MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

3 τρόποι για να κρατάμε σημειώσεις όταν διαβάζουμε.

Post by: 10/06/2019 0 comments

Το σωστό διάβασμα είναι ενεργητικό. Ένα από τα πράγματα που δίνουν ζωντάνια και ενεργητικότητα στο διάβασμα, είναι όταν παράλληλα γράφουμε! Από την άλλη πλευρά, δε γίνεται να γράφουμε εκθέσεις και να είμαστε συγκεντρωμένοι στο βιβλίο και στη μελέτη του. Παρακάτω υπάρχουν 3 τρόποι για να κρατάμε σημειώσεις έτσι ώστε να μας μένουν όσα διαβάζουμε και όταν ανοίξουμε ξανά το βιβλίο, να μας έρθουν όλα στη μνήμη!

1. Κυκλάκια και υπογραμμίσεις.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ο πιο «τεμπέλικος» τρόπος για να κρατάμε σημειώσεις ενώ διαβάζουμε. Το διάβασμά μας κερδίζει συγκέντρωση όταν εντοπίζουμε τις λέξεις-κλειδιά του κειμένου που διαβάζουμε και τις κυκλώνουμε. Επιπρόσθετα, υπογραμμίζουμε τις φράσεις εκείνες που κρατούν το νόημα των παραγράφων και συνιστούν την ουσία της γνώσης που αντλούμε από το διάβασμα ενός βιβλίου. Στο τέλος της σελίδας, αφού έχουμε κυκλώσει λέξεις, μπορούμε να τις γράφουμε μέσα σε εισαγωγικά ή με έναν αστερίσκο δίπλα και να γράψουμε κάτι παραπάνω, προϊόν δικού μας σχολιασμού και ανάλυσης. Στο τέλος κάθε κεφαλαίου, που ουσιαστικά ολοκληρώνεται μια νοηματική ενότητα, μπορούμε να γράψουμε την μικρή μας περίληψη σε 80-100 λέξεις.

2. Σημειώνοντας στο πλάι τα κύρια σημεία.
Μερικοί άνθρωποι θέλουν να είναι πιο σύντομοι και να «λερώνουν» όσο λιγότερο γίνεται ένα βιβλίο. Οι υπογραμμίσεις και τα κυκλάκια, τούς κουράζουν και τους χαλάνε την αισθητική. Γούστα είναι αυτά και προτιμήσεις καθαρά υποκειμενικές! Προτιμούν λοιπόν μια πιο πρακτική λύση. Σε κάθε παράγραφο, σημειώνουν 5-10 λέξεις στις οποίες εκφράζουν όλο το νόημα της κάθε παραγράφου. Έχουν κάνει μια περίληψη δηλαδή σε κάθε παράγραφο. Οι πιο συνεπείς, στο τέλος κάθε ενότητας, κάνουν τη δική τους περίληψη η οποία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα άθροισμα όλων των λέξεων που έχουν σημειώσει σε κάθε παράγραφο που βρίσκεται στην ενότητα-κεφάλαιο. Κάτω από το τέλος αυτής της περίληψης, βγάζουν ακόμη έναν τίτλο-bullet point για να τον χρησιμοποιήσουν μετά. Που; Στο τέλος του βιβλίου, στις κενές σελίδες, προσθέτουν όλους τους τίτλους-bullet points όλων των περιλήψεων των κεφαλαίων και δημιουργούν μια περίληψη με όλα τα κύρια σημεία του βιβλίου και την κρατούν σαν την ουσία του.

3. Σημειωματάριο για τους πιο…δημιουργικούς!
Ο άλλος τρόπος για να κρατάμε σημειώσει ενώ διαβάζουμε, είναι πραγματικά για τους πιο δημιουργικούς και για τους λάτρεις της ανάλυσης! Αν νιώθουμε ότι το βιβλίο δεν χωράει όλα όσα θέλουμε να σημειώσουμε, τότε πολύ απλά, δε γράφουμε καθόλου πάνω σε εκείνο! Σε αυτήν την περίπτωση, βιβλίο και σημειωματάριο αλληλοσυγκρούονται. Κάτι άλλο που διακρίνει όλους όσους επιθυμούν να έχουν μια τέτοια μορφή σημειώσεων, είναι ότι δεν τους νοιάζει αν αποσπάσουν την προσοχή τους καθώς είναι έτσι κι αλλιώς απορροφημένοι στα όσα διαβάζουν. Όσο περισσότερο ασχοληθούν με το βιβλίο, τόσο το καλύτερο γι’ αυτούς και, γι’ αυτό το λόγο, αποφεύγουν τις περιλήψεις και τις συντομίες. Αν θέλουμε να τους ακολουθήσουμε στη λύση με το σημειωματάριο, χρειαζόμαστε τα εξής: Σε κάθε αναφορά που κάνουμε για όσα διαβάζουμε, σημειώνουμε αρχικά τον τίτλο του βιβλίου και του κεφαλαίου και συμπληρώνουμε τον αριθμό της σελίδας. Ο τίτλος του βιβλίου είναι περιττός μόνο αν έχουμε ένα τετράδιο για κάθε βιβλίο που διαβάζουμε (!!!). Σε αυτήν την περίπτωση, έχουμε ένα «ανθολόγιο» για κάθε βιβλίο! Πριν γράψουμε τα ατελείωτα και χωρίς περιορισμό χώρου, σχόλιά μας, βάζουμε στα εισαγωγικά τη φράση του βιβλίου και ξεκινάμε!

Καλή διασκέδαση!

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons