ΕΜΠΝΕΥΣΗ, ΑΥΤΟΒΕΛΤΙΩΣΗ

Ποια είναι τα 5 χαρακτηριστικά της πραγματικής φιλοδοξίας;

Post by: 20/03/2020 0 comments

Όπως όλοι θέλουμε να πετύχουμε κάτι, κατά τον ίδιο τρόπο, λέμε ότι είμαστε φιλόδοξοι. Το ”θέλω” έχει όμως πολλές ”αποχρώσεις” και βαθμίδες. Αν θέλουμε πραγματικά κάτι, τότε ισχύουν ορισμένα πράγματα. Το ίδιο συμβαίνει και με τη φιλοδοξία. Ποιοί είναι πραγματικά φιλόδοξοι; Πώς φαίνεται η original φιλοδοξία και από ποιά χαρακτηριστικά;

1. Χρειαζόμαστε βαθιά πίστη στον εαυτό μας και στις ικανότητές μας.
Το να είναι κανείς φιλόδοξος σημαίνει ότι έχει πολύ μεγάλους στόχους που δύσκολα μπορούν να επιτευχθούν από όλους τους ανθρώπους. Το βάθος της φιλοδοξίας είναι το να ανέβει κάποιος πολύ ψηλά σε αυτό που κάνει, ώστε το όνομά του να ταυτιστεί με το ίδιο του το επίτευγμα. Η πίστη που χρειάζεται για να υλοποιηθεί αυτό, πρέπει να είναι ατσάλινη και ακλόνητη. Ας φανταστούμε πόσο δύσκολο είναι, να κυνηγάς πράγματα που κυνηγούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι. Αρχικά, έχουμε πίστη στον εαυτό μας και στις ικανότητές του. Επίσης έχουμε την πίστη ότι όλα θα είναι ευνοϊκά για μας ή όποιο εμπόδιο και αν εμφανιστεί, θα το προσπεράσουμε.

2. Αξιοποιούμε τις αποτυχίες μας.
Η πορεία προς την κατάκτηση του στόχου μας, έχει δυσκολίες. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε πολλές αποτυχίες ή ανεπιθύμητα αποτελέσματα σε αρκετές μας προσπάθειες και μάχες. Αν έχουμε αληθινή φιλοδοξία, τότε θα ξέρουμε τις ιστορίες εκείνων των ανθρώπων που συνέδεσαν το όνομά τους με την ιστορία. Εκείνοι οι άνθρωποι, δεν παράτησαν ποτέ τον στόχο τους. Η αποτυχία είναι αναπόφευκτη στις προσπάθειες που κάνουμε για άνοδο στην κορυφή. Σκοπός μας είναι λοιπόν να μάθουμε μέσα από την αποτυχία, ώστε να διορθωθούμε. Επίσης, η αποτυχία αξιοποιείται και ψυχολογικά ώστε να αποκτήσουμε αυταπάρνηση και ατσάλινη θέληση.

3. Η φιλοδοξία υπηρετεί ένα όραμα.
Μια από τις πιο σημαντικές έννοιες που γυρίζουν γύρω από το σύμπαν της φιλοδοξίας, είναι το όραμα. Όχι, δεν υπάρχει μόνο το προσωπικό όραμα στο οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας σε κάποιο άλλο, ψηλότερο σκαλοπάτι. Το όραμα χωράει πολλούς ανθρώπους. Ουσιαστικά απαντάει στο ερώτημα ”τι νέο θέλω να προσφέρω στον κόσμο που ζω;”. Ποιό θέλουμε να είναι το στίγμα μας στους ανθρώπους γύρω μας; Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή τους;  Χωρίς όραμα, δε γίνεται να υπάρξει πραγματική φιλοδοξία. Είναι η καρδιά της φιλοδοξίας το όραμα για μια πρωτοπορία και καινοτομία που θα αλλάξει προς το θετικό τη ζωή πολλών ανθρώπων.

4. Η φιλοδοξία θέλει θυσίες.
Η ζωή των πραγματικά φιλόδοξων ανθρώπων, είναι πολύ διαφορετική από εκείνων που είναι κατ’ όνομα φιλόδοξοι. Πολλοί τους κατηγορούν ότι είναι ”εμμονικοί” και ότι έχουν ”ψύχωση” με τη δουλειά τους. Στην πραγματικότητα, δε συμβαίνει ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Πάμπολλοι άνθρωποι που άγγιξαν την κορυφή σε αυτό με το οποίο καταπιάστηκαν, ζούσαν μια ζωή ισορροπημένη, χωρίς να είναι χωμένοι σε κάποιο εργαστήριο νύχτα-μέρα. Αυτό που διαφοροποιεί τους πραγματικά φιλόδοξους, είναι ότι είναι έτοιμοι να θυσιάσουν κάθε άλλη δραστηριότητά τους αν το χρειαστεί ο στόχος τους. Είναι μαθημένοι στο να κάνουν θυσίες. Γνωρίζουν πως για να έχεις το δικαίωμα να έχεις όνειρα και μεγάλες προσδοκίες από το μέλλον, χρειάζεται να είσαι πολύ προσεκτικός στο παρόν.

5. Οι φιλόδοξοι είναι μαθητές και μαχητές.
Το προφίλ του πραγματικά φιλόδοξου ανθρώπου, δεν είναι ένα προφίλ ενός απόλυτου και μονόπλευρου ανθρώπου που δεν κοιτάει τίποτε άλλο παρά μόνο την κορυφή και πότε θα φτάσει εκεί. Η πραγματική φιλοδοξία έχει και κάποια άλλα χαρακτηριστικά. Αυτοί που έχουν μέσα τους την αληθινή φιλοδοξία, διακρίνονται από αυτά. Οι φιλόδοξοι διψάνε για μάθηση. Ξέρουν ότι μάθηση και βελτίωση πάνε χέρι-χέρι και ότι αν δεν μάθουν δε θα υλοποιήσουν τα μεγαλεπήβολα σχέδιά τους. Έχουν αυτιά και ακούν συμβουλές πιο έμπειρων ανθρώπων ή όσων πέτυχαν εν μέρει, όσα θέλουν να πετύχουν και αυτοί. Το ύφος των φιλόδοξων ανθρώπων είναι ταπεινό και όχι ”μπλαζέ”. Μοιάζουν με μαχητές και όχι με μεγαλόσχημους ανθρώπους.

Φωτό από: Freepik

Η ιστοσελίδα έχει πληροφοριακό χαρακτήρα. Διαβάστε τους όρους χρήσης
Show Buttons
Hide Buttons