MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

4 βιβλία που έχουν την Πρωτοχρονιά στην ιστορία τους!

Post by: 31/12/2018 0 comments

Η Πρωτοχρονιά μοιάζει πάρα πολύ με την 1η Σεπτεμβρίου και με την 1η Ιουνίου. Γιατί; Επειδή νιώθουμε να αλλάζει σεζόν. Κάτι νέο νιώθουμε να έρχεται. Σιγά-σιγά, φεύγει η γλυκιά μελαγχολία των Χριστουγέννων και έρχεται η γιορτή της Πρωτοχρονιάς για να νιώσουμε έτοιμοι για όσα έρχονται! Η λογοτεχνία δεν έχει αφήσει…παραπονεμένη την Πρωτοχρονιά! Παρακάτω, υπάρχουν τέσσερα εξαιρετικά βιβλία που έχουν την Πρωτοχρονιά στην πλοκή τους!

1.Τζωρτζ Έλιοτ, Μiddlemarch, Εκδόσεις Ίνδικτος.
Η Αγγλίδα Μαίρη-Άνν Έβανς, είχε υιοθετήσει σαν ψευδώνυμο το Τζωρτζ Έλιοτ. Σε αυτό το έργο, που θεωρείται από αυτά που βοήθησαν και στήριξαν τον φεμινισμό, η συγγραφέας δείχνει την βρετανική κοινωνία τον 19ο αιώνα. Οι θεσμοί μαζί με τα ήθη και τα έθιμα, είχαν τη θέση της γυναίκας στο περιθώριο. Μοιάζει αρκετά με το Ντόγκβιλ του Λαρς Φον Τρίερ! Κάποια στιγμή στο σπίτι της οικογένειας Βίνσεϋ, γιορτάζουν μαζεμένοι άνθρωποι την Πρωτοχρονιά. Οι διάλογοι και οι ομιλίες βέβαια, δείχνουν τα όσα θέλει η συγγραφέας να δείξεις, που πέρα από τη θέση της γυναίκας, αφορούν και την κοινωνική αδικία της εποχής.

2.Ζέϊντι Σμιθ, Λευκό χαμόγελο σε μαύρο φόντο, Εκδόσεις Ψυχογιός.
Μυστήρια ιστορία που έχει πολλά χαρακτηριστικά ταινίας του σινεμά! Ο ήρωας της ιστορίας, ο Άρτσι, αποφασίζει να θέσει τέλος στη ζωή του γιατί πιστεύει πως είναι ανίκανος και αδέξιος στα πάντα. Ευτυχώς, είναι αδέξιος σίγουρα στο να θέσει τέλος στη ζωή του. Η αποτυχία αυτή τον οδηγεί σε ένα πρωτοχρονιάτικο πάρτυ στο οποίο έχουν μαζευτεί μάρτυρες του Ιεχωβά και πιστεύουν οτι ο κόσμος τελειώνει! Σε αυτόν το χώρο του Λονδίνου όπου γίνεται το πάρτυ, προέκυψε τελικά μια πολύ καλή σύμπτωση! Η Πρωτοχρονιά για τον Άρτσι (του 1974 στο έργο) δεν ήταν μόνο σωτήρια αλλά γνώρισε και τον έρωτα της ζωής του, την Κλάρα!

3.Έλεν Φίλντινγκ, Μπρος γκρεμός και πίσω ράφι: Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς, Εκδόσεις Ωκεανίδα.
Είναι ένα έργο πολύ πιο κοντά στους καιρούς μας από ό,τι τα προηγούμενα δύο! Η αξία του βιβλίου αυτού έγκειται στο οτι μας βάζει να σκεφτούμε το τι θα γράφαμε για τον εαυτό μας και για τις ανησυχίες μας, αν κρατούσαμε καθημερινά ημερολόγιο. Όλες οι ανησυχίες και οι ανασφάλειες της Μπρίτζετ, καταγράφονται από αυτήν και μέσα από το ημερολόγιο βλέπουμε την ίδια της την ψυχή και θυμόμαστε και τη δική μας ψυχοσύνθεση και το πώς αυτή επηρεάζεται από άγχη και ανησυχίες. Το ημερολόγιο της ηρωίδας, ξεκινάει από την Πρωτοχρονιά! Αρχή της σεζόν και έβαλε στόχους για να δει ποιούς θα πετύχει!

4.Π. Ντ. Τζέημς, Τα παιδιά των ανθρώπων, Εκδόσεις Πατάκη.
Το βιβλίο αυτό θα μπορούσε να ήταν ταινία κινηματογραφική! Σε κάθε περίπτωση, έχει μια συναρπαστική ιστορία. Το περιεχόμενο του βιβλίου, διέπεται από δυστοπία. Όλα μοιάζουν να είναι άσχημα προκαθορισμένα και οι άνθρωποι έχουν πάψει σαν είδος να μπορούν να αναπαράγονται. Στη φαντασία της συγγραφέως, ο τελευταίος άνθρωπος γεννιέται την Πρωτοχρονιά του 2021. Μάλιστα, αυτός σκοτώνεται από ατύχημα. Η Πρωτοχρονιά σε αυτό το βιβλίο είναι λίγο-πολύ η αρχή του τέλους της ανθρωπότητας. Η ιστορία θυμίζει αρκετά το έργο του σινεμά «28 μέρες μετά» και έχει έντονο το στοιχείο του αγώνα επιβίωσης!

Φωτό από: BookBub

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons