Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

4 βιβλία, ιδανικά για την 4η δεκαετία της ζωής μας.

Έχει το βιβλίο ηλικία; Όχι απαραίτητα. Για να ξέρουμε αν κάποιο βιβλίο ενδείκνυται συγκεκριμένα για μια ηλικία, πρέπει πρώτα να ξέρουμε σε ποιά συναισθηματική ηλικία βρισκόμαστε εμείς. Όπως για όλα τα πράγματα, έτσι και για τα βιβλία, καθώς περνάνε τα χρόνια, αλλάζουμε προτιμήσεις. Παρόλα αυτά, δε δίνεις σε ένα παιδί 13-14 ετών να διαβάσει την «Άννα Καρένινα» ή τη «Βουή και τη αντάρα». Τι είναι η τέταρτη δεκαετία της ζωής μας; Για αρκετούς, είναι η δεκαετία της πλήρους ωρίμανσης και του σταδίου που έχουμε κατασταλάξει. Ας δούμε μερικά βιβλία που μπορούν να «δροσίσουν» λίγο αυτήν την ηλικία, χωρίς να πειράξουν την ωριμότητά της.

  1. Σωλ Μπέλλοου, Άδραξε τη μέρα

Πρόκειται για το υπέροχο Carpe diem, το οποίο έχουμε συνδέσει με τον αγαπημένο μας Ρόμπιν Γουίλιαμς στο έργο «Ο Κύκλος των Χαμένων Ποιητών». To συγκεκριμένο βιβλίο κυλάει σαν μια ταινία που σου χαρίζει πολλά και διαφορετικά συναισθήματα. Ο Τόμυ (πρωταγωνιστής) είναι στα σαράντα του και οι καταστάσεις τον έχουν φέρει στο να κάνει τον αναπόφευκτο απολογισμό της μέχρι τώρα ζωής του. Το ταξίδι στην αυτογνωσία, έχει αρκετό γέλιο μέσα από τις περιγραφές του Μπέλλοου, χωρίς να κρύβεται η «τραγωδία». Παρόλα αυτά, ποτέ δεν είναι αργά, ακόμη και για έναν αιώνιο έφηβο σαν τον Τόμυ. Διασκεδαστικό και ταυτόχρονα, διδακτικό βιβλίο!

  1. Λου Μαρίνοφ, Πλάτωνας, όχι Πρόζακ

Είπαμε πως αυτή η ηλικία, εκτιμά αρκετά την περισυλλογή. Σε αυτήν την ηλικία, μολονότι ζητάς συμβουλές και ψάχνεις να δεις τι έχει πάει λάθος, δεν μπορείς να δεχτείς «αερολογίες» και συνθήματα του τύπου «όλα θα πάνε καλά». Ψάχνεις να βρεις ΠΩΣ τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Με άλλα λόγια, θέλεις να «φιλοσοφείς» αλλά δε θέλεις σε καμία περίπτωση να χαθείς στις σκέψεις. Ό,τι πρέπει να αλλάξεις, πρέπει να το αλλάξεις γρήγορα. Ο Λου Μαρίνοφ, διαχωρίζει την «αμπελοφιλοσοφία» από την Φιλοσοφία και προσπαθεί να δείξει πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε διάφορες θεωρίες που είτε τις μάθαμε στο σχολείο «φευγαλέα», είτε δεν ξέραμε καν ότι υπήρχαν. Θεωρίες αλλά όχι τυφλοσούρτες. Στην ηλικία που μπορεί να έρχονται διάφορα πράγματα κυκλοθυμικά μέσα σου, θα δεις ότι μπορείς να γίνεις ψυχολόγος του εαυτού σου.

  1. Νίκος Καζαντζάκης, Ασκητική

Πρόκειται για το βιβλίο-σήμα κατατεθέν του μεγάλου Κρητικού λογοτέχνη. Μέσα σε αυτό, μπορεί να δει κανείς τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του Καζαντζάκη και τις πολλές επιρροές που απέκτησε από αυτόν τον χαρακτήρα. Έτσι, γνωρίζεις ένα μωσαϊκό σκέψης που αναπτύσσεται από τη μοναδική και «ηρωϊκή» γλώσσα του Καζαντζάκη. «Δε ζυγιάζω, δε μετρώ, δε βολεύομαι! Ακολουθώ το βαθύ μου χτυποκάρδι». Πιστεύω, ότι τέτοιες φράσεις που πνέουν αισιόδοξα και δυναμικά μέσα στις σελίδες του, θα ήθελες πολύ να τις διαβάσεις, βιώνοντάς τις. Είναι βιβλίο που αν ασχοληθείς μαζί του, ειδικά στις διακοπές που θα έχεις ηρεμία, θα σε επηρεάσει στο να κανονίσεις μια συνάντηση με τον… εαυτό σου.

  1. Όσκαρ Ουάϊλντ, Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέϋ

Άλλοτε βαθύς, άλλοτε μελαγχολικός και ρομαντικός και άλλοτε κυνικός και απόλυτος, ο Όσκαρ Ουάϊλντ υπήρξε σίγουρα από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες που ευτύχησε η πένα να τις αναδείξει. Η ηλικία αυτή, αρχίζει να κοιτάει την εφηβική νιότη με τα «κιάλια» και να αναζητά τα καλά της ανεμελιάς! Στο βιβλίο αυτό, μεταξύ των όμορφα δοσμένων μηνυμάτων που θέλει να περάσει ο Ιρλανδός συγγραφέας, θα δεις γιατί είναι τελικά καλό να αγαπάς τον εαυτό σου όπως είναι. Ξεφεύγοντας στα άκρα και δίνοντας τα πάντα για να είσαι πάντα νέος, δε σημαίνει πως το τέλος σου θα είναι «εφηβικό». Παρόλα αυτά, μέσα στο εκπληκτικό αυτό έργο μπορείς να δεις προκλητικά πράγματα για τη σκέψη σου, όπως «Στη σημερινή εποχή, οι άνθρωποι γνωρίζουν την τιμή όλων των πραγμάτων και την αξία κανενός».

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates