Οι γιορτές των Χριστουγέννων, έχουν μια αύρα βιβλίου. Τα ωραιότερα παραμύθια, έχουν φτιαχτεί από τα Χριστούγεννα και για τα Χριστούγεννα. Η θέληση για θαλπωρή, ειδικά εκ μέρους των παιδιών, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας, τζάκια ή ζεστές γωνιές σπιτιών, έδιναν και δίνουν συνεχώς, μια μαγική πινελιά στη γιορτή της Ζωής, στα Χριστούγεννα. Ποίοι ήταν όμως εκείνοι που ταυτίστηκαν με παραμύθια και Χριστούγεννα; Ποιά ήταν η ζωή τους;
- Χανς Κρίστιαν Άντερσεν: Για πάντα, παιδί!
Στα δύσκολα από μικρός ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν που έχασε τον πατέρα του στην παιδική ηλικία και έζησε σκληρή φτώχεια. Όταν όμως κάτι αγαπάς, θα το πετύχεις οτιδήποτε αρνητικό και αν σου συμβαίνει. Με αυτόν τον τρόπο, ο μεγάλος Δανός «παραμυθάς», έφτιαξε το πρώτο του παραμύθι, το παραμύθι της ζωής του. Γεννημένος το 1805, o Άντερσεν δημιούργησε τον δικό του μύθο γύρω από την παιδική λογοτεχνία και φυσικά, γύρω από τα Χριστούγεννα. «Η Βασίλισσα του Χιονιού» και «Η δύναμη της αγάπης», αποτελούν έργα ιδανικά για Χριστούγεννα.
- Κάρολος Ντίκενς: Από μικρό και από τρελό…μαθαίνεις την αλήθεια.
Το όνομα «Κάρολος» στη Βρετανία, είναι κυρίως βασιλικό. Οι συνειρμοί, οδηγούν συνήθως προς τα εκεί. Κι όμως, υπάρχει και κάποιος που λέγεται Κάρολος και είναι βασιλιάς σε όμορφες ιστορίες. Κάρολος Ντίκενς! Και αυτός, με δύσκολα παιδικά χρόνια (αφού στα 15 του δούλεψε σε εργοστάσιο βερνικιών για να συντηρήσει την οικογένειά του – έμαθε από πρώτο χέρι την ανέχεια και την ανθρωπιά που είναι απαραίτητη στον κόσμο. Σε περίοδο που οι περισσότεροι θαύμαζαν το βρετανικό μεγαλείο, εκείνος, μιλούσε για μια ανθρώπινη – κοινωνική μεταρρύθμιση η οποία χρειαζόταν να λάβει χώρα για να πάψει η τεράστια φτώχεια που αντιμετώπιζε ο πολύς κόσμος στη Βρετανία. Έργα-σήματα κατατεθέντα του Ντίκενς γι΄αυτήν την περίοδο; Ποιά άλλα; «Χριστουγεννιάτικες ιστορίες» και βέβαια, ο «Όλιβερ Τουϊστ».
- Αδερφοί Γκριμ: Οι.. «μάγοι» με τα δώρα…
Μη βλέπετε τη σημερινή εποχή. Σήμερα, ίσως ένα βιβλίο με ιστορίες των Γκριμ να είναι απογοήτευση -ως δώρο–- για ένα παιδί. Κάποτε, δεν ήταν έτσι. Οι Γιάκομπ και Βίλχεμ Γκριμ, γεννήθηκαν στο Χάνάου της Γερμανίας το 1875 και 1876 αντίστοιχα. Έχασαν τον πατέρα τους, πριν καν μπουν σε ηλικία εφηβείας (11 και 10 ετών αντίστοιχα). Πρώτο τους έργο τα «Παιδικά και Οικογενειακά Παραμύθια», το 1812. «Η κοκκινοσκουφίτσα», «Η Χιονάτη και οι 7 νάνοι», «Η Ωραία Κοιμωμένη» είναι έργα των Αδελφών Γκριμ που δίνουν και παίρνουν στα βιβλιοπωλεία και σε κινούμενα σχέδια, ξεχνώντας οτι τα έχουν φτιάξει αυτοί. Το 1837, απολύθηκαν από το Πανεπιστήμιο του Γκέντιγκεν ως «αντιστασιακοί». Ίσως άνθρωποι που δεν έχουν ζήσει παιδικό πόνο, να μην έχουν τη δυνατότητα να πουν παιδικές ιστορίες και να μιλήσουν για όνειρα και φόβους παιδιών. Παραμύθια γεμάτα διαχρονικό νόημα που είναι το αξεπέραστο δώρο που μπορεί να λάβει ένα παιδί ακόμη και σήμερα.
- Κ.Σ Λιούις και η ντουλάπα…με τα δώρα.
Τα Χριστούγεννα, μας αναγκάζουν να θέλουμε να γίνουμε δραπέτες. Να δραπετεύσουμε σε κόσμους που φωτεινά αστέρια οδηγούν γέννηση Θεανθρώπου. Σε κόσμους όπου επικρατεί η χαρά και το αδύνατο. Ο Κ.Σ. Λιούις, ήξερε τον τρόπο να εμπνεύσει γενιές παιδιών ακόμη και τον Τόλκιν και τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών. Μια ντουλάπα άνοιγε και ο κόσμος της Νάρνια γίνεται ένα τέλειο χριστουγεννιάτικο δώρο για μας. Τα τελευταία έτη του 19ου αιώνα (ο Λιούις γεννήθηκε το 1898) και ήταν ειδικός σε μεσαιωνικά θέματα, ακαδημαϊκός, λαϊκός θεολόγος και γενικά, ένας πολυσχιδής και ευαίσθητος Ιρλανδός! Στην Οξφόρδη, έγινε κολλητός φίλος με τον Τόλκιν. Η «Νάρνια» και τα τεύχη της αποτελούν συναποτελούν ένα αριστούργημα. Η μέρα του θανάτου του, επισκιάστηκε από τη σύμπτωσή της με αυτήν της δολοφονίας του Αμερικανού Προέδρου του Τζ. Φ. Κέννεντυ.
Φωτό από: Odyssey