MUSIC, ΒΙΒΛΙΑ, ΣΙΝΕΜΑ

10 βιβλία που άλλαξαν την ανθρωπότητα!

Post by: 03/02/2020 0 comments

Πρόκειται για βιβλία που προκάλεσαν επανάσταση στο πώς κοιτάει ο άνθρωπος τον εαυτό του και τους γύρω του. Θρησκευτικά βιβλία, βιβλία με φιλοσοφικό και ψυχολογικό περιεχόμενο που άλλαξαν για πάντα  τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την ανθρώπινη φύση. Αν ισχύει αυτό που έλεγε ο Ναπολέοντας – «στο τέλος επικρατεί το πνεύμα» – αυτά τα βιβλία δεν επικράτησαν απλά. Κυριάρχησαν.

1. Βίβλος
Η Βίβλος καθόρισε το μέλλον δύο θρησκειών. Του Ιουδαϊσμού και του Χριστιανισμού. Πρόκειται για μια τεράστια ενότητα η οποία χωρίζεται σε δύο μεγάλες υποενότητες. Την Παλαιά και την Καινή Διαθήκη. Η Αγία Γραφή, μολονότι είχε ως στόχο να δημιουργήσει ένα ενιαίο δόγμα, τελικά δημιούργησε αρκετές ερμηνείες, οι οποίες στηρίχθηκαν στο ποιά βιβλία δέχονταν. Η Βίβλος αριθμεί 78 βιβλία. Τα 49 ανήκουν στην Παλαιά Διαθήκη και τα 27, ανήκουν στην Καινή Διαθήκη. Και οι δύο Διαθήκες χωρίζονται σε Ιστορικά-Νομοθετικά βιβλία,  σε διδακτικά και σε προφητικά. Στην Παλαιά Διαθήκη, υπάρχει πλούσιο λαογραφικό υλικό για τον λαό του Ισραήλ και προαναγγέλλεται η έλευση του Σωτήρα. Στην Καινή Διαθήκη «νέα συμφωνία», περιγράφεται η ζωή και το έργο του Χριστού και η ενότητα αποκτά πανανθρώπινο χαρακτήρα.

2. Ουπανισάδες
Πρόκειται για το «τέλος των Βεδών» γι’ αυτό και ονομάζονται και Βεδάντα. Είναι στην ουσία τα κύρια ερμηνευτικά σχόλια των Βεδών και είναι ιερά κείμενα για τον Ινδουϊσμό. Ο 8ος αιώνας π.Χ., είναι κατά πάσα πιθανότητα, η αρχή αυτού του τεράστιου πνευματικού έργου. Η επεξήγηση των Ουπανισάδων, επεξηγείται περιφραστικά ως «ο δάσκαλος που έχουμε δίπλα μας». Πάνω από 200 βιβλία περιέχει η ενότητα των Ουπανισάδων, που προτείνουν έναν πνευματικό δρόμο που θα αποκαλύψει την ουσία της ανθρώπινης ψυχής και θα περιορίσει την αξία του υλικού-ορατού κόσμου. Η ιδέα της μετενσάρκωσης, ερμηνεύεται μέσα σε αυτά τα ιερά γραπτά. Σήμερα, εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι τηρούν τις παραδόσεις της Βεδάντα.

3. Τα Ανάλεκτα του Κομφούκιου
Πολύ σημαντικό έργο για τον πληθωρικό κινεζικό πολιτισμό και για ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από συζητήσεις του Κομφούκιου, περιγράφονται οι φιλοσοφικές του αναζητήσεις και οι παραδοχές πάνω στις οποίες πρέπει να διαμορφώνεται ένας άνθρωπος ώστε να είναι γαλήνιος με τον εαυτό του και με τους συνανθρώπους του. «Εκείνος που είναι απλός, τολμηρός, γενναίος, σταθερός και υπομονετικός, πλησιάζει την τελειότητα». Τα Ανάλεκτα, είναι έργο του 5ου αιώνα π.Χ και επηρέασαν συνολικά την ιστορική πορεία της Κίνας.

4. Όμηρος, Ιλιάδα και Οδύσσεια
Αν θαυμάζουμε την κλασική Ελλάδα και τον τρόπο με τον οποίο μεταδιδόταν η παιδεία, τότε δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα Ομηρικά Έπη, ήταν η βάση πάνω στην οποία εκπαιδευόταν η «ελίτ» της εποχής. Μέσα στον 8ο αιώνα π.Χ, δημιουργήθηκαν κατά σειρά η Ιλιάδα και μετά η Οδύσσεια. Η Ιλιάδα έχει 15.692 στίχους ενώ η Οδύσσεια 12.110. Στο πρώτο Έπος, ο Όμηρος περιγράφει τους τελευταίους δύο μήνες του Πολέμου της Τροίας και με λυρισμό, μας δίνει πολλή τροφή για σκέψη για τα αίτια των πολέμων! Τα ψυχογραφήματα των ηρώων, είναι αριστουργηματικά- όπως συμβαίνει- και στην Οδύσσεια, στην οποία ο Όμηρος «σμιλεύει» έναν ολοκαίνουριο τύπο ανθρώπου. Ο έξυπνος άνθρωπος που είναι οπλισμένος με υπομονή και επιμονή (Οδυσσέας), μπορεί να κερδίσει ακόμη και θεούς για χάριν της Ιθάκης του…Τεράστια η επιρροή των δύο Επών σε αρχαιολογία, ιστορία, λογοτεχνία και φιλοσοφία!

5. Λάο Τσε, Ταό Τε Τσινγκ
Ο Λάο Τσε, έχει κάτι από τη χάρη  του Σωκράτη και του Σαίξπηρ.Δεν εννοούμε τα χαρακτηριστικά της γραφής του, αλλά τον κοινό μύθο που μοιράζεται με τους παραπάνω πνευματικούς άνδρες! Υπάρχουν πολλοί μελετητές, που θεωρούν ότι ο Λάο Τσε δεν υπήρξε καν! Γι’ αυτό άλλοι τοποθετούν τη ζωή του στον 6ο αιώνα π.Χ και άλλοι στον 4ο αιώνα π.Χ. Έτσι, το τεράστιας αξίας έργο του, δεν μπορεί να τοποθετηθεί χρονικά με ακρίβεια! Μέσα στο Ταό Τε Τσινγκ, ο Λάο Τσε, αναλύει τον περίφημο «Δρόμο» (άλλωστε Ταό, σημαίνει «δρόμος»). Ταοϊσμός και Λάο Τσε, ταυτίστηκαν. Πρόκειται για σύνολο αρχών που αφορούν τη σχέση του ανθρώπου με τον εαυτό του, τη σχέση του με τους συνανθρώπους του και με τη φύση. Σημαντικότατο βιβλίο για την εξέλιξη της κινεζικής κοινωνίας.

6. Αριστοτέλους, Πολιτικά
Μόνο μετά την εμφάνιση του Μακιαβέλι, τα Πολιτικά του Αριστοτέλη πέρασαν σε συμπληρωματικό ρόλο. Πρόκειται για κείμενα που ορίζουν την πολιτική αγωγή, τη σχέση μεταξύ άρχειν και άρχεσθαι και για την παιδεία που οφείλει να έχει ο πολίτης ώστε να δημιουργηθεί το «άριστο» πολίτευμα και να αποφευχθεί το «φαύλο»-λιγότερο καλό. Συνολικά, ο δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θεωρείται ακόμη και σήμερα ο πιο πολυμαθής άνθρωπος της ιστορίας και τα έργα του αναλύονται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.

7. Πλάτωνας, Πολιτεία
Η Πολιτεία του Πλάτωνα, συνεχίζει και σήμερα να επιδέχεται πολλές ερμηνείες. Στην ουσία, η συζήτηση εκείνη που έλαβε χώρα κατά τον 4ο αιώνα π.Χ στην Αθήνα, δεν τελείωσε ποτέ…Ο Πλάτωνας, φιλοξενεί έναν διάλογο όπου όλοι οι συνομιλητές, (μεταξύ αυτών και ο Σωκράτης) μιλούν περί δικαίου και αδίκου. Ακούγονται τεκμηριωμένες όλες οι απόψεις. Απόψεις που θυμίζουν χριστιανική ηθική, άλλες που μοιάζουν πιο συμβιβασμένες, άλλες «κυνικές». Αφοσιώνεσαι και βρίσκεσαι κάπου εκεί και παρακολουθείς ένα σεμινάριο…Για πρώτη φορά, τόσο συστηματικά, η κοινωνία χωρίζεται σε τάξεις ανάλογα τις ικανότητες και τις ροπές του καθενός. Η φιλοσοφία ταυτίζεται με την πολιτική αρχή. Αλληγορίες και παραβολές σαν την Αλληγορία του Σπηλαίου, γίνονται αντικείμενο διδακτορικών διατριβών ακόμη και σήμερα!

8. Γκυστάβ Λε Μπον, Η ψυχολογία των μαζών
Για πρώτη φορά, τίθεται το ζήτημα της κοινωνικής ψυχολογίας και πώς αυτή καθορίζει πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα. Το 1895, ο Γάλλος κοινωνιολόγος Λε Μπον, δημοσιέυσε την «ψυχολογία των μαζών» στην οποία αναλύει την ανθρώπινη συμπεριφορά στα πλαίσια μεγάλων ομάδων και συνόλων. «Ο άνθρωπος αντιδρά παράδοξα όταν βρίσκεται μέσα σε ένα σύνολο από ό,τι όταν δρα μόνος του», λέει ο Λε Μπον. Το βιβλίο του επηρέασε αποφασιστικά τα μελλούμενα καθώς δεν ήταν λίγοι που χρησιμοποίησαν το εγχειρίδιο για να χειραγωγήσουν τον άνθρωπο.

9. Σίγκμουντ Φρόϋντ, Η αρρώστια του πολιτισμού
Για τον πατέρα της ψυχανάλυσης, τα λόγια είναι περιττά. Σήμερα, με την πρόοδο της επιστήμης, πολλά του γραπτά έχουν διορθωθεί και αναθεωρηθεί. Η βάση όμως της ψυχολογίας, ανήκει σε μεγάλο βαθμό σε αυτόν. Πέρα από τις πολλές του μελέτες, όπως αυτήν για την υστερία και για την ερμηνεία των ονείρων, ο Φρόϋντ δημοσίευσε το 1930 το βιβλίο «Η αρρώστια του πολιτισμού-Ο πολιτισμός ως πηγή δυστυχίας». Μέσα σε αυτό το έργο, αναλύει τα μεγάλα λάθη που συνεχίζει να ακολουθεί η ανθρωπότητα, ανακυκλώνοντας μια κοινωνία η οποία παράγει παθολογική συμπεριφορά στα μέλη της.

10. Καρλ Γιούνγκ, Ο άνθρωπος και τα σύμβολά του
Το συγκεκριμένο βιβλίο, θεωρείται ξεχωριστό κεφάλαιο για την ψυχολογία. Πολλοί ακαδημαϊκοί το θεωρούν πληρέστερο από την «Ερμηνεία των Ονείρων» του Φρόϋντ. Το βιβλίο του Γιούνγκ, τελείωσε το 1961, δέκα μέρες πριν πεθάνει. Μέσα σε αυτό, εξηγεί το χαοτικό βάθος της ανθρώπινης συμπεριφοράς, το ασυνείδητο. Τα όνειρά μας, αναπαράγουν σύμβολα με τα οποία έχουμε ταυτίσει συγκεκριμένες καταστάσεις και βιώματα, τα οποία δεν μπορεί εύκολα να εξηγήσει η συνείδησή μας. Έτσι, η τόσο ταλαιπωρημένη έννοια της αυτογνωσίας, μπορεί να κατακτηθεί, μόνο αν φέρουμε το χάος του ασυνειδήτου μας, στην επιφάνεια.

Φωτό από: Wallpaper Flare

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons