MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

5 αριστουργηματικά μυθιστορήματα που μιλούν για τις τοξικές φιλίες.

Post by: 04/02/2019 0 comments

Οι ανθρώπινες σχέσεις είναι το βασικό θέμα της λογοτεχνίας. Άλλοτε πιο κυνικά, άλλοτε πιο λυρικά, (ανάλογα τη φιλοσοφία του κάθε συγγραφέα) οι ανθρώπινες σχέσεις κυριαρχούν στα λογοτεχνικά έργα. Ένα είδος ανθρώπινων σχέσεων που σπάνια αναφέρεται, είναι οι τοξικές σχέσεις. Το ζήτημα των τοξικών σχέσεων έχει αρχίσει να γίνεται πολύ σημαντικό διεθνώς και είναι ευκαιρία να δούμε λογοτεχνικά έργα που αναδεικνύουν τέτοιες τοξικές σχέσεις και φιλίες.

1. Ντελφίν ντε Βιγκάν, Μια αληθινή ιστορία.
Έχει ήδη «σαρώσει» σε πωλήσεις. Η Ντελφίν ντε Βιγκάν, βγάζει από μέσα της μια τρομακτική ιστορία που έζησε και μέσα από αυτήν, μας συνιστά -με πολύ όμορφο τρόπο- προσοχή για το ποιούς ανθρώπους βάζουμε μέσα στη ζωή μας. Η Λ. (χαρακτήρας που αναφέρεται για ευνόητους λόγους με ένα αρχικό γράμμα) μπαίνει στη ζωή της Ντελφίν όταν εκείνη φαίνεται να έχει «στερέψει» από έμπνευση ώστε να συνεχίσει το συγγραφικό της έργο. Αρχικά την παγιδεύει με την γοητεία της και στη συνέχεια (αφού βρει τις αδυναμίες της Ντελφίν) η Λ. οδηγεί τη «φίλη» της σε ψυχολογικό αδιέξοδο. Μια ιστορία που αξίζει να διαβάσεις για να πάρεις ιδέα για το ποιοι άνθρωποι μπορούν να εισβάλλουν στη ζωή μας.

2. Πατρίσια Χάϊσμιθ, Ο ταλαντούχος Κύριος Ρίπλεϊ.
Το βιβλίο αυτό έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένα από τα κορυφαία μυθιστορήματα του 20ου αιώνα. Μάλιστα, μεταφέρθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία και στον κινηματογράφο. Εδώ πρόκειται για μια ιδιαίτερα τοξική σχέση μεταξύ του Τομ Ρίπλεϊ και του Ντικ Γκρήνλιφ. Ο Τομ πλησιάζει τον Ντικ και προσπαθεί να γίνει φίλος του. Μια βαθιά και άρρωστη ζήλεια, οδηγεί τον Τομ στο να παραμερίσει το λόγο που πήγε στην Ιταλία (να πείσει τον γιο του να γυρίσει στην Αμερική) και να πάρει όσα ανήκουν στον Ντικ Γκρήνλιφ. Η γοητεία, η κοινωνικότητα και ο πλούτος του δεύτερου, δεν του αρκούν για να γλιτώσει από την τοξικότητα του Τομ Ρίπλεϊ.

3. Έλενα Φεράντε, Η υπέροχη φίλη μου.
Άλλη μια υπέροχη περιγραφή μιας τοξικής φιλίας μεταξύ γυναικών. Η Έλενα Φεράντε μας δίνει την «ακτινογραφία» μιας τοξικής σχέσης-φιλίας. Πρόκειται για τις δύο πρωταγωνίστριες την Έλενα (η συγγραφέας) και η Λίλα οι οποίες έχουν μια παιδική φιλία που διατηρείται στις δεκαετίες. Από τη δεκαετία του 1950 μέχρι και την ενηλικίωση, μια σχέση «αγάπης-μίσους» πλαισιώνει τη φιλία των δύο γυναικών. Η Ιταλίδα συγγραφέας μας βάζει σε μια πιο διακριτική μορφή της τοξικής σχέσης που είναι εξίσου επικίνδυνη με άλλες μορφές που κάνουν «μπαμ».

4. Ζόϊ Χέλερ, Σημειώσεις για ένα σκάνδαλο.
Άλλη μια μορφή τοξικής σχέσης περιγράφεται στο μοναδικό βιβλίο της Ζοϊ Χέλερ. Στην ιστορία της Μπάρμπαρα (μια εξηντάχρονη καθηγήτρια ιστορίας) και της Σέμπα (νεαρή καθηγήτρια καλλιτεχνικών) η τοξική σχέση πλαισιώνεται από έναν εκβιασμό. Η Σέμπα διατηρεί παράνομες σχέσεις με έναν 15χρονο μαθητή της και η Μπάρμπαρα προσπαθεί μέσα από εκβιασμούς να μπει στη ζωή της νεαρής καθηγήτριας καλλιτεχνικών. Το ποιός έχει «δίκιο» και ποιός «άδικο», είναι δύσκολο να ανιχνευτεί σε μια τοξική σχέση. Ωστόσο, η πλοκή του έργου είναι εκπληκτική.

5. Ουίλιαμ Θάκερεϊ, Το πανηγύρι της ματαιοδοξίας.
Το έργο του Θάκερεϊ, ολοκληρώθηκε το 1848. Η ιστορία του βιβλίου του, τοποθετείται ανάμεσα στο 1810 και στο 1820, περίοδο του Βατερλώ και του Βοναπάρτη. Μέσα σε αυτό το βιβλίο, ο συγγραφέας επιθυμεί να γελοιοποιήσει την αγγλική ελίτ της εποχής αναδεικνύοντας μια τοξική σχέση μεταξύ δύο νεαρών κοριτσιών. Της Αμέλια και της Μπέκι. Η Μπέκι είναι άβουλη, καλοκάγαθη, αρκετά βαρετή και εσωστρεφής. Η Αμέλια είναι ραδιούργα, αρκετά πονηρή, όμως πολύ χαρισματική. Η σχέση μεταξύ αυτών των τόσο αντίθετων κοριτσιών μας θυμίζει οτι η «αντίθεση» δεν είναι τόσο γοητευτική όσο νομίζουμε και πως αν δε θέλουμε να έχουμε τοξικές σχέσεις, καλό είναι να έχουμε σημεία επαφής με τους επίδοξους φίλους μας.

Φωτό από: MyDomaine

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons