MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

5 αποσπάσματα από τον Λέοντα Τολστόι και το «Πόλεμος και Ειρήνη».

Post by: 25/04/2019 0 comments

Ο Λέων Τολστόι είναι από τους κορυφαίους λογοτέχνες όλων των εποχών. Το αριστούργημά του «Πόλεμος και Ειρήνη», εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα σε εκείνα – τα λίγα – έργα που επηρέασαν βαθύτατα την παγκόσμια λογοτεχνία. Γεννήθηκε το 1828 και σε όλη του την πνευματική διαδρομή, προσπάθησε να αναδείξει το αληθινό νόημα του Χριστιανισμού. Το έργο «Πόλεμος και Ειρήνη» ήταν το δεύτερο βιβλίο που έγραψε και εκδόθηκε για πρώτη φορά το 1869. Ας δούμε ορισμένα λαμπρά αποσπάσματα!

1. «Ξέρουμε μόνο ότι δεν γνωρίζουμε τίποτε. Και αυτός είναι ο ύψιστος βαθμός της ανθρώπινης σοφίας».
Αγνωστικισμός μέχρι τον ουρανό! Μας θυμίζει έντονα τον Σωκράτη και το «εν οίδα οτι ουδέν οίδα». Μπορεί να ακούγεται σαν «αμπελοφιλοσοφία» όμως αν δούμε πόσα πράγματα μας αγχώνουν καθημερινά, θα δούμε οτι τα περισσότερα άγχη προέρχονται από την άγνοια για όσα επίκεινται. Αν συμφιλιωθούμε με την περιορισμένη μας ικανότητα πάνω στη μάθηση, θα γαληνέψει η ψυχή μας και θα αγχωνόμαστε πολύ λιγότερο.

2. «Οι πιο δυνατοί από όλους τους στρατιώτες είναι αυτοί οι δύο: Η υπομονή και ο χρόνος».
Ίσως ο μόνος πόλεμος που έχουμε στη ζωή μας να είναι αυτός! Πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κούραση, τις αντιξοότητες, και πολλές φορές, την ίδια τη θλίψη. Σκοπός μας είναι να έχουμε συμμάχους αυτούς τους δύο ανίκητους πολεμιστές, όπως τους χαρακτηρίζει ο Τολστόϊ. Το κουράγιο και τον χρόνο. Ο χρόνος είναι πράγματι γιατρός για πάρα πολλά πράγματα, αρκεί να πιστεύουμε στις «ιαματικές» του ιδιότητες. Η υπομονή και το κουράγιο μας συμφιλιώνουν με τον χρόνο. Θεραπεύουν τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και μας γεμίζουν θάρρος για το μέλλον!

3. «Αν αποδεχτούμε ότι η ανθρώπινη ζωή στηρίζεται στη λογική τότε θα καταστραφεί».
Ο Λέων Τολστόι είναι ένας εξαιρετικός ψυχογράφος. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, ήταν ένας βαθιά πιστός άνθρωπος. Γι’αυτόν, όλη η ζωή στηρίζεται στην συναισθηματική νοημοσύνη. Η λογική, όπως αυτή έχει στηριχθεί στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης, έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τον κόσμο. Η σωτηρία για τον Τολστόϊ, βρίσκεται στην καρδιά μας. Αυτό ίσως να μας είναι χρήσιμο και για την δική μας, προσωπική ζωή. Αν κάτι το ζητάει η καρδιά μας, μην αφήνουμε τη λογική να μας το στερήσει.

4. «Ό,τι γνωρίζω, το γνωρίζω χάρη στην αγάπη».
Η αγάπη δεν είναι μόνο το ανώτερο συναισθηματικό επίπεδο. Είναι πολλά παραπάνω. Επομένως, ορίζει και καθαρά εγκεφαλικές δραστηριότητες. Όσα θέλουμε να αποκτήσουμε, όσα βιώματα και αν έχουμε φιλοξενήσει στη ζωή μας και έχουμε λάβει εμπειρία και γνώσεις, είναι επειδή τα αγαπήσαμε. Όταν ελεύθερα θέλουμε να μάθουμε και να ζήσουμε, τότε σημαίνει πως αγαπάμε την ίδια τη ζωή.

5. «Μπορείς να αγαπήσεις με ανθρώπινη αγάπη κάποιον αγαπημένο σου άνθρωπο, αλλά έναν εχθρό μπορείς να τον αγαπήσεις μόνο με θεϊκή αγάπη».
Δε θα μπορούσαμε να αναφέρουμε το «Πόλεμος και Ειρήνη» και τον Λέοντα Τολστόϊ χωρίς να αναφερθούμε στην υψηλότερη ηθική αρετή. Τη συγχώρεση! Πράγματι δεν είναι υπέρβαση το να αγαπούμε ανθρώπους που μας εμπνέουν αγάπη ή που μας προσφέρουν. Αυτό δε σημαίνει οτι δεν έχει αξία. Η αγάπη έχει πάντα αξία. Ωστόσο, το να καταφέρουμε να συγχωρέσουμε και τελικά, να αγαπήσουμε κάποιον που μας φέρεται εχθρικά, σημαίνει οτι κάτι παραπάνω υπάρχει μέσα μας το οποίο είναι σπάνιο και έχει θεϊκή προέλευση! Είπαμε πως ο Τολστοϊ έψαχνε το αληθινό μήνυμα του Χριστιανισμού!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons