ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

“Το ερώτημα δεν είναι ποιός θα μου το επιτρέψει, αλλά ποιός θα με σταματήσει”. Άννυ Ραντ.

Post by: 18/09/2019 0 comments

Η διάσημη Αμερικανίδα συγγραφέας μας φέρνει ένα γεμάτο δύναμη απόφθεγμα. Είναι από αυτά τα λόγια που μας φέρνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν είναι όλες οι στιγμές μας εύκολες. Ούτε ειρηνικές. Υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες έχουμε αντιπάλους και που θέλουν να απειλήσουν τα όσα θεωρούμε κεκτημένα. Η αποφασιστικότητα και η άρνηση παράδοσης αποτελούν σημαντικές αρετές και καλό είναι να τις θυμόμαστε. Τι πρέπει να έχουμε στο νου μας όταν έχουμε “μάχες”;

Η τελική ήττα, έρχεται από πολλές μικρές ήττες.

Ας πούμε κάτι σημαντικό: Κανείς δε σέβεται εκείνον που δεν θέλει ή δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Καλού-κακού, ας έχουμε λάβει τα μέτρα μας.

Νομίζουμε πως οι αντίπαλοι που κάναμε (είτε για επαγγελματικούς, είτε για προσωπικούς λόγους) θα έλθουν μια μέρα και θα μας “κηρύξουν τον πόλεμο”. Δεν είναι όμως έτσι. Όλα είναι mind games και αυτά τα παιχνίδια μυαλού προετοιμάζουν αργά και σταθερά τις επιδιώξεις τους. Είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε από το ύφος τους, μέχρι τα όσα μας λένε καθημερινά και μας προτείνουν, μήπως εμείς οι ίδιοι, διαμορφώνουμε το ίδιο μας το κλουβί. Για να νιώθουμε ότι κανείς δεν μπορεί να μας σταματήσει και να κάνουμε το χατίρι της Ραντ, οφείλουμε να προσέχουμε τις λεπτομέρειες. Πάντα, θα κοιτάξουν να μας παγιδέψουν – στην αρχή – χωρίς μάχη και φασαρία! Και πάντα, θα είναι για το “δικό μας καλό”.

Ποιος θα μας σταματήσει όταν η λογική και η αυτοπεποίθηση πάνε παρέα.

Πώς μπορεί η αυτοπεποίθηση να βοηθηθεί από τη λογική; Γιατί συνδέονται άμεσα; Έχουμε στο μυαλό μας την έννοια της αυτοπεποίθησης, κάπως διαφορετικά. Πιο συναισθηματικά. Σα να είναι μια ψυχική κατάσταση. Κι όμως, είναι πολύ πιο ”σοφιστικέ”. Η αληθινή αυτοπεποίθηση σημαίνει αυτογνωσία. Σημαίνει όμως, και άλλα πολλά πράγματα.

Όταν λέμε πως δε θα ρωτήσουμε κανέναν για αυτό που θέλουμε να πετύχουμε και ότι κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει, δεν πρέπει να έχουμε θυμό. Ούτε να το λέμε σαν μια υπερβολή που θα μας κάνει πρόσκαιρα να νιώσουμε καλά. Γιατί; Επειδή είναι πρωτίστως, λογικό. Όλοι οι άνθρωποι, είμαστε ίσοι μεταξύ μας. Άλλος είναι καλύτερος σε κάτι από κάποιον άλλον και κάπως έτσι, συμπληρωνόμαστε. Κανείς όμως δεν έχει θεϊκή προέλευση. Αυτό σημαίνει πως δεν χρειάζεται να υπερτιμούμε κανέναν. Η λογική βοηθάει επίσης στο να εκτιμήσουμε τις δικές μας δυνατότητες. Να βρούμε όλα εκείνα που λείπουν σε αυτούς που, αυτήν την περίοδο, μάς εχθρεύονται. Αξιοποιώντας τις δυνατότητές μας και καλύπτοντας τις αδυναμίες μας, μπορούμε να λέμε τα λόγια της Άννυ Ραντ!

Ποιος θα μας σταματήσει όταν έχουμε, πείσμα και αφοσίωση στο στόχο μας.

Όταν έχουμε έναν στόχο, ακολουθούμε τα βήματα για να τον υλοποιήσουμε. Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ υποστήριζε πως η ύπαρξη εχθρών, αποτελεί απόδειξη ότι κάτι κάνουμε καλά. Καθώς ακολουθούμε το πλάνο μας, τα σημάδια της μέχρι τώρα επιτυχίας μας, πολλοί θα ζηλέψουν ή θα νιώσουν απειλή για όσα χτίζουμε.

Η μεγαλύτερη αστοχία που θα μπορούσαμε να κάνουμε είναι να παρατήσουμε ό,τι κάνουμε επειδή έχουμε εχθρούς. Θα μας δοκιμάσουν, θα μας δυσκολέψουν αλλά: Δεν πρέπει να μας σταματήσουν! Εμείς να συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Πείσμα και επιμονή να πλαισιώνουν τις προσπάθειές μας και να παραμένουμε αφοσιωμένοι σε όσα θέλουμε να πετύχουμε. Ας μην ανησυχούμε! Οι σημερινοί μας εχθροί, σύντομα θα αναζητούν τη φιλία μας!

Φωτό από: Fashion Gone Rogue

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons