Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

5 αριστουργήματα για να κάνεις μια νέα αρχή… με τους κλασικούς.

Κάποτε ειδικά στο σχολείο, οτιδήποτε “αρχαίο” ή “κλασσικό” ήταν αλλεργιογόνο για το μυαλό μας. Τώρα, μπορούμε με πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και με τους ρυθμούς μας να βρούμε πολύ καλές εκδόσεις για να ανανεώσουμε τη σχέση μας με τη συγκλονιστική σκέψη των αρχαίων Ελλήνων συγγραφέων αλλά και ξένων μεταγενέστερων. Παρακάτω, είναι ορισμένα ενδεικτικά βιβλία για μια νέα αρχή, με τους κλασικούς…

 

Το Όργανον, Αριστοτέλης.

Ακόμη και σήμερα, θεωρείται ο –συγκριτικά- πολυμαθέστερος άνθρωπος του πνεύματος. Δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και μαθητής του Πλάτωνα. Φημολογείται πως ήταν κάπως «κατσούφης» και αρκετά κρυψίνους. Τί θα σου δώσει λοιπόν, το Όργανον; Μπορεί να έχει γράψει πολλά, πάμπολλα, όμως αυτό είναι ο θεμέλιος λίθος της γνώσης και της επιστήμης, όπως την βλέπουμε σήμερα. Ο ίδιος, θα σου απαντούσε στο ερώτημα «τί θα μάθω», ό,τι απάντησε και στον Φίλιππο, όταν τον ρώτησε τί διδάσκει τον γιό του και τους νέους Μακεδόνες: «Να σκέπτονται». Θα γνωρίσεις την Λογική.
 
 
Ιστορία, Θουκυδίδης.

Όχι, μη φοβάσαι. Δεν πρόκειται να το δεις όπως στο σχολείο. Ο Θουκυδίδης ήταν και είναι από τους λίγους «θαρραλέους» ανθρώπους του πνεύματος. Γιατί αυτό; Στον Επιτάφιο, λέει στην εισαγωγή του πως παραδίδει τα ακόλουθα σαν ένα μάθημα αιώνιο. Θα μάθεις μέσα από τον Πελοποννησιακό Πόλεμο, τα αίτια των πολέμων και των συγκρούσεων που υπάρχουν μέχρι σήμερα. Τί αλλο θα σου μάθει ο Θουκυδίδης; Την ακρίβεια στην έκφραση και το να είσαι συγκεκριμένος. Για παράδειγμα, κάπου, δεν είχε επιβεβαιώσει αν ο καιρός ήταν βροχερός ή έριχνε χαλάζι. Για την άγνοια αυτής της λεπτομέρειας, ο Θουκυδίδης από τον Άλιμο, προτίμησε να βάλει τη λέξη «ιετός».
 
 
Βίοι Παράλληλοι, Πλούταρχος.

Κατά σειρά, ο τρίτος μεγαλύτερος ιστορικός μετά τον Ηρόδοτο και τον Θουκυδίδη. Σαν πνεύμα, βρισκόταν κάπου ανάμεσα από τους άλλους δύο. Ούτε σκληρός ρεαλιστής σαν τον Θουκυδίδη, ούτε λάτρης της μεταφυσικής σαν τον Ηρόδοτο. Τί θα μάθεις από τον Πλούταρχο; Πέραν από μοναδικές ιστορικές πηγές για προσωπικότητες όπως ο Μέγας Αλέξανδρος, θα δεις τα κοινά χαρακτηριστικά και τις διαφορές μεταξύ των ψυχισμών σπουδαίων ηγετών. Ο Πλούταρχος, ήταν άθελά του και ένας πολιτικός ψυχογράφος. Πίσω από κάθε απόφαση, βρίσκεται, ο χαρακτήρας.
 
 
Η Πολιτεία, Πλάτωνας.

Μαθητής του Σωκράτη. Ο Πλάτωνας απέκτησε το όνομα αυτό, λόγω της φαρδιάς του πλάτης. Το κανονικό του όνομα, ήταν Αριστοκλής. Μέσα σε αυτό το έργο, ο Πλάτωνας αναζητά την ιδανική πολιτεία, εκείνη που θα μπορεί να λειτουργεί άριστα και θα διέπεται από δικαιοσύνη. Επηρεασμένος πολύ από το θάνατο του αγαπημένου του δασκάλου, ο Πλάτωνας απογοητεύτηκε από όλα τα πολιτεύματα που γνώρισε. Μέσα, θα πάρεις ιδέες και για την αγωγή των πολιτών, των παιδιών και θα μπορέσεις να δεις πόσο βαριά ευθύνη είναι τελικά να είναι κανείς και πολίτης αλλά και άρχοντας. Μην ξεχάσεις να ψάξεις τους αστείους διαλόγους που είχε με τον Διογένη! Καθώς οι αρχαίοι, γελούσαν και με το παραπάνω. Αυτοί βέβαια, είναι εκτός Πολιτείας.
 
 
Ο Πρίγκιπας, Νικολό Μακιαβέλι.

Λίγες προσωπικότητες ήταν τόσο αμφιλεγόμενες, όσο ο Νικολό Μακιαβέλι. Σίγουρα, ήταν πολύ πιο ανθρώπινος από τα αποσπασματικά – και πολλές φορές ανακριβή – ρητά που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Ουδέποτε στήριζε αυτά που έγραφε. Τα όσα έγραψε στον «Πρίγκιπα», είναι ουσιαστικά μια απεικόνιση της πραγματικότητας και μια «παραγγελία» των Μεδίκων. Μέχρι να γράψει αυτό το βιβλίο ο Μακιαβέλι, τα Πολιτικά του Αριστοτέλη, ήταν το βιβλίο που διάβαζαν οι άρχοντες. Τί θα μάθεις από τον Μακιαβέλι; Όχι πάντως τον κυνισμό. Θα μάθεις όλες τις αρχές του μάνατζμεντ και της διοίκησης. Ακόμη και σήμερα, ο Μακιαβέλι παραμένει διαχρονικός για τα επίδοξα στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων. Θα σε βοηθήσει να δεις καλύτερα το τι σημαίνει διαχείριση.

Φωτό από: www.acticity.com

#tsemperlidou.gr, ευτυχία, θετική σκέψη, αισιοδοξία, αυτοβοήθεια

 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates