Για τον κινηματογράφο, γνωρίζουμε το πολυακουσμένο «director’s cut». Πρόκειται για σκηνές οι οποίες μολονότι γυρίστηκαν κανονικά και αποτέλεσαν μέρος του έργου, κόπηκαν στο τέλος. Κατά κανόνα, οι κομμένες σκηνές στο σινεμά, έχουν ταυτιστεί με πιέσεις που δέχτηκαν οι σκηνοθέτες για να μη θεωρηθούν τα έργα τους απαγορευμένα και υποστούν λογοκρισία. Ανάλογη πρακτική, άσκησαν και πολλοί συγγραφείς πάνω σε βιβλία που έγιναν διάσημα. Αντί για σκηνές, έκοψαν κεφάλαια, για διαφορετικούς λόγους ο καθένας.
- Όσκαρ Ουάϊλντ, Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέϋ
Θεατρικό βιβλίο. Αριστούργημα με τα όλα του. Μαθαίνοντας τον άνθρωπο, τα πάθη του και τις επιθυμίες του που τον φέρνουν στην καταστροφή. Αγαπάς τη λογοτεχνία μέσα από αυτό το βιβλίο! Οι εκδότες που ανέλαβαν τη διανομή του βιβλίου, ανάγκασαν τον Ουάϊλντ να αλλάξει επτά ολόκληρα κεφάλαια στο βιβλίο καθώς μέσα σε αυτά, υπήρχαν ομοφυλοφιλικές σκηνές και αντίστοιχοι διάλογοι. Η Βικτωριανή Αγγλία, στα τέλη του 19ου αιώνα, είχε ανάγκη από άλλες παραστάσεις.
- Κάρολος Ντίκενς, Μεγάλες προσδοκίες
Το διασημότερο έργο του Κάρολου Ντίκενς, είχε και αυτό τις… αλλαγές του. Μάλιστα, αυτές οι αλλαγές, δεν ήρθαν από τους εκδότες του όπως έγινε με τον Όσκαρ Ουάϊλντ. Ο Ντίκενς, εμπιστευόταν τους φίλους του όσον αφορά τα έργα του και πριν πάνε για τύπωση, τα έδινε στους φίλους του για να του πουν τη γνώμη τους! Το τέλος του έργου, ήταν εξαιρετικά θλιβερό με τον Πιπ να συναντά την παλιά του αγάπη καταρρακωμένη το ίδιο με εκείνον και να μην δέχεται να κάνουν κάποιο νέο ξεκίνημα. Το τέλος τους, γυρίζει γύρω από αρνητικά συναισθήματα. Οι φίλοι του Ντίκενς τελικά, τον έπεισαν να βάλει ένα happy end…
- Μπραμ Στόκερ, Δράκουλας
Ιστορικό έργο και θεμελιώδες για το είδος που εκπροσωπεί. Ο Μπραμ Στόκερ δεν μπόρεσε να αποφύγει την… επιτυχία, ακόμη και αν την τελευταία στιγμή, «έκοψε» το τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του. Μέσα σε αυτό, ο Δράκουλας πεθαίνει και την ίδια στιγμή πέφτει όλο το κάστρο ώστε να καλύψει τα ίχνη του και να μην αποκαλυφθεί το είδος των βαμπίρ! Οι φήμες θέλουν δύο σενάρια να τον οδήγησαν στο να μην επιλέξει αυτό το τέλος! Η μία ήταν για να μη λένε οτι αντέγραψε τον Έντγκαρ Άλαν Πόε σε μία παρόμοια σκηνή (στο «Fall of the house of Usher» ) και η άλλη, είναι οτι σχεδίαζε να γράψει και άλλο βιβλίο που θα συνέχιζε την ιστορία του Δράκουλα!
- Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Χάρυ Πότερ
Στο βιβλίο «Ο Χάρυ Πότερ και οι κλήροι του θανάτου», η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ είχε προτιμήσει στην αρχή ένα άλλο, πιο «σκοτεινό» τέλος. Ίσως η θέλησή της να αγαπηθεί από τα παιδιά της άλλαξε τη γνώμη και τελικά… ο Βόλντεμορτ πεθαίνει και ο Χάρυ Πότερ χαίρεται τη νίκη που πέτυχε έναντι στο σκότος. Το άλλο τέλος, έφερνε τον Χάρυ Πότερ να έχει εγγονό και να συνεχίζει εκείνος… την κληρονομιά του Βόλντεμορτ! Από ρόδο, βγαίνει αγκάθι δηλαδή! Αυτό το φινάλε του βιβλίου που τελικά δεν επικράτησε, αποκαλύφθηκε από φιλικό πρόσωπο της Ρόουλινγκ!
- Βίβλος
Η Βίβλος έχει τη δική της, πολύ μεγάλη ιστορία να διηγηθεί. Ευαγγέλια τα οποία κόπηκαν από τον τεράστιο κορμό – από τόμους – της Βίβλου, ήταν κυρίως αυτά που λέμε «Γνωστικά». Ωστόσο, υπάρχουν και άλλα που από κάποιους θεωρούνται μέρος της Βίβλου και από άλλους όχι, ανάλογα στο κατά πόσο τα θεωρούν έγκυρα. Επίσης, ένα από αυτά που κόπηκε, είναι το «Ευαγγέλιο του Θωμά», το οποίο δε λέει και πολύ κολακευτικά λόγια για τον Άγιο Πέτρο. Η μεγάλη κουβέντα γίνεται για το «Ευαγγέλιο της Μαρίας της Μαγδαληνής» το οποίο ενέπνευσε σε μεγάλο βαθμό και τον Νταν Μπράουν. Η Σύνοδος της Νίκαιας το 325 μ.Χ, υπήρξε καθοριστική για τα Ευαγγέλια εκείνα που θα ήταν μέρος της ιερής διδασκαλίας. Σαφώς και μιλάμε για πολύ διαφορετικές αποσύρσεις και προσθήκες (βιβλίων και όχι μόνο κεφαλαίων) που αφορούν θεολογικά και ιστορικά στοιχεία.