MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

5 αποσπάσματα λογοτεχνικών έργων που μιλούν για το χιόνι!

Post by: 07/01/2019 0 comments

Μέσα στον χειμώνα υπάρχουν πολλά πράγματα που μας αρέσουν. Αν τα σκεφτούμε ένα-ένα, θα δούμε πως λίγα δε συνδέονται με το χιόνι. Από το τζάκι και τη θαλπωρή του, μέχρι την αφηρημάδα που προκύπτει από το κοίταγμα έξω από το παράθυρο, όλα στο βάθος έχουν τα παρακάλια μας για χιόνι! Η λογοτεχνία δε γίνεται να μην έχει έργα που να έχουν το χιόνι για φόντο ατμόσφαιρας! Υπάρχουν μέσα σε αυτά, ολόκληρα αποσπάσματα!

 

1.«Το χιόνι έπεφτε όπως τα αστέρια πέφτουν στα σκοτεινά δέντρα. Έτσι ήταν που εύκολα κάποιος, δεν μπορούσε να φανταστεί κάτι άλλο εκτός από ομορφιά».

Mary Oliver, Snowy Night.

Οι νιφάδες…Λίγο φως χρειάζεται για να πέφτουν και να γυαλίζουν. Λαμποκοπούν πανέμορφα. Ειδικά αν κάποιος βρίσκεται σε δάσος. Η χαρά του να βλέπεις το χιόνι είναι απερίγραπτη, αρκεί να είσαι ασφαλής! Η περιγραφή της Mary Oliver είναι τέτοια που μας γεμίζει.

 

2.«Μια χιονόμπαλα στο πρόσωπο, είναι σίγουρα η τέλεια αρχή για μια φιλία που θα διαρκέσει».

Markus Zusak, The Book Thief.

Από τα παιδικά μας όνειρα βγαλμένο αυτό το απόσπασμα του Markus Zusak. Από την προηγούμενη μέρα κιόλας, με το που βλέπαμε ότι το δελτίο καιρού των επόμενων ημερών έχει…λευκό, κανονίζαμε με φίλους μας να παίξουμε χιονοπόλεμο! Αυτά δεν τελείωσαν επειδή μεγαλώσαμε! Ο χιονοπόλεμος είναι για ανηλίκους, κάθε ηλικίας!

 

3.«Λοιπόν, τώρα ξέρω. Ξέρω ότι ένα πολύ απλό πράγμα όπως μια χιονόπτωση, μπορεί να σημαίνει τόσα πολλά για έναν άνθρωπο».

Sylvia Plath, The Unbridged Journals of Sylvia Plath.

Άραγε, γιατί μας αρέσει τόσο πολύ το χιόνι; Πρώτον, μια χιονόπτωση συμβαίνει σπάνια. Δεύτερον, τόσο λευκό τριγύρω μας, ανοίγει το μάτι μας. Μια υπέροχη και γαλήνια ατμόσφαιρα μας περιβάλλει. Η ησυχία σπάει μόνο από καμιά φωνή χαράς μέσα σε παιχνίδι με τα χιόνια, ή από το αεράκι που συνοδεύει το χιόνι. Το χιόνι είναι η απόδειξη ότι μπορούμε στη ζωή με πολύ απλά πράγματα, να γεμίσουμε χαρά!

 

4.«Υπάρχει κάτι πανέμορφο στο χιόνι που έχει στρωθεί. Περπατάς εκεί που κάποιος άλλος δεν έχει περπατήσει. Αυτό σε κάνει να νιώθεις ξεχωριστός άνθρωπος, παρόλο που ξέρεις ότι κατά βάθος, δεν είσαι».

Carol Rifka Brunt, Tell the Wolves I’m Home.

Το παραπάνω απόσπασμα, εύκολα μπορεί να μας δείξει το πόσο ευεργετική είναι η χιονόπτωση για την ψυχοσύνθεσή μας. Αρχίζουμε και σκεφτόμαστε πράγματα εκτός κουτιού! Φεύγουν οι σκέψεις μας. Μοιάζουν ασυνάρτητες όμως είναι πέρα για πέρα υγιείς! Είναι αποδεδειγμένο πως τέτοιου είδους αφηρημάδα, είναι αναζωογονητική για το μυαλό μας. Παρατηρούμε πατημασιές ή μέρη που είναι απάτητα στο χιόνι και σκεφτόμαστε πως με άλλον καιρό, αυτό το μέρος θα έσφυζε από ζωή! Νιώθουμε ξεχωριστοί, μόνο που χιονίζει.

 

5.«Είμαι ένα βιβλίο από χιόνι, ένα ανοιχτό χέρι, ένα απέραντο λιβάδι, ένας κύκλος που περιμένει. Ανήκω στη γη και είναι χειμώνας».

Pablo Neruda, Winter Garden.

Εκπληκτικό απόσπασμα από την πένα του Pablo Neruda. Το πόσο μπορεί να «ανοίξει» η ψυχή μας με τη χιονόπτωση, εξαρτάται από το πόσο επιδρά πάνω μας η γαλήνια ομορφιά του χιονιού. Ίσως το άσπρο σαν χρώμα επιδρά πάνω μας πολύ θετικά καθώς ως γνωστόν, είναι όλα τα χρώματα μαζί. Τα μάτια μας ανοίγουν και γαληνεύουμε! Επίσης, όταν το έχει στρώσει και παντού όλα είναι άσπρα, νιώθουμε μια απεραντοσύνη σαν αυτήν που περιγράφει ο Neruda.

Φωτό από: Aperian Global

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons