Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Πώς βλέπουν τη συγχώρεση οι σημαντικότερες θρησκείες;

Η συγχώρεση, βρίσκεται στην καρδιά της ηθικής. Στις μεγάλες θρησκείες, η μνησικακία έχει και αυτή τη δική της ιστορία. Το νόημα της συγχώρεσης, μπορεί να είναι κοινό από τη μια άκρη της γης στην άλλη, ωστόσο κάθε θρησκεία εντοπίζει αλλού το «κέντρο» αυτής της συναισθηματικής αξίας, η οποία είναι από μόνη της μια ανθρώπινη υπέρβαση.

Χριστιανισμός

Η θρησκεία με τους περισσότερους αριθμητικά πιστούς στον κόσμο. Μια από τις πιο ιερές φράσεις του Χριστιανισμού, είναι το «έλεος θέλω και όχι θυσία» που δίδαξε ο Χριστός. Η συγχώρεση βρίσκεται στο επίκεντρο της χριστιανικής αγάπης. Το γύρισμα της άλλης πλευράς του προσώπου, (ενώ ήδη έχει χτυπηθεί η μία πλευρά) μολονότι δεν είναι ακριβής πράξη συγχώρεσης, δείχνει ότι ο πιστός του Χριστιανισμού, πρέπει να είναι οπλισμένος με τεράστια υπομονή και ανοχή προς το κακό που υφίσταται, χωρίς να λάβει εκδικητική τάση. Ο ίδιος ο Χριστός, πάνω στα Πάθη του, μερίμνησε ώστε να συγχωρέσει τους βασανιστές του. Επομένως, η συγχώρεση αποτελεί τον πυρήνα της Χριστιανοσύνης. Το ιερό μυστήριο της εξομολόγησης αλλά και της βάπτισης, έχουν και αυτά λυτρωτικό χαρακτήρα. Η οργή, το μίσος και η εκδίκηση θεωρούνται αμαρτήματα.

Ισλάμ

Το Ισλάμ, έχει μέσα στη ρίζα του ως λέξη, την ειρήνη. Το Ισλάμ, ως θρησκεία, έχει αρκετές εκδοχές αλλά ο κώδικας αξιών του είναι ενιαίος. Η βία και ανταπόδοση του κακού, δικαιολογείται αλλά μόνο για θέματα άμυνας της πίστης. Η συγχώρεση παίζει σημαντικό ρόλο και στην ισλαμική διδασκαλία. Το Κοράνι, το ιερό βιβλίο του Ισλάμ, επικροτεί τη συγχώρεση και αναφέρει πως αυτός που έχει αδικηθεί, μολονότι έχει το δικαίωμα της ανταπόδοσης του κακού που του έγινε, αν παραμείνει πράος και συγχωρήσει την αδικία που υπέστη, θα έχει ανταμοιβή από το Θεό. Ωστόσο, η συγχώρεση στο Ισλάμ, είναι αρκετά διαφορετική από ό,τι π.χ στον Βουδισμό.

Ο Ιουδαϊσμός

Στη συγχώρεση, είναι αφιερωμένη μια μεγάλη γιορτή του Ιουδαϊσμού, η γιορτή του Γιομ Κιπούρ, ή αλλιώς, μέρα της εξιλέωσης. Ο Ιουδαϊσμός ως θρησκεία, έχει την έννοια της συγχώρεσης ως βασικότατη για το όλο δόγμα. Όταν κάποιος κάνει μια κακή πράξη, οφείλει να ζητήσει συγχώρεση και αμέσως μετά, το θύμα, είναι και εκείνο υποχρεωμένο να δεχτεί τη συγγνώμη και να συγχωρέσει τον θύτη. Παρόλα αυτά το νόημα της συγχώρεσης, φαίνεται και στο να μην έχει ζητηθεί συγγνώμη από τον θύτη. Και εκεί, σύμφωνα με το ιουδαϊκό δόγμα, το θύμα δεν πρέπει να πάσχει από μνησικακία και οφείλει να συγχωρεί.

Ο Βουδισμός

Η θρησκεία που δίνει τεράστια σημασία στη συγχώρεση, θεωρώντας την απαραίτητη για το καλό «κάρμα» και για την απελευθέρωση του πνεύματος από όλα δεσμά του. Η μνησικακία, προκαλεί κακή υγεία και ζημιώνει την ψυχική γαλήνη που είναι ο στόχος και η φυσική κατάσταση της ψυχής. Ο διαλογισμός, επαναφέρει το θύμα σε κατάσταση γαλήνης και η θεμελιώδης διαφορά του Βουδισμού σε σχέση με άλλες θρησκείες, είναι οτι η συγχώρεση συντελείται κυρίως μέσα στον συναισθηματικό κόσμο του θύματος.

Το θύμα, μπορεί να ιάσει μόνο του το θυμό ή το μίσος που προκλήθηκαν από έναν θύτη. Η συγχώρεση στον Βουδισμό, μπλέκεται με τη διαχείριση του θυμού την οποία ο Δαλάι Λάμα, διδάσκει. Ο Βούδας, είπε σχετικά: «Δε θα τιμωρηθείς για τον θυμό σου, αλλά θα τιμωρηθείς από τον θυμό σου».

Ινδουϊσμός

Στις Βέδες, που αποτελούν το σύνολο των ιερών κειμένων του Ινδουϊσμού, η συγχώρεση περιγράφεται σαν το πιο ισχυρό όπλο της ανθρώπινης ψυχής. Χαρακτηριστικά, περιγράφει τη συγχώρεση ανώτερη από τη δικαιοσύνη και ως την υπέρτατη μορφή γαλήνης και ολοκληρωμένη ευτυχία. Έχοντας ο άνθρωπος στην ψυχή του τη συγχώρεση, δεν έχει βάρη μέσα του και μπορεί να γαληνέψει. Εκτός από εσωτερική πνευματική διεργασία, η συγχώρεση ζητάται από τους ίδιους τους Ινδουϊστές προς τον Θεό, προκειμένου να τους συγχωρεθούν οι κακές πράξεις και να εξαγνιστούν.

Φωτό από: burruss.blogspot.com

 

Fashion & Lifestyle Blog WordPress Theme
© 2024 Streetstyle. All Rights Reserved.

Sign Up to Our Newsletter

Be the first to know the latest updates