MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

4 υπέροχα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Post by: 13/12/2021 0 comments

Κάθε χρόνο, τα Χριστούγεννα, τα παραμύθια του Άντερσεν είναι πιο επίκαιρα παρά ποτέ. Το ίδιο και φέτος.

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν είναι αναμφίβολα ένας από τους πιο αγαπημένους συγγραφείς των παιδιών. Τα παραμύθια του έχουν μεγαλώσει πολλές γενιές. Γεννήθηκε το 1805 στη Δανία και έζησε πολύ δύσκολα. Έχασε πολύ νωρίς τον πατέρα του, βίωσε τη φτώχεια και κάθε του παιδικό όνειρο γκρεμιζόταν. Ούτε ηθοποιός μπόρεσε να γίνει, αλλά ούτε και τραγουδιστής καθώς μια αρρώστια του στέρησε τη φωνή του. Ο Άντερσεν όμως ήταν τόσο ικανός συγγραφέας που κατάφερε να επηρέασει την παγκόσμια λογοτεχνία και να ταυτίσει το όνομά του με τα παιδικά παραμύθια.

  1. «Η Μικρή Γοργόνα».

Το συγκεκριμένο παραμύθι του Άντερσεν κατέκτησε πρώτα την Δανία και μετά όλον τον κόσμο. Ήταν το παραμύθι που έκανε την κυβέρνηση της Δανίας να χτίσει την περίφημη Γοργόνα της Κοπεγχάγης το 1909. Αρκετοί ήταν αυτοί που έκαναν κινηματογραφική διασκευή της υπέροχης ιστορίας του Άντερσεν, με πιο γνωστή αυτή του Disney με τη δική του γοργόνα, την Άριελ, που βασίστηκε στην όμορφη ιστορία του Άντερσεν. Η ιστορία εκδόθηκε το 1837 και υμνεί την ανιδιοτελή αγάπη μιας γοργόνας που ήθελε να αποκτήσει ανθρώπινη ψυχή και που αγάπησε έναν πρίγκιπα.

  1. «Η Βασίλισσα του χιονιού».

Πρόκεται για μια ιστορία που εξέδωσε ο Άντερσεν επτά χρόνια μετά από την «Μικρή Γοργόνα». Το βιβλίο του κυκλοφόρησε στις 21 Δεκεμβρίου 1844. Με πολύ όμορφο τρόπο και μέσα από μοναδικές περιγραφές, ο Άντερσεν προσπαθεί να δείξει την υπεροχή του καλού απέναντι στο κακό. Η Γκέρντα και ο Κάϊ είναι αχώριστοι φίλοι, όμως ένας καθρέφτης ανοίγει μια τρομακτική πύλη για τον Κάϊ που γίνεται αιχμάλωτος μιας κακιάς βασίλισσας. Η Γκέρντα βρίσκει τρόπο να σώσει τον φίλο της πηγαίνοντας να τον πάρει από τη Βασίλισσα. Ύμνος στη φιλία και στη θυσία το υπέροχο αυτό παραμύθι.

  1. «Το Ασχημόπαπο».

Ίσως από τα πιο διδακτικά παραμύθια του Άντερσεν. Θα μπορούσε να διαβάζεται ξανά και ξανά και από ενήλικες. Το συγκεκριμένο έργο είναι αφιερωμένο στα βάσανα που υφίσταται ένα παπάκι το οποίο διαφέρει από όλα τα άλλα και έτσι περιθωριοποιείται, χλευάζεται και κακοποιείται. Το παπάκι αυτό όμως, μεγαλώνοντας αποκτά μια απίστευτη ομορφιά και γίνεται κύκνος. Το έργο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1843 και διδάσκει στην παιδική ψυχή να μην είναι βίαιη και να μην τα βάζει με κανέναν που απλώς διαφέρει. Ταυτόχρονα, να πιστεύει στη συνεχή βελτίωση, όμοια με αυτή που βίωσε το ασχημόπαπο που μεταμορφώθηκε σε κύκνο. Πολλοί μελετητές του έργου του Άντερσεν θεωρούν ότι η συγκεκριμένη ιστορία είναι λυτρωτική για τον ίδιο τον συγγραφέα ο οποίος απορρίφθηκε σαν ηθοποιός επειδή ήταν άσχημος.

  1. «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα».

Ακόμη ένα συμβολικό παραμύθι το οποίο έχει σπουδαία νοήματα τα οποία θα χρειαστεί στην ανατροφή του ένα παιδί. Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1837. Δύο μόδιστροι εξαπατούν έναν αυτοκράτορα που το μόνο του μέλημα είναι τα ρούχα που θα φοράει. Όλο του το παλάτι ασχολείται με την ματαιοδοξία του. Οι δύο μόδιστροι τον πείθουν ότι θα του φτιάξουν τα καλύτερα ρούχα από τα καλύτερα υφάσματα τα οποία θα μπορούν να τα δουν μόνο έξυπνοι άνθρωποι. Τελικά, ο βασιλιάς ήταν γυμνός και η φράση αυτή που χρησιμοποιούμε ακόμη και σήμερα σαν ατάκα, είναι από αυτό το σπουδαίο παραμύθι. Το να ασχολούμαστε συνεχώς με την εξωτερική μας εμφάνιση μας κάνει να χάνουμε τη λογική μας. Η ματαιοδοξία τυφλώνει!

Φωτό από: Mael BALLAND / Unsplash

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons