Υπάρχουν βιβλιοφάγοι που τους αρέσει να εμπνέονται, να παραδειγματίζονται και να ανακαλύπτουν συμβουλές, μέσα από τη ζωή σπουδαίων ανθρώπων. Να μαθαίνουν από αυτούς. Υπάρχουν αρκετές βιογραφίες σπουδαίων ανθρώπων που αξίζει κανείς να διαβάσει για να ανακαλύψει ενδιαφέρουσες ζωές, όπως οι τέσσερις παρακάτω.
1. Η αύρα της Σανέλ: η αυτοβιογραφική αφήγηση της Coco Chanel, Paul Morand.
Η δημιουργός της τεράστιας εταιρείας μόδας και καλλυντικών, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση γυναίκας. Μην ξεχνάμε πως σήμερα είναι σύνηθες να εισέρχεται στον κόσμο της επιχειρηματικότητας μια γυναίκα. Όχι όμως την περίοδο που ξεκίνησε η Coco Chanel την πορεία της προς την κορυφή. Μέσα από γλαφυρές και πολύ προσωπικές φράσεις που η ίδια η δημιουργός του τεράστιου -σήμερα- Οίκου Chanel, αναδεικνύει τον απίστευτα δημιουργικό και δυναμικό χαρακτήρα της. Μέσα από τη βιογραφία της, μπορεί κάθε άνθρωπος να αντιληφθεί πως το μέγεθος της επιτυχίας, εξαρτάται από το πόσο έτοιμος είναι κάποιος να αδράξει την ευκαιρία που τού δίνεται. Το momentum και η αντίληψη της καλής συγκυρίας συνιστούν το Α και το Ω για κάθε επιτυχία!
2. Βασιλιάς σε καταδίωξη: η συναρπαστική ζωή του Μπόμπι Φίσερ του ιδιοφυέστερου σκακιστή στην ιστορία, Vittorio Giacopini.
Το τέλος αυτής της μεγαλοφυίας ήταν άδοξο, όμως μέχρι να έρθει αυτό, έλαμψε και ενέπνευσε εκατομμύρια ανθρώπους, ανεξάρτητα με το αν σχετίζονταν με το σκάκι. Ο Μπόμπι Φίσερ ήταν το αντίπαλο δέος μιας ολόκληρης σχολής σκακιστών της ΕΣΣΔ και θέλοντας και μη, πήρε μέρος στον Ψυχρό Πόλεμο. Ο Χένρι Κίσσινγκερ είχε πολλές φορές ”πιέσει” τον Μπόμπι Φίσερ για να φέρει επιτυχίες σε ένα πνευματικό άθλημα σαν το σκάκι έτσι ώστε να μπορεί να υποστηριχθεί η ιδέα ότι η Δύση έχει τα πρωτεία σε κάθε έκφανση του ανθρώπινου πολιτισμού. Εξαιρετικά συναισθηματικός άνθρωπος, αρκετά ευαίσθητος, ο Μπόμπι Φίσερ δημιούργησε μια ξεχωριστή ιστορία στο σκάκι. Διαβάζοντας το βιβλίο που έχει μυθιστορηματική γραφή -μολονότι είναι βιογραφικό- μπορεί κάποιος να μπει για λίγο στο μυαλό μιας μεγαλοφυΐας του γκραν μετρ Μπόμπι Φίσερ.
3. Φρίντα Κάλο: η ζωή μιας αδάμαστης γυναίκας, Linde Sabler.
Η Φρίντα Κάλο κατάφερε να είναι συνώνυμη της εκτίναξης της ποιότητας της Ζωγραφικής κατά τον 20ο αιώνα. Μάλιστα, συγκαταλέγεται -όχι άδικα- μεταξύ των κορυφαίων ζωγράφων του αιώνα που μάς πέρασε και τα έργα της παραμένουν ακόμη και σήμερα, ”σταθμός” για κάθε επίδοξο ζωγράφο. Μέσα στο βιβλίο, αναδεικνύεται κάθε πτυχή της ζωής της Φρίντα Κάλο. Το αδύναμο και βασανισμένο από ασθένειες σώμα της, το ακμαίο πνεύμα της και η ατσάλινη θέλησή της, η θυελλώδης ερωτική της ζωή, όλα αυτά περιγράφονται στην βιογραφία της. Τα πολλά και ετερόκλητα ( σχεδόν αντιφατικά) χαρακτηριστικά της, ενώθηκαν και δημιούργησαν όχι μόνο μια κορυφαία καλλιτέχνιδα, αλλά και μια προσωπικότητα της οποίας η μελέτη, αξίζει το ίδιο με αυτό καθαυτό το καλλιτεχνικό της έργο.
4. Στηβ Τζομπς: ο πολυμήχανος εγκέφαλος της Apple, Walter Isaacson.
Πριν από λίγα χρόνια, ο Στηβ Τζομπς πέρασε στην ιστορία. Όσο μεγάλη ή μικρή είναι μια λίστα με αξιόλογες βιογραφίες, το όνομα ενός ανθρώπου που πήρε από το χέρι την τεχνολογία και την έφτασε σε δυσθεώρητα ύψη, δεν μπορεί να μείνει εκτός. Ο Στηβ Τζομπς είχε μια ορμητική και ιδιόρρυθμη προσωπικότητα. Η μεγαλοφυΐα του, είναι αδιαμφισβήτητη και μάρτυρας αυτής, το ίδιο του το έργο. Ο Isaacson έχει συγκεντρώσει πρωτογενές υλικό. Από δεκάδες ομιλίες του Τζομπς, μέχρι και στοιχεία από φίλους, συγγενείς, ανταγωνιστές και συνεργάτες έτσι ώστε χρησιμοποιώντας μόνο την ανάδειξη αυτού του υλικού, να δώσει την ευκαιρία στον αναγνώστη της ιστορίας του εγκεφάλου της Αpple να αποφασίσει τι ήταν ο Στηβ Τζομπς. Το μόνο βέβαιο είναι πως σε κάθε αναγνώστη της βιογραφίας του Τζομπς, μένει σαν δίδαγμα και έμπνευση μαζί, το πώς η φαντασία μπορεί να ενωθεί με την πραγματικότητα αν υπάρχουν: θέληση, ικανότητα, αξίες και όραμα.
Φωτό από: Liverpool Echo