Η επικοινωνία με τους συνανθρώπους μας είναι ίσως το σημαντικότερο αγαθό που μπορούμε να μοιραστούμε με αυτούς. Ισχυρά συναισθήματα και ευγενείς αξίες, αναπτύσσονται πάνω στην επικοινωνία. Το συστατικό που κάνει τόσο σημαντική την επικοινωνία μας με τους συνανθρώπους μας είναι η καλλιέργεια της εμπιστοσύνης. Χωρίς την εμπιστοσύνη, δεν μπορεί να καλλιεργηθεί εκείνο το καλοπροαίρετο κλίμα μέσα στο οποίο μπορούμε να δημιουργήσουμε ανθρώπινες σχέσεις. Ένα από τα σημαντικά μέσα που δίνει χώρο στην εμπιστοσύνη, είναι η συζήτηση.
- Η έντονη επιθυμία μας να βγούμε έξω, είτε να καλέσουμε ανθρώπους στο σπίτι μας, συνοδεύεται από την ανάγκη μας να επικοινωνήσουμε. Να μοιραστούμε τις σκέψεις μας και τα συναισθήματά μας. Από αυτούς τους ανθρώπους, νιώθουμε ως φίλους εκείνους που μπορούμε να τους αποκαλύψουμε όλες μας τις σκέψεις, τα αληθινά μας συναισθήματα, τις φιλοδοξίες μας και τους φόβους μας. Η συζήτηση και ο διάλογος είναι η πρώτη απόδειξη ότι ο άνθρωπος γεννήθηκε για να είναι αλληλέγγυος. Να βοηθά και να βοηθιέται. Η ύπαρξη φίλων μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε βαθιά και ουσιαστική επικοινωνία. Είναι σχεδόν μαγικό να ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι γύρω μας που ξέρουν τι έχουμε και τι θέλουμε, πριν καν το αναφέρουμε ή το ζητήσουμε.
- Υπάρχει άραγε ένας «κώδικας» στον οποίο να περιγράφονται η εγκάρδια συζήτηση και η ουσιαστική επικοινωνία; Μολονότι μπορούμε να δώσουμε κάποια χαρακτηριστικά της άμεσης και ειλικρινούς επικοινωνίας, δεν μπορούμε να τα κωδικοποιήσουμε, καθώς όταν μιλάμε για ανθρώπινες σχέσεις, το υποκειμενικό στοιχείο είναι αυτό που βασιλεύει. Μπορούμε να πούμε, όμως, τι δεν μπορεί να δημιουργήσει ένα πηγαία όμορφο κλίμα. Η εξωτερίκευση μιας λάθος εικόνας του εαυτού μας, είτε αυτή γίνεται από πραγματικό λάθος, είτε γίνεται επιτηδευμένα, δεν υπόσχεται μια αυθεντική σχέση. Μια συζήτηση, δεν πρέπει να είναι μια ευκαιρία για να δείξουμε τι γνωρίζουμε ή τι δε γνωρίζει ο συνομιλητής μας. Σε περίπτωση που δημιουργούμε εξ αρχής ένα κλίμα «πολωτικό», η συνομιλία όχι μόνο θα είναι άκαρπη, αλλά μπορεί να καταλήξει στο να γίνουμε αντιπαθείς αλλά και στο να αντιπαθήσουμε το συνομιλητή μας.
- Ένα από τα πράγματα που μπορεί να ξεχνάμε στον τομέα των κοινωνικών μας επαφών, είναι ότι η αρχή είναι το σημαντικότερο στάδιο. Όπως κάνουμε σε άλλες πτυχές της ζωής μας, δίνοντας στην αρχή τον χαρακτήρα των πραγμάτων που θέλουμε να έχουν, έτσι ακριβώς γίνεται και στις ανθρώπινες σχέσεις. Μάλιστα, υπάρχει και υποψία αυτού του πράγματος όταν συχνά-πυκνά αναφέρουμε πως «η πρώτη εντύπωση μετράει». Στην ουσία δεν είναι πρώτη εντύπωση. Εάν πήγε καλά μια συζήτηση η οποία βαθμιαία εξελίχθηκε ακόμη και σε φιλία, είναι γιατί και οι δύο συνομιλητές, είχαν θέληση για αληθινή επικοινωνία. Αφαίρεσαν από πάνω τους κάθε ίχνος καχυποψίας και φόβου, δεν άφησαν τους ιδιοτελείς στόχους και την επίδειξη να φτιάξουν το χαρακτήρα της επαφής τους και προχώρησαν σε μια ειλικρινή συζήτηση.
- Το βασικό συστατικό μιας εγκάρδιας συζήτησης, είναι μια από τις σπουδαιότερες ανθρώπινες αξίες. Η εμπιστοσύνη. Αν δεν έχουμε πίστη ότι η συζήτηση που κάνουμε με έναν άνθρωπο δε θα οδηγήσει πουθενά, σημαίνει πως ούτε υπολογίζουμε το συνομιλητή και ούτε βόσκουμε ουσία στη συζήτηση που κάνουμε. Το αμοιβαίο ισχύει σχεδόν πάντα στις ανθρώπινες σχέσεις. Εάν μας ενδιαφέρει η επιβολή της γνώμης μας ή να αποδείξουμε τη δική μας ανώτερη θέση, το ίδιο μοτίβο θα ακολουθήσει και ο συνομιλητής μας. Η κατάληξη θα είναι σχεδόν ολέθρια. Τα όποια λεγόμενα εκφραστούν, θα θεωρούνται απόλυτες απόψεις του κάθε συνομιλητή και όχι προσφορά στο διάλογο. Η συζήτηση θα είναι άκαρπη και στον εσωτερικό μας διάλογο, θα αναρωτηθούμε εκ των υστέρων πολλές φορές γιατί τελικά κάναμε τη συζήτηση.
- Όπως κανένας κήπος δε γίνεται να ανθίσει χωρίς νερό, έτσι και η ολοκλήρωση μιας συζήτησης που θα εξελιχθεί σε μια υγιή επαφή, όπου η επικοινωνία θα μοιράζει τους καρπούς της, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Αν το σκεφτούμε καλά, το ίδιο κάνουμε με τους φίλους μας γιατί έχουμε αμοιβαία εμπιστοσύνη. Ας φερόμαστε φιλικά λοιπόν και ας είμαστε εμείς εκείνοι που θα κάνουμε το πρώτο, εμπιστευτικό βήμα.
Φωτό από: Albert Sonnevelt