Οι ξένες γλώσσες, δεν είναι – δυστυχώς – σαν το ποδήλατο, που μια φορά θα το μάθεις και δε θα το ξεχάσεις ποτέ. Είναι θέμα εξάσκησης. Έτσι, αν πριν από 4-5 χρόνια μιλούσες και άκουγες τα αγγλικά σα να ήταν ελληνικά, δε σημαίνει ότι και τώρα, που έπαψες να τα χρειάζεσαι, θα τα μιλάς και θα τα ακούς το ίδιο καλά. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου, λοιπόν. Η «μόδα» των ακουστικών βιβλίων, κερδίζει όλο και περισσότερους αναγνώστες. Μάλιστα, το κέρδος είναι τεράστιο αν σκεφτεί κανείς ότι οι περισσότεροι που προσηλυτίζονται στα audiobooks, είναι άνθρωποι που διαβάζουν από καθόλου έως ελάχιστα. Τα καλύτερα αγγλικά βιβλία για να προσηλυτιστείς και εσύ… (και να φρεσκάρεις τα αγγλικά σου).
- Φίλιπ Πούλμαν, Η Τριλογία του Κόσμου (Philip Pullman His Dark Material trilogy).
Το έργο, διαβάζεται από τον ίδιο το συγγραφέα. Το γεγονός αυτό, αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, που θέλει τους δημιουργούς να γράφουν και να προσλαμβάνουν κάποιον άλλον να αφηγείται το βιβλίο στην ακουστική του έκδοση. «Το Αστέρι του Βορρά», «Ο Άρχοντας των δύο κόσμων» και το «Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο», συναποτελούν την τριλογία. Η συγκεκριμένη τριλογία, καταξίωσε τον Φίλιπ Πούλμαν σαν συγγραφέα φαντασίας. Στο έργο, «παίζει» με το μυαλό μας, καθώς δύο νεαρές κοπέλες ταξιδεύουν στο χρόνο και γνωρίζουν τις παράλληλες ζωές. Αν έχεις δει την ταινία «Το φαινόμενο της Πεταλούδας» και σου άρεσε, τότε αυτήν την τριλογία θα την λατρέψεις.
- Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, Ο Χάρι Πότερ και η Φιλοσοφική Λίθος.
Τι να πεις για μια σειρά βιβλίων που έβαλε τον ενήλικο στη θέση του παιδιού. Εκατομμύρια αντίτυπα, φήμη και δόξα για τη Ρόουλινγκ και χαμός σε βιβλιοπωλεία και σε κινηματογράφους. Οι περιγραφές και οι εναλλαγές σκηνών, όχι μόνο σε ταξιδεύουν σε άλλους κόσμους και ηλικίες, αλλά και για το ίδιο το λεξιλόγιο που θέλεις να θυμηθείς και να αναπτύξεις (αγγλικό) είναι ό,τι καλύτερο. Η Φιλοσοφική Λίθος, λύνει πολλά προβλήματα… Ο κάτοχος αυτής, γίνεται στην ουσία πανίσχυρος καθώς ελέγχει τα μυστικά της ζωής. Το μαγικό Χόγκουαρντς, στο οποίο όλοι θα θέλαμε να φοιτήσουμε, οι μαθητευόμενοι μάγοι και ο αγώνας του Χάρι Πότερ, στα αφτιά σας… Αφηγητής, είναι ο Στήβεν Φράϊ.
- Έρνεστ Χέμινγουεϊ, Ο γέρος και η θάλασσα.
Για έναν πολυβραβευμένο λογοτέχνη σαν τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ, λίγα μπορείς να πεις. Το ίδιο ισχύει και για τον άνθρωπο Χέμινγουεϊ, που οι περισσότεροι θα θέλαμε να γνωρίσουμε και να κάνουμε παρέα. Η λατρεία του για τη θάλασσα και η επιθυμία του να κάνει τον ήρωά του (Σαντιάγκο) κάτι σαν…Οδυσσέα, μας χαρίζει απίστευτα μηνύματα. Ο άνθρωπος, ακόμη και αν υποφέρει από φθορά, έχει απίστευτες δυνάμεις οι οποίες είναι κυρίως πνευματικές και ψυχολογικές. Η ζωή, δίπλα στην πιο ισχυρή αβεβαιότητα – τη θάλασσα – και η πολυμήχανη σκέψη του Σαντιάγκο, θα σας κρατήσουν συντροφιά σε γαλάζιες σκέψεις με τη φωνή του Ντόναλντ Σάδερλαντ.
- Χίλαρι Μαντέλ, Γουλφ Χολ.
Ο λύκος είναι παρεξηγημένος. Μια ματιά και μια πρόχειρη έρευνα για εκείνον, θα σας πείσει. Μακάρι να ήμασταν λύκοι, όμως δεν είμαστε. Αυτή είναι ίσως και η μόνη «παρεξήγηση» στον κόσμο που περιγράφει η Μαντέλ –τέλεια- στο έργο της. Μια εποχή, αναβιώνει. Εποχή Ερρίκου, Κρόμγουελ. Το «διαίρει και βασίλευε», είναι ένας τρόπος ζωής για τη Βρετανία της περιόδου εκείνης, ένα δόγμα όχι μόνο πολιτικό. Σε αυτό το έργο, στο οποίο υπάρχει ακόμη και ειδύλλιο, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον εαυτό μας! Ποιός είναι αυτός; Ο Μακιαβέλι; Όχι ακριβώς. Σίγουρα όμως «κάτι» από Μακιαβέλι. Ο Σαϊμον Σλάτερ, αφηγείται το έργο της Μαντέλ.
- Τζέημς Τζόϋς, Οδυσσέας.
Ο Τζέημς Τζόϋς, είχε πολλούς εχθρούς και πολλούς φίλους. Φανατικοί οι φίλοι, φανατικοί και οι εχθροί. Κάτι σαν τον Πόε ένα πράγμα… Το εν λόγω βιβλίο, για κάποιους είναι αριστούργημα, για κάποιους άλλους, (και ειδικά για συναδέλφους της εποχής του) ήταν η ομολογία της έλλειψης έμπνευσης, σε σελίδες… Η δική μας ταπεινή γνώμη, είναι ότι πρέπει να γίνει αντιληπτό, ως μάθημα «αφηρημένης τέχνης». Υπάρχει μια έμπνευση (Ομηρικό Έπος Οδύσσειας) που προσπαθεί – ομολογουμένως κάπως «άγαρμπα» – να μεταφραστεί στην εποχή του Τζόϋς. Ο ήρωας, τα κάνει όλα σε μια μέρα. Όσα γίνονται σε μια μέρα, μπορούν να μη γίνουν σε ολόκληρα χρόνια. Ωστόσο, μηνύματα υπάρχουν και μάλιστα δυνατά και άξια. Ο Τζιμ Νόρτον, αφηγείται.
Επομένως, θα αγαπήσετε το βιβλίο, εξ ακοής και θα περάσετε και το …Listening.