MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

4 λογοτεχνικά αριστουργήματα με …έντονα καιρικά φαινόμενα!

Post by: 05/11/2018 0 comments

Από τον Οκτώβρη και μετά, ο καιρός αλλάζει! Για την ακρίβεια, επιδεινώνεται συνεχώς μέχρι να έρθει πάλι η άνοιξη! Για να μπούμε στο κλίμα του φθινοπώρου και του χειμώνα, μπορούμε να διαβάσουμε αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τα οποία περιγράφουν έντονα καιρικά φαινόμενα! Στη λογοτεχνία ο καιρός δίνει στον αναγνώστη μια πρώτης τάξης ευκαιρία να δημιουργήσει εικόνες που θα τον κάνουν κομμάτι της συνολικής ατμόσφαιρας που αποπνέει ένα βιβλίο.

  1. Οι νεκροί, Τζέημς Τζόϋς

Το 1907, ο Τζέημς Τζόϋς ολοκληρώνει ένα από τα 15 διηγήματα της συλλογής «Οι Δουβλινέζοι». Το διήγημα «οι νεκροί», αποτελεί ένα τυπικό έργο της ψυχοσύνθεσης και του ταλέντου του συγγραφέα. Απεικονίζει τη νοοτροπία των Δουβλινέζων και την ηθική που επικρατεί σε αυτούς. Μέσα στο έργο, εξελίσσεται ένα έντονο καιρικό φαινόμενο. Έντονη χιονόπτωση, η οποία περιγράφεται εξαιρετικά από τον συγγραφέα. Η χιονόπτωση μέσα στο βιβλίο, καλύπτει ολόκληρη την Ιρλανδία. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε πως το χιόνι, συμβολίζει και το μεταφορικό «πάγωμα» στο οποίο βρίσκονται οι Δουβλινέζοι λόγω απόψεων και πεποιθήσεων που έχουν.

  1. Ανεμοδαρμένα Ύψη, Έμιλυ Μπροντέ

Το Γιορκσαϊρ στην Αγγλία και το υπέροχο τοπίο του, «φιλοξενεί» έναν θυελλώδη έρωτα ο οποίος, μέχρι σήμερα, αποτελεί έναν από τους διασημότερους έρωτες στη λογοτεχνία. Το 1847 εκδίδεται το βιβλίο της Έμιλυ Μπροντέ. Η Κάθριν Ένρσω και ο Χήθκλιφ συνθέτου ένα ασυνήθιστο ειδύλλιο. Το τοπίο στο οποίο λαμβάνει χώρα η ιστορία δε θα γινόταν –και λόγω τίτλου του έργου- να μην έχει ακραία καιρικά φαινόμενα. Περιγράφεται λοιπόν, μια τρομερή καταιγίδα η οποία συνοδεύεται από σφοδρό άερα. Όλα αυτά μέσα στα μεσάνυχτα. Ανεμοδαρμένα Ύψη στον θυελλώδη έρωτα που ζουν οι δύο πρωταγωνιστές και παράλληλα, καταιγίδες κυριολεκτικές, με φόντο ένα υπέροχο τοπίο.

  1. Ο ξένος, Αλμπέρτ Καμύ

Άλλο ένα αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο ήρωας της ιστορίας του Καμύ, ο Μερσώ, αποξενώνεται λόγω της διαφορετικής κοσμοθεωρίας που έχει από τους συνανθρώπους του. Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, μπορεί κάποιος να αντιληφθεί το τι είναι λογικό και παράλογο, το τι συνηθίζεται και τι δε συνηθίζεται σε μια κοινωνία. Εδώ περιγράφεται ένας καύσωνας που εξελίσσεται και επηρεάζει την ψυχοσύνθεση του Γαλλοαλγερινού ήρωα (Μερσώ). Δεν είναι λίγες οι φορές που τα ακραία καιρικά φαινόμενα, επιλέγονται από τους συγγραφείς για να συνοδεύσουν εξίσου ακραίες ψυχικές καταστάσεις των ηρώων τους.

  1. Λολίτα, Βλαντιμίρ Ναμπόκοφ

Το 1955 ο Βλάντιμιρ Ναμπόκοφ εκδίδει το βιβλίο «Λολίτα». Του ασκήθηκε έντονη κριτική και λογοκρίθηκε. Το βιβλίο αυτό, όμως, ήταν που τον ανέβασε στο Πάνθεον της Παγκόσμιας Λογοτεχνίας. Μετά τον Ντοστογιέφκσι και τον Τολστόϊ, θεωρείται ο τρίτος πιο γνωστός συγγραφέας στη Ρωσία. Η ιστορία είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και θίγει το θέμα της ηθικής και της αντίληψης περί αυτής. Από καιρικά φαινόμενα; Ένας κεραυνός ο οποίος δυστυχώς ήταν θανατηφόρος για μια γυναίκα. Ο κεραυνός πάντα συμβολίζει το ισχυρό απρόοπτο (συνήθως το απρόοπτο που έχει αρνητικές συνέπειες). Στο συγκεκριμένο έργο, ταιριάζει απόλυτα. Το ίδιο το βιβλίο του Ναμπόκοφ, αποτέλεσε έναν «κεραυνό» για την παγκόσμια λογοτεχνία καθώς ασχολήθηκε με διάφορα ταμπού και προκαταλήψεις.

Φωτό από: TheWiseOne

 

 

 

 

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons