«Το να είσαι ανίσχυρος, συνιστά μια ψυχολογική κατάσταση.
Αν αισθάνεσαι ανίσχυρος, είσαι».
Tom Peters
Από τα σπουδαιότερα πράγματα που πρέπει να φροντίζουμε, είναι το πώς θα «χτίσουμε» την ψυχολογική μας κατάσταση. Δυστυχώς ή ευτυχώς, τις περισσότερες φορές δρούμε ενστικτωδώς και δυσκολευόμαστε να προσδιορίσουμε τις συμπεριφορές μας. Το δυσάρεστο αποτέλεσμα έρχεται όταν μια κακή ψυχολογική κατάσταση, γίνεται στάση ζωής και ενσωματώνεται στον εαυτό μας.
Η αδυναμία ως ψυχική κατάσταση, αποτελεί μια ανισορροπία για τον οργανισμό μας, ο οποίος αποδεικνύει ότι μας θέλει δυνατούς! Η συναισθηματική νοημοσύνη, αν και διαφορετική από τη λογική, συνεργάζεται μαζί της ώστε να βγάλει το άθροισμα της διάθεσής μας. Αν έχουμε μαλώσει με το φίλο μας και ταυτόχρονα περνάμε μια πολύ δύσκολη περίοδο στη δουλειά, η ψυχική μας διάθεση φθείρεται. Αυτό, είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ο εγκέφαλος για το δικό μας καλό, μας μεταφράζει τα ερεθίσματα που δεχόμαστε προκειμένου να νιώσουμε πάλι δυνατοί.
Πολλές φορές, όταν ξεκινάει άσχημα μια μέρα και εξελιχθεί σε χειρότερη, το αποδίδουμε στη μεταφυσική. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι πως τυποποιούμε μια κακή αρχική εικόνα και κάνουμε την εξής λάθος εξίσωση: «αφού πήγε στραβά αυτό, θα πάει και το άλλο». Αν νιώσουμε αδύναμοι και αποφασίσουμε πως είμαστε, τότε καθιστούμε τον εαυτό μας αδύναμο. Σύμφωνα με μια έρευνα του Γερμανού γιατρού Geerd Hamer, ο εγκέφαλος φαίνεται να είναι ο στρατηγός της ψυχολογίας και της βιολογίας μας -μισεί τα κενά και κάθε είδους ανισορροπίες. Η οποιαδήποτε διαταραχή της ψυχολογίας μας αντιμετωπίζεται όπως η σωματική ασθένεια: το σώμα μας εμφανίζει «πυρετό» γιατί προσπαθεί να βλάψει αυτό που προκαλεί την «ανισορροπία».
Ας μην ξεχνάμε πως εξορθολογώντας το πρόβλημα, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην ίδια τη λύση. Ένα διάλειμμα με μουσική, ένας περίπατος ή ένας διάλογος με ένα φίλο, θα μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα, πιο συγκροτημένοι και τελικά πιο δυνατοί. Μπορούμε να σκεφτούμε μια μεταφορά για να κατανοήσουμε το πώς μπορούμε να ελέγχουμε τη διάθεσή μας χωρίς πίεση και επιτήδευση. Όπως ένας μαέστρος καθοδηγεί μια μπάντα κρατώντας το ρυθμό στον οποίον θα παίζει, έτσι κάνουν και οι σκέψεις μας για λογαριασμό των συναισθημάτων μας. Μια καλή σκέψη θα σου δώσει ένα καλό συναίσθημα, η διάρκεια του οποίου εξαρτάται από το πόσο δυνατή είναι η σκέψη μας. Είναι όμορφο να χρησιμοποιούμε θετικά το μυαλό μας για να λειτουργεί ακόμη καλύτερα η ψυχική μας διάθεση.
Είναι αναγκαίο να συνειδητοποιήσουμε τη σπουδαιότητα των εικόνων στα συναισθήματά μας. Όταν εικονοποιούμε κάτι, τότε του δίνουμε υπόσταση και η δημιουργία εικόνας με τη σειρά της, καθορίζει το εκάστοτε συναίσθημά μας. Αν στο μυαλό μας η έννοια της δύναμης έχει να κάνει με μια εικόνα σκληρής και στιβαρής κατάστασης όπου κάθε μας προσπάθεια για να την αποκτήσουμε χρειάζεται έντονο και κοπιαστικό αγώνα, τότε η αδυναμία θα είναι πάντα πιο κοντά μας.
Η εικονοποίηση της ισχύος που μπορεί να μας δωρίσει την καλή διάθεση, είναι πολύ πιο ελαφριά από αυτήν που φανταζόμαστε συνήθως. Η «θωράκισή» μας είναι στην ουσία άνοιγμα και όχι κλείσιμο και εννοείται πως για να αποκτηθεί χρειάζεται το αγκάλιασμα όλων εκείνων των θετικών σκέψεων και συναισθημάτων και όχι η απομάκρυνση των αντίστοιχων κακών.
Η επιδίωξη της ψυχολογικής δύναμης, είναι σημαντική γιατί θα κάνει πιο όμορφα τα συναισθήματα μας και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο είναι μια όμορφη «επίθεση» προς όλα εκείνα που μας ομορφαίνουν και όχι μια «άμυνα» έναντι σε όσα μας δυσαρεστούν. Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε και τελικά, αυτό που νιώθουμε και έτσι είναι απόφασή μας το αν κάθε στιγμή θα νιώθουμε δυνατοί.
Φωτό από Charles Coonz. Δείτε την πλήρη και συνεχώς εμπλουτιζόμενη συλλογή του στο https://500px.com/ccoonz