Αν θέλουμε να βάλουμε στόχους για την βελτίωση του εαυτού μας, τότε πρέπει να ακολουθούμε όσο γίνεται πιο «πειθαρχημένες σκέψεις». Για να μην μπλέκονται οι σκέψεις σαν… τις κρεμάστρες στην ντουλάπα και για να μην έχουμε μια «γενική άποψη» για όλα, πρέπει να απαριθμούμε εκείνα τα χαρακτηριστικά που μας οδηγούν σε λάθη και… πάθη. Αν καλοσκεφτείς, λίγα πράγματα μπορούν να προκαλέσουν τέτοια καταστροφή όσο το πάθος που μπορεί να αποκτήσουμε με τον εαυτό μας. Όχι, δε μιλάμε για «εγωισμό». Μιλάμε για πάθος, για «έρωτα» με τον εαυτό μας, για ταχύτατα αναρριχώμενους… νάρκισσους.
Ανάμεσα στον Ίκαρο και στο Νάρκισσο…
Η αρχαία ελληνική μυθολογία, θα σε γοητεύσει με τα ψυχογραφήματά της. Αν έχεις χρόνο να τη διαβάσεις σε βάθος, θα νομίσεις πως γνωρίζεις όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων. Δεν υπάρχουν όμοιες και «ίσες» ιστορίες. Θυμόμαστε τον Ίκαρο που προσπάθησε να πλησιάσει τον Ήλιο, περιφρονώντας τη συμβουλή του πατέρα του. Για το τέλος του, αισθανόμαστε κυρίως θλίψη. Για έναν νεανικό ενθουσιασμό που τον έκαψε το φως… Αντίθετα, ο Νάρκισσος, φαίνεται πως είχε την κάθε μέρα του, δοσμένη στον καθρέφτη. Η ανθρώπινη φύση, δεν άντεξε αυτήν τη «συνήθεια» και είπε να μεταλλαχθεί. Να γίνει ένα φυτό… Ας λέμε την αλήθεια. Για το Νάρκισσο, μας περνάει «ξυστά», το καλά να πάθει.
Γιατί μιλάμε και για Ίκαρο και για Νάρκισσο; Ο πρώτος, είναι ένας ενθουσιώδης και εγωιστής νέος που επιθυμεί να δει που φτάνει. Τουλάχιστον, έχει μάθει να πετάει… Ο δεύτερος, αυτοπαγιδευμένος σε ένα είδωλο μεταξύ χώματος και λίμνης, παγιδεύεται για πάντα σε ένα φυτό που συμβολίζει… τη ματαιοδοξία. Τον πρώτο, τον «συγχωρείς». Ο Ίκαρος θα σου θυμίζει μια υπέρβαση που ίσως και να κοστίσει. Ο Νάρκισσος, θα σε κάνει – πρέπει να σε κάνει – να τρέμεις…
Παγίδα με δίχτυα και δίκτυα…
Η κουβέντα για τον λεγόμενο Ναρκισσιμό, ξεκίνησε έντονα παρέα με τα ιστορικά υψηλά χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κατευθείαν στο ψητό: Εσύ είσαι Νάρκισσος; Πόσους φίλους Νάρκισσους έχεις; Αν δεις, τα περισσότερα άρθρα που αφορούν τη σύνδεση Ναρκισσισμού με socialmedia, καταλήγουν σε λύσεις του ύφους «Δεν είναι καλό ή κακό το ίντερνετ, καλοί ή κακοί είναι οι άνθρωποι». Φτάσαμε στην… ακτή. Τι βρίσκεται όμως μέσα στα πέλαγα; Κάποιος Ιταλός ψυχίατρος (Καλντέμι) μετά από έρευνα, διαπίστωσε πως το 40% των Ευρωπαίων είναι Νάρκισσοι… Είσαι τόσο κοντά με ανθρώπους Νάρκισσους, όσο ένα κλικ ανανέωσης στην αρχική σου σελίδα ή την απάντηση σε αίτημα φιλίας… Αν δεν είσαι μέσα στους 4/10 που είναι Νάρκισσοι, πόσες πιθανότητες έχεις να γίνεις όταν περιστοιχίζεσαι από ανθρώπους που έχουν το «εγώ» για υποκείμενο, ρήμα και τελικά, «αντικείμενο»…;
Ο ανιχνευτής… Νάρκισσων.
Αν ήταν τόσο οφθαλμοφανές, δε θα χρειαζόταν να κάνουμε καμία κουβέντα. Όχι, δεν είναι μόνο οι συνεχείς φωτογραφίες σε στάσεις βγαλμένες από το Hollywood, δεν είναι οι «Μαντόνες» των socialmedia ναρκισσιστικές καταστάσεις. Το χαρακτηριστικό του Νάρκισσου, είναι πιο βαθύ. Το ένα του μάτι το έχει στη λίμνη και στο καθρέφτισμά της. Το άλλο του μάτι, θέλει να βλέπει, αν τον βλέπεις… «Σήμερα θα πάω στο Μέγαρο Μουσικής και θα απολαύσω αυτό, αν και δε βρήκα εισιτήριο εύκολα και αναγκάστηκα να αγοράσω τα ακριβά, η νύχτα ήταν υπέροχη». Ο Νάρκισσος, ψευδαισθάνεται πως εσένα, πρέπει να σε ενδιαφέρει αυτό που λέει. Στο βάθος του, θέλει να σου ξυπνήσει και σένα αυτά που σε εκίνον δεν κοιμούνται ούτε λεπτό.. .Ζήλεια, κακία και ανταγωνισμό. Δεν παραδίδεται στη στιγμή που ζει, γι’ αυτό φυλακίζεται στον εαυτό του. Κακά τα ψέματα, τα πολύ όμορφα και «ακριβά», δε θες να τα μοιράζεσαι…
Μέσα από την επίσκεψη σε έναν ποιοτικό χώρο, φτιάχνει το φόντο. Στο κέντρο… «αχνοφαίνεται» πάντα εκείνος… Ο εγωπαθής προσπαθεί όχι μόνο να κάνει μια επίδειξη του εαυτού του. Προσπαθεί να βάλει το «αυτόγραφό» του, παντού, σε όλα τα πράγματα. Δεν αφήνει όμορφο δίπλα του να σταθεί τίποτε. Την ομορφιά, πρέπει να τη δίνει ο ίδιος. Ο Νάρκισσος όταν παίρνει δώρο, δεν κοιτά την κίνησή σου, κοιτάει το περιτύλιγμα και την κορδέλα. Το χειρότερο είναι πως Νάρκισσος δεν ψάχνει παρέα, συντροφιά και φιλία. Ψάχνει ζωγράφους για να του ζωγραφίζουν το πορτραίτο…
Πέταγμα, όχι φούσκωμα…
Φιλοδοξίες, μεγάλες προσδοκίες εκτός ή εντός Ντίκενς, στόχοι, μεγάλα όνειρα πρέπει να συνεχίσουν να σε κάνουν παρέα. Μα καλά, αυτά δεν έχουν οι Νάρκισσοι; Ό,τι σε κάνει παρέα, πρέπει να το αγαπάς. Θα είσαι «όμορφος» όσο είναι και εκείνο που ασχολείσαι, λαμπερό. Όχι το αντίθετο. Όσο αγαπάς και θαυμάζεις, δεν πρόκειται να ασχολείσαι με «καθρέφτες». Θα γίνεις Ίκαρος, με την επιλογή, να μην καείς. Οι ίδιοι οι ειδικοί, θεωρούν το Ναρκισσιμό ως μια περίπλοκη διαταραχή, υπεύθυνη για πολλά δεινά. Γι’ αυτό, είναι άλλο πράγμα να «πετάς» και άλλο πράγμα να φουσκώνεις. Ο Νάρκισσος, είναι βαθιά άρρωστος άνθρωπος στην επικοινωνία του, αυτό το βλέπουμε γύρω μας, χωρίς να είμαστε ειδικοί. Ο Νάρκισσος κρεμά τα ωραία ρούχα του στο φθόνο, στις «κακιούλες», στα παράπονα που αφορούν τον «άσχημο κόσμο που τον υποχρεώνει να ζει μέσα του» και βέβαια, τις απαιτήσεις να πληρώνεται… μόνο και μόνο που υπάρχει. Ξεκίνα λοιπόν να διαγράφεις… Η ζωή είναι αλλού και σίγουρα βρίσκεται και αλλού, πέραν των …ωραίων φυτών.
Φωτό από: www.gr.hdscreen.me