Τα βιβλία που μπορούν να αναζωογονήσουν την ψυχική μας διάθεση, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος. Σαφώς και η λογοτεχνία είναι λυτρωτική, όμως έχει αρχίσει να παίρνει την αξία της αντίκας. Σημαίνει αυτό, πως διαβάζουν όλο και λιγότεροι και γίνεται πολυτέλεια. Άλλωστε αυτή είναι και η «μοίρα» της αξίας της λογοτεχνίας. Το έντονο άγχος που πηγάζει από τους φρενήρεις ρυθμούς της ζωής μας, έχει δημιουργήσει την ανάγκη για διάβασμα που προτείνει λύσεις σε ζητήματα καθημερινά. Κακά τα ψέματα, ο καθρέφτης μας, είναι η καθημερινότητά μας.
- Ο Πολιτισμός ως πηγή δυστυχίας, Ζίγκμουντ Φρόϋντ.
Έργο του 1930 από τον πολυγραφότατο «πατέρα της ψυχανάλυσης». Μπορεί ο τίτλος να είναι κάπως «αφοριστικός», όμως το νόημα του έργου του Φροϋντ, μας δίνει μέσα από την ειδίκευσή του, κάποιους λόγους που μας οδηγούν σε αυτό που λέμε καθημερινά «καταπίεση». Σαφώς και υπάρχουν μέσα μας ένστικτα τα οποία οφείλουμε να τα ελέγχουμε αλλά υπάρχουν και άλλα που καταπατούνται και καταπιέζονται με αποτέλεσμα να νιώθουμε συνεχή δυσφορία και ανελευθερία, μέχρι να αποκτήσουμε μόνιμο αίσθημα θλίψης και μη ικανοποίησης των επιθυμιών μας και των ονείρων που έχουμε για τη ζωή.
- Σκέψη αργή, και γρήγορη, Ντάνιελ Κάνεμαν.
Από την εξαίσια ψυχολογική του έρευνα…πήρε Νόμπελ Οικονομικών το 2002. Ο Κάνεμαν, κάνει κάτι που το χρειαζόμαστε πάρα πολύ. Αμφισβητεί τον ορθολογισμό όπως αυτός έχει επικρατήσει στις μέρες μας για τις αποφάσεις μας. Μην ξεχνάμε οτι ο «πολύς ορθολογισμός» μας οδηγεί στα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκουμε, συν του οτι μας οδηγεί συνεχώς σε ένα «πρέπει» που μας ψυχαναγκάζει. Η γρήγορη σκέψη, αφορά το συναίσθημα και τη διαίσθησή μας και η αργή, αφορά το «φρένο» μας, τη λογική. Ο νους μας έχει ανάγκη και τα δύο, όμως η διαίσθησή μας, πείτε το ένστικτο, δεν πρέπει να «σκουριάσει». Η συναισθηματική νοημοσύνη, μας κρατά ανθρώπους. Ευκαιρία να μπούμε και στον κόσμο των αποφάσεων.
- Η Τέχνη της Πειθούς, Ρόμπερτ Τσιαλντίνι.
Παρόλο που και αυτό αγγίζει επαγγελματικές ικανότητες, είναι βαθιά ανθρώπινο. Ο κοινωνικός ψυχολόγος, μας εξηγεί γιατί και πώς γινόμαστε πειστικοί. Η πειθώ, υπάρχει επειδή ακριβώς δεν υπάρχει κάτι απόλυτα αληθές στις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, όποια μορφή και αν έχουν αυτές οι σχέσεις (π.χ επαγγελματική, προσωπική κτλ). Μέσα στο βιβλίο, αναλύει αρχές πάνω στις οποίες μπορούμε να ασκηθούμε πάνω στην πειθώ. Πέραν αυτού, το μήνυμα είναι πως «δίκιο» έχουμε όταν τεκμηριώνουμε καλύτερα και πείθουμε καλύτερα καθώς κάποια συγκεκριμένη αλήθεια, δεν υπάρχει. Θα συμφωνήσετε πως είναι ιδιαίτερα αγχολυτική διαπίστωση.
- Η δύναμη της διαίσθησης, Μάλκολμ Γκλάντγουελ.
Όπως είδαμε και για το βιβλίο του Κάνεμαν, δεν υπάρχει μόνο η λογική στο μυαλό μας και αυτό πρέπει να το αποδεχτούμε. Υπάρχει και η διαίσθηση. Σίγουρα, πολλοί επιτυχημένοι άνθρωποι θα σας έχουν εκπλήξει όταν σας λένε πως η αιτία της επιτυχίας του οφείλεται στο κλισέ «διαίσθηση». Κι όμως, η απόδειξη «μαγείας» στον άνθρωπο που εμφανίζεται με τις διαισθητικές ικανότητες, δεν είναι «κλισέ». Ο Γκλάντγουελ μας εξηγεί γιατί κάποιοι άνθρωποι πετυχαίνουν με το ένστικτό τους, ενώ άλλοι σκέφτονται πολύ και τελικά αποτυγχάνουν. Οι καλύτερες αποφάσεις, αυτές που οδηγούν σε ευτυχία και επιτυχία, είναι εκείνες τελικά, που λαμβάνονται μέσα σε ελάχιστο χρόνο και που σε αυτόν μέσα, υπολογίζουμε το ουσιώδες. Ποιό ουσιώδες όμως; Το δικό μας ουσιώδες.
Φωτό από: Spa Terme Di Aroma