Όσοι έχουν πάει, έχουν ξαναπάει και δεν είναι λίγοι που το καθιστούν σαν σταθερό μέρος για διακοπές. Σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, που η ομορφιά αφθονεί, δεν είναι και εύκολο πράγμα να ξεχωρίσει τόσο πολύ ένα μέρος, ειδικά αν μιλάμε για νησί! Ένας κατάφυτος παράδεισος με απείρου κάλλους παραλίες. Αυτό είναι η Θάσος. Μόλις 18 μίλια από την Καβάλα και ακριβώς απέναντι από τις ακτές της Ανατολικής Μακεδονίας, το νησί αυτό, έχει πραγματικά, τα πάντα!
1) «Πράσινο νησί» με φόντο το βουνό και προοπτική τη θάλασσα!
Το καταπράσινο τοπίο που θα δεις στη Θάσο το οποίο παντρεύεται με το γαλάζιο της θάλασσας φτιάχνοντας μια τέλεια φυσική διχρωμία, είναι μια από τις ομορφιές που χάρισε η μητέρα φύση στη Θάσο. Σε αυτό, μπορείς να προσθέσεις ότι στο κέντρο του νησιού, υψώνεται το όρος «Υψάριο» που έχει ύψος 1.203 μέτρα. Κέδροι, βελανιδιές, καστανιές και έλατα, ντύνουν μεγαλόπρεπα κοντά στην κορυφή ενώ όσο κατεβαίνουμε προς τα κάτω, οι ελιές και τα πλατάνια, στολίζουν τις παραλίες. Πολύ φυσιολογικό να επιλέξουν οι Σειρήνες αυτό το νησί.
2) Παραλίες αξέχαστες!
Η πολυδιάστατη ομορφιά του νησιού, δε γίνεται να μην περιέχει τις ιδανικές -για κολύμπι- παραλίες. Ειδικά για όσους λατρεύουν τις αμμουδιές, οι παραλίες της Θάσου θα σας αφήσουν κάτι παραπάνω από ικανοποιημένους! Επομένως, παραλίες όπως η Ψιλή Άμμος που βρίσκεται στο νότιο ακρωτήρι του νησιού, η Χρυσή Αμμουδιά της Παναγίας και η παραλία Παράδεισος στον οικισμό Κοίνυρα, θα σε κάνουν να ανεβάσεις πολύ ψηλά τον πήχη όσον αφορά το τί αποκαλείς «όμορφη παραλία».
3) Παίρνει «Α» και στα …αρχαία!
Από τη Θάσο, δε λείπουν οι χώροι οι οποίοι μας γυρνάνε χρόνια πίσω και μας αναγκάζουν κάθε φορά να σκεφτούμε. Στην περιοχή «Αλυκή», μπορείς να δεις το Ιερό των Διόσκουρων αλλά και πίσω από τα σπίτια της παραλίας, σώζονται τα ερείπια ενός αρχαίου οικισμού. Αμέσως, θα κάνεις συνειρμούς οι οποίοι θα ξαναχτίσουν τον οικισμό και το Ιερό των Διόσκουρων και θα σκεφτείς το πώς θα φαινόταν η αρχιτεκτονική της αρχαίας Ελλάδας, δίπλα στη θάλασσα και στο πράσινο. Επίσης, στον Λιμένα (η πόλη της Θάσου) θα βρεις την Ακρόπολη, το αρχαίο Θέατρο και την αρχαία Αγορά.
4) Μην παρακοιμηθείς… Η Θάσος λατρεύει την αδρεναλίνη!
Αν πας διακοπές στη Θάσο, θα σου μείνουν αξέχαστες μόνο και μόνο γιατί δε θα μείνεις μέρα άπραγος! Ακόμη καλύτερα, δε θα μπορέσεις να μείνεις άπραγος! Δεν είναι μόνο οι παραλίες, τα δάση , οι αρχιολογικοί χώροι που θα επισκεφτείς. Εκεί θα μπορέσεις να κάνεις θαλάσσιο σκι, πεζοπορία στα πανέμορφα δάση της περιοχής, να επιδοθείς στο ψάρεμα και αν είσαι λάτρης και γνώστης της ορειβασίας, να ανέβεις στα ύψη του νησιού! Αν είσαι λάτρης του βυθού, δε θα μείνεις παραπονεμένος! Θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις καταδύσεις (στις περιοχές Ποτό, Ψιλή Άμμος, Μακρύαμμο και Πευκάρι). Μπορείς επίσης να κάνεις ποδηλασία καθώς το ποδήλατο, ταιριάζει πραγματικά στη Θάσο! Ό,τι και αν κάνεις εκεί, δε γίνεται να μην το απολαύσεις. Είναι το κλίμα του νησιού, είναι οι απλωμένες φυσικές ζωγραφιές που θα έχεις μπροστά σου που είτε κάνεις σκι, είτε βαδίζεις ανάμεσα στο πράσινο, είτε ανεβαίνοντας προς το Υψάριο, σε γεμίζει ευχαρίστηση.
5) Δε γιορτάζει μόνο η φύση.
Μέρος της Βόρειας Ελλάδας και να μην έχει γιορτές και εκδηλώσεις, είναι δύσκολο! Έχεις ακούσει ποτέ για τον «Θασίτικο Γάμο»; Λίγο πριν ή λίγο μετά τη γιορτή της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο, ο Σύλλογος «Χατζηγιώργη», διοργανώνει στην περιοχή του Θεολόγου, την εκδήλωση που αποτελεί έθιμο-σήμα κατατεθέν για τη Θάσο. Το πλύσιμο της προίκας από τις φίλες της νύφης, η στιχομυθεία μεταξύ γαμπρού και των κοριτσιών που συνοδεύουν τη νύφη και άλλα πολλά ενδιαφέροντα, θα σε «μυήσουν» στην παράδοση του τόπου.
Λίγες μέρες πριν και πιο συγκεκριμένα στις 25 Ιουλίου, υπάρχει η «Γιορτή της Σαρδέλας». Ο πολιτιστικός σύλλογος της Καλλιράχης, με τη βοήθεια των ψαράδων διοργανώνουν αυτή τη γιορτή που λαμβάνει χώρα κατά την παραμονή της γιορτής της Αγίας Παρασκευής, καθώς οι ψαράδες θεωρούσαν ότι θα είχαν την εύνοια της Αγίας για τις ψαριές τους. Δωρεάν σαρδέλες και κρασί, χορός και μουσική κάνουν τη γιορτή, σωστό γλέντι! Το πιο θεαματικό έθιμο που έχει τη μορφή πανηγυριού συνοδευόμενο από μεγάλο φαγοπότι, είναι οι «Φωτιές του Αυγούστου». Την τελευταία μέρα του Ιουλίου, στο Θεολόγο, στα Λιμενάρια και στην Ποταμιά, οι κάτοικοι πηδούν μέσα από φωτιές για να τους βρει γερούς και υγιείς ο Αύγουστος!
6) Να πας και εκεί!
Η ποιότητα των υπηρεσιών είναι πολύ υψηλή στη Θάσο και δύσκολα θα ακούσεις κακές κριτικές για το ο,τιδήποτε. Καθώς γυρνάς τη Θάσο, μπορείς να κάνεις μια στάση στο γραφικό χωριό «Σκάλα Μαριές». Εκεί, θα βρεις το εστιατόριο «Άλφας». Όλα τα αγνά προϊόντα της περιοχής αλλά και της Βόρειας Ελλάδας, θαλασσινά, κρεατικά, ποιοτικά κρασιά και αποστάγματα, θα συμπληρώσουν την απόλαυση της διαδρομής και θα αντιληφθείς πως είναι και αυτός ο λόγος που πολλοί άνθρωποι επιλέγουν τη Θάσο για τις διακοπές τους ή και για τις ολιγοήμερες αποδράσεις τους. Στα Λιμενάρια, μπορείς να απολαύσεις το τοπίο υπό τους ήχους της Jazz, της Soul και της Rock μουσικής, πίνοντας αυτό που θέλεις στο μπαρ «Ναυάγιο». Βεβαίως, θα βρεις πολλά όμορφα παραθαλάσσια μπαρ –για το καλοκαίρι- και πολλές ακόμη ταβέρνες! Φεύγοντας από εκεί, να πάρεις μαζί σου ελιές και λάδι ντόπιας παραγωγής καθώς και μέλι και γλυκά του κουταλιού! Είναι δικαιολογημένα φημισμένα!
Φωτό από: www.el.wikipedia.org