, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν το πασίγνωστο έργο του «Μαντάμ Μποβαρύ». Οι σκηνές και οι περιγραφές, καθώς και ο χαρακτήρας της ηρωίδας έθιξαν αρκετούς κριτικούς λογοτεχνίας, ιερείς και ανθρώπους που στήριζαν τον πουριτανισμό. Έτσι, για μια μικρή περίοδο, το βιβλίο του Φλωμπέρ λογοκρίθηκε και αποσύρθηκε από την κυκλοφορία. Ο ίδιος μάλιστα, δικάστηκε για διαφθορά ηθών!
- Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ
Ο μεγάλος Ρώσος συγγραφέας, τα ήθελε…και τα έπαθε! Ωστόσο, απέδειξε πως ήταν θαρραλέος! Το 1955 και ενώ ξεκινά ο Ψυχρός Πόλεμος, ο Ναμπόκοφ ολοκληρώνει το έργο «Λολίτα» και προσπαθεί να το δημοσιεύσει στις ΗΠΑ. Εκδοτικός Οίκος για να δημοσιεύσει το έργο του στην Αμερική, δε βρέθηκε και έτσι ο Ναμπόκοφ κατάφερε να βρει στη Γαλλία έναν μικρό εκδοτικό οίκο που τελικά δέχθηκε να το δημοσιεύσει. Στη Μεγάλη Βρετανία, το έργο λογοκρίθηκε καθώς και σε άλλες δυτικές χώρες.
Φωτό από: variety.com