Skip to content Skip to sidebar Skip to footer
fdjakhn

Το αστέρι του Ινδικού: Νοερό ταξίδι στον Μαυρίκιο! {VIDEO}

Παρόλο που ο Άγιος Μαυρίκιος είναι ένα νησί που είναι μέρος του νησιωτικού συμπλέγματος Μασκαρέν, (μαζί με τα νησιά Ρεουνιόν και Ροντρίγκες) αναφέρεται ξεχωριστά από τα υπόλοιπα νησιά του συμπλέγματος. Το εκπληκτικής ομορφιάς νησί, συνδυάζει τον τουρισμό με την παράξενη πορεία του στην ιστορία. «Γεωλογική τύχη» και άνθρωποι συνθέτουν ένα δίδυμο που έλκει ανθρώπους από όλον τον πλανήτη!

Ένα ηφαίστειο που έβγαλε κοράλλια.

Ύφαλοι από κοράλλια, ζεστά νερά και μια τρόπον τινά οροσειρά που βρίσκεται περιμετρικά του νησιού, αποδεικνύουν την ηφαιστειακή προέλευση του Αγίου Μαυρικίου. Πιο συγκεκριμένα, το αρχιπέλαγος του νησιωτικού συμπλέγματος, φέρεται να δημιουργήθηκε πριν από περίπου 9 εκατομμύρια χρόνια, από μια σειρά υποθαλάσσιων ηφαιστειακών εκρήξεων. Όλο το νησί, περιβάλλεται από κοραλλιογενείς υφάλους, οπότε θα βλέπαμε έναν βυθό που δε θα ήξερε τί χρώμα να μας πρωτοδείξει! Αλήθεια, γνωρίζατε πώς χαρακτηρίζουν το νησί οι ντόπιοι; «Αστέρι και Κλειδί του Ινδικού Ωκεανού».

Γενναιόδωρη η γη με το «Αστέρι του Ινδικού»!

Η σχέση μεταξύ γονιμότητας του εδάφους και των ηφαιστειακών δραστηριοτήτων, είναι γνωστή. Αυτός ο κανόνας, επιβεβαιώνεται και στον Άγιο Μαυρίκιο όπου το ½ του εδάφους του νησιού, είναι καλλιεργήσιμο. Η μισή έκταση, αποτελείται από δάση. Από το Νοέμβριο μέχρι τον Απρίλιο, το νησί αντιμετωπίζει τη μανία της φύσης, καθώς είναι η εποχή των κυκλώνων. Οι εποχές είναι δύο και η διαφορά τους έγκειται στην υγρασία. Ο «χειμώνας», συνοδεύεται από ξηρασία και σχετική ζέστη ενώ το καλοκαίρι, η ζέστη είναι κατά πολύ πιο αισθητή και συνοδεύεται από υγρασία. Ένα καθαρά τροπικό κλίμα, που συνοδεύει την εξωτική ιδιοσυγκρασία του νησιού.

Πολυπολιτισμική η κουλτούρα.

Όπως σχεδόν όλοι οι κάτοικοι των νησιών του Ινδικού Ωκεανού, μεγαλώνουν ως τρίγλωσσοι, έτσι και στον Άγιο Μαυρίκιο! Η τοπική Κρεολική γλώσσα, μαθαίνεται πρώτη ενώ στις μικρές τάξεις των σχολείων διαδάσκονται τα αγγλικά και τα γαλλικά. Η γλώσσα του εμπορίου αλλά και των μέσων επικοινωνίας, είναι τα γαλλικά. Μάλιστα, η τοπική κρεολική, έχει αναμειχθεί με γαλλικά στοιχεία, συνθέτοντας μια παράξενη διάλεκτο. Τα αγγλικά χρησιμοποιούνται περισσότερο στη διοίκηση και στην εκπαίδευση. Ο Άγιος Μαυρίκιος, μόλις το 1968 απέκτησε την ανεξαρτησία του από το «βρετανικό στέμμα». Η πολυπολιτισμική κουλτούρα των κατοίκων του νησιού, αναδεικνύεται σε όλες τις πτυχές της ζωής τους. Για παράδειγμα, πώς θα σας φαινόταν να τρώτε φαγητά τα οποία μαγειρεύονται ταυτόχρονα με πρότυπα την κινεζική, την ινδική, την αφρικανική και την ευρωπαϊκή κουζίνα; Στους χορούς τους αλλά και στη μουσική τους, παρόλο που υπάρχουν στοιχεία από αρκετές μουσικές παραδόσεις, φαίνεται να είναι περισσότερο επηρεασμένοι από την αφρικανική μουσική! Οι περισσότεροι άνθρωποι ασπάζονται τον Ινδουισμό και 3/10 είναι Ρωμαιοκαθολικοί. Λιγότεροι είναι εκείνοι που πιστεύουν στο Ισλάμ. Όλα συνυπάρχουν στον Άγιο Μαυρίκιο.

Από τη σκλαβιά, στην κορυφή των συνθηκών διαβίωσης παιδιών.

Η μουσική των κατοίκων του Αγίου Μαυρικίου, όταν αυτή συνοδεύται από στίχους, περιγράφει τις μεγάλες δυσκολίες και την καταπίεση που δέχτηκαν οι πρόγονοί τους, που ήταν σκλάβοι. Η χρήση της αγγλικής και της γαλλικής γλώσσας, μαρτυρά το καθεστώς αποικιοκρατίας από το οποίο έχει περάσει το νησί. Πρώτοι, εγκαταστάθηκαν οι Πορτογάλοι, ακολούθησαν οι Ολλανδοί, για να φτάσουμε στο 1715 και την ανακήρυξη του νησιού ως «Ίλε ντε Φρανς» (νησί της Γαλλίας). Μετά από έναν αιώνα περίπου, η Βρετανία ανέλαβε τις τύχες του νησιού τις οποίες σταμάτησε να ελέγχει το 1968. Με λίγα λόγια, η αποικιοκρατία για 4,5 αιώνες παρέμενε σταθερή, μόνο οι αποικιοκράτες άλλαζαν! Το 2008, μια έρευνα που έγινε στην Κένυα, απέδειξε ότι το καλύτερο μέρος για να ζήσει ένα παιδί στην Αφρική, είναι ο Άγιος Μαυρίκιος. Λόγω του τουρισμού, ο μέσος όρος εισοδήματος αγγίζει τα 13.000 $!

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2025 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates